Szervezetünk egyik védőbástyája a paradicsom

22 aug. 2013 Administrator

A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozó növény, mely nagyon magas vitamintartalommal és rendkívül alacsony kalória tartalommal rendelkezik. 

pariEzek mellett finom és lédús, így a nagy hőségben remek a kínzó szomjúság enyhítésére. Fogyasztható nyersen, főzve, sütve, felhasználhatóságának csak a képzeletünk szab határokat. Ebben a cikkben azonban inkább a jótékony hatásaival szeretnék foglalkozni, mintsem a konyhai praktikákkal, vagy hogy milyen ételek készíthetőek belőle.

Van-e rákellenes hatása?
Rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt különösen egészséges, de ezen kívül még 11 fontos vitamin megtalálható benne. A legújabb kutatások szerint, viszont a rákellenes hatása nem bizonyított, legalábbis közvetlenül. Közvetve viszont megkérdőjelezhetetlen a jótékony hatása. Erősíti az immunrendszert és segíti az emésztést (a benne található ásványi anyagok miatt).

Ráadásul úgy is kifejti jótékony hatását, ha megfőzzük, sőt még táplálóbb lesz, hiszen a főzés hatására szabadul fel a likopin, mely egy hatékony antioxidáns. Így végső soron,- ahogy a legtöbb zöldség – a paradicsom is hozzájárul a szabadgyökök megkötéséhez.

Gyógyszer
A paradicsom gyógyhatása nem elhanyagolható. Többek között használják gyulladások, csípések csökkentésére (pl: méhcsípésre), degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben is védelmet biztosít, továbbá ízületi gyulladások esetén a fürdővízbe téve alkalmazható, valamint vese- és vértisztító. Végül, de nem utolsó sorban, a kozmetikában is jól beválik. Arctisztításra használják püré vagy kis karikák formájában.

Az „árnyoldal”
Mielőtt azonban bárki tökéletesnek gondolja a paradicsomot, tudni kell róla, hogy az alkoholkészítésben is közkedvelt alapanyag. A Bloody Mary nevezetű koktél ginből/vodkából és paradicsomléből készül. A magában is elég ütős italt a csípős fűszerek még „hatásosabbá” teszik. Így érdekes hatást válthat ki.  Szóval csak óvatosan! Ráadásul, akinek magas a sava az sem fogyaszthatja a mértéktelenül a paradicsomot.

Forrás: impulsermagazin.com 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek