A vidék, ami a tenyerén hordoz

06 aug. 2013 Vaskor István

A közelmúltban megjelent egy könyv, melyben céljairól a szerzők azt írják: szeretnék bemutatni, hogy milyen előnyökkel rendelkezik a vidéki létforma.

biokert1"A vidék, ami a tenyerén hordoz” című munka arra figyelmeztet, hogy mint mindennél, itt is érdemes mérlegelni a lehetőségeket, az előnyöket, hátrányokat. Néhány évtizede a mezőgazdasági termelés ugrásszerű gépesítésével a falvak népességmegtartó ereje csökkent. Elindult egy vándorlás a városok irányába, hiszen ott több munkalehetőség volt. Aztán ez a folyamat is megváltozott, a munkalehetőségek száma mindenhol megcsappant, már a városi környezetben sem biztosított, hogy bárki álláshoz jut.

Mihez lehet kezdeni vidéken? A tevékenységek többsége városban is folytatható, ha az ember kertes házban lakik. Sok olyan dolog van, amiből nem lehet egyből pénzt csinálni, de a boldoguláshoz többféle út vezet. Egyik lehetőség, hogy sok pénzt keresünk, így nincsenek filléres gondjaink. Ez az, ami az utóbbi években nem egyszerűen megoldható. Másik lehetőség, hogy úgy rendezzük be az életünket, hogy viszonylag kevesebbet költsünk. Így a megkeresett nem túl sok pénz mégis többet ér. A könyvben bemutatott elfoglaltságok kiegészítő keresetnek sem rosszak, de spórolásra mindenképp alkalmasak, hiszen ha valamire nem adunk ki pénzt, mert magunk termeltük, vagy készítettük, az egyenértékű azzal, ha megkerestük volna a rávalót, és pénzért megvesszük… A magyar közmondás szerint: “A tétlenség rozsdája többet árt, mint a munka általi kopás”

pap3Kedvcsinálónak íme egy rövid részlet a könyvből:

Kertművelés pénz nélkül

Sokan gondolják, hogy egy házikert művelésébe belekezdeni igen drága mulatság. vetőmag, kisgépek, stb... A helyzet azért nem ennyire elkeserítő. Először is rendelkezni kell egy kertművelésre alkalmas területtel. Ez egy nagyobb befektetés, ha megvesszük, de nem szükségszerű, hogy saját területen gazdálkodjunk. Több településen is lehet az önkormányzattól bérelni kerteket, jelképes összegért. Ott ahol ez a lehetőség nem adott a „feles-bérlet” lehet a megoldás. Sajnos az utóbbi két évtizedben a házikerti családellátó kertművelést folytatók száma megcsappant. Ezért sokaknak vált a kert “nyűggé”. Egyrészt mert a főállás és a több mellékállás mellett már erre nincs idejük, vagy az idősebb korosztálynál is van egy tendencia, hogy a kertjüket egyre kevés bé tudják karbantartani. Az ilyen tulajdonosok szívesen kiadják kertjüket bérbe, vagy feles-bérletbe. Utóbbi előnye, hogy nem kell fizetni érte, hanem a termés felét a tulajdonos kapja a terület átengedéséért cserébe. A vetőmagok, kerti haszonnövények többsége pedig beszerezhető olcsón is kertbarát köröktől, kert barát ismerősöktől. Az első év utáni magfogás pedig jó cserealapot jelent további fajok, fajták beszerzéséhez. Tehát nem kell nagytőke az induláshoz.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek