Hogyan válasszunk karácsonyra fenyőfát?

05 dec. 2014 Megyeri Szabolcs

A megfelelő fa kiválasztása nem egyszerű, sőt olykor kifejezetten nehéz feladat, akár jó előre gondoskodunk róla, akár az utolsó pillanatokra hagyjuk.

karacsonyfa3Ha karácsony, akkor karácsonyfa. Az év végi ünnep körüli felhajtás sokaknak visszatetsző, de talán nincs olyan ember, aki ne gondolna jó szívvel a feldíszített fenyőre, melyet december 24-én körbe lehet állni, s amely egy-két hétre különleges atmoszférát varázsol a lakásba.

A karácsonyfákkal kapcsolatban az első keserű kifogás általában az, hogy

szegény példányokat miért vágják ki pár napnyi díszítésért, hogy utána a szemetesekben landoljanak.

Tudni kell, hogy az ünnepi fenyők elhanyagolható része származik természetes élőhelyről, erdőből, döntő többségüket mezőgazdasági művelésből szerzik a kereskedők, vagyis direkt erre a célra termesztik őket. Természetesen ettől függetlenül egy élő növényt áldozunk fel a szenteste oltárán, de vigasztaljon minket, hogy erdőt nem károsítunk ezzel a hagyománnyal. A vágott fenyőtől elzárkózóknak van választásuk, a műfenyőtől a kiültethető, földlabdás fán át, egészen a kölcsönzött növényig.

karacsonyfa2Mint minden egyéb termék esetében, a vágott fenyőknél is vannak minőségi különbségek. A fenyőket három kategóriába sorolják, az "A" kategóriában a kifogástalan megjelenésű, egyenes szárú, hiánytalan ágrendszerű példányokat találjuk. A "B" osztályba az előbbi kritériumok valamelyikének nem megfelelő darabok kerülnek (görbe törzs, hiányos ágak,), a "C" kategóriás fenyők pedig inkább ágakra darabolva végzik, hogy aztán koszorú, egyéb dísz váljon belőlük. "A" kategóriás fát viszonylag nehéz kifogni, főleg a szentestéhez közeledve. Ha már az árusnál vagyunk, pár trükkel győződhetünk meg választottunk állapotáról.

Mikor szemre már megfelelő egy fenyő, a törzsét függőlegesen tartva csapjuk kis erővel a földhöz egyszer-kétszer. Amennyiben levélhullást látunk, a fa már szárad, így keressünk tovább.

Szintén jól mutatja a nedvességtartalmat a levélteszt, mely kevésbé feltűnően végezhető el. Hajlítsuk meg a tűleveleket ujjbeggyel, majd engedjük el hirtelen. Ha a levél "kirúgja" magát, visszapattanva kiegyenesedik, akkor jó lesz, ha kettétörik, nem áll vissza, akkor száraz a növény, és leveleit nagyon hamar elveszti majd. Előfordul, hogy az árus nem engedi, vagy nem nézi jó szemmel a vizsgálódást, ilyenkor valami nem stimmel az áruval, így inkább álljunk odébb. Szintén gyanakvásra adhat okot, ha az eladó fa eleve csomagolva, hálózva van, ilyenekkel főleg az ünnep előtt egy-két nappal találkozni, az élelmes kereskedő gyakran a nyakán maradt gyengébb darabokon próbál így túladni. Ebben sokszor partner a vásárlást az utolsó pillanatra hagyó, kapkodó vevő.

karacsonyfa2xÉrdemes a vásárlásra karácsonyfatalppal érkezni, sok árus rendelkezik tönkfaragóval, így a helyszínen a tartóba méretezhetjük a törzs alját, megkímélve magunkat az általában szenteste délutánján elérkező késes-baltás faragás rémétől. Szintén jó ötlet igénybe venni a csomagolást, ilyenkor a fát egy fémhengeren áthúzva rugalmas hálóval burkolják. Az összefogott ágak nem fognak sérülni, törni a szállítás során, és az otthoni tárolás is egyszerűbb lesz. Lakáson belül is érdemes hűvösebb helyre felállítani a fát, de semmiképp se tegyük fűtőtest közvetlen közelébe, mert úgy nagyon gyorsan kiszárad.

A legjobb, ha olyan talpat választunk, melybe vizet lehet tölteni, így az ünnepek alatt a fenyő némi nedvességhez jut.

Ha hagyományos tartónk van, akkor a törzs alsó részére nedves rongyot csavarhatunk, vagy alacsony peremű tálkában, cserépalátétben vizet helyezhetünk alá, azonban mindig vigyázzunk az elektromos berendezések, elosztók közelségére, inkább legyen rövid életű a fa, minthogy balesetveszély álljon fenn.

karacsonyfa1Karácsonyi fenyőt december elejétől kezdve szinte minden sarkon lehet vásárolni, ám nem teljesen mindegy, hogy hol tesszük. A félreeső helyeken, vagy áruházak parkolóiban jellemzően a kertészetek rostáján kihullott "B"-kategóriás darabokat találjuk, igaz viszonylag olcsón. Az utcai, központi helyeken megtelepedett árusok portékája általában szép (főleg az első időszakban, mikor még nagyobb a választék), ám árban magasabb lehet. A kertészeti árudák kínálatáért sokszor többet kell utazni, de náluk válogatott állomány található, és gyakran a vételár egy részét levásárolható kupon formájában visszaadják. Szintén problémás, hogy

a legszebb példányokat jellemzően a szezon elején foghatjuk ki, ilyenkor azonban a hosszabb idejű tárolás jelenthet gondot.

A vásárlást az utolsó pillanatra hagyva pedig jelentős kedvezményeket találhatunk, ám ilyenkor a választék gyérebb. Bárhogy cselekszünk, mindig törekedjünk, hogy friss, tartós fát vegyünk, hogy az ünnepi napokat ne árnyékolja be egy kopaszodó, leveleit intenzíven hullató karácsonyfa.

A szerző blogját itt találod!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek