Összeadnak, kivonnak és integrálnak is az állatok

05 dec. 2012 Vaskor Máté

vrsbegyBár az állatok nyelvi értelemben nem tudnak számolni a fejükben, néhány fajnak veleszületett képessége van matematikailag összegezni az objektumokat.

Amerikai kutatók véleménye szerint a szabad környezetben élő állatok matematikai tudása sokat fejlődött az elmúlt időszakban, hiszen ezeknek az állatoknak szükségük van felmérni a rájuk vadászók számarányát, vagy éppen a prédák mennyiségét.

Egyes tanulmányok alapján kijelenthető, hogy a következő négy állatfajba tartozók képesek számolni. Ez még jobban megerősíti a matematika szerepét a biológiában.

Vörösbegyek. – Új-zélandi szakemberek azt állítják, hogy a vörösbegyek számon tartják a fogyasztani kívánt lárváikat. A kutatók elterelték a madarak figyelmét pár másodpercig, amely alatt a lárvák számát a felére csökkentették. Ezt követően a vörösbegyek kétszer annyi ideig figyelték zsákmányukat, mintha azt gondolták volna, hogy hová tűnt. Ebben az esetben sem beszélhetünk pontos számolási készségről, de e szárnyasok valószínűleg különbséget tudnak tenni a kisebb és a nagyobb mennyiségek között.

csibeHázi csirke. – A következő tesztet egy háromnapos jószágon végezték. A csibével szemben elhelyeztek két átlátszó üvegedényt. Az egyikben egy darab labdát, a másikban négyet helyeztek el a kutatók. A kiscsibének nem tudtak instrukciókat adni, de néhány napon keresztül folyamatosan ismételtették vele a folyamatot. Az állat 80 százalékban a több golyó felé indult el. Nem is olyan rossz egy még egy hete sem született csirkétől.

Csimpánzok. – Minél többet foglalkoznak a tudósok a csimpánzok életmódjával, annál jobban kitűnik, hogy mennyire intelligensek. A kutatók ezúttal kétszer két tálat helyeztek el a majmok előtt, amelyekbe egyenként különböző számú csokoládédarabkákat helyeztek. A csimpánzoknak dönteniük kellett, hogy melyik csoportban van több. A feladatot az esetek 90 százalékában helyesen oldották meg.

hangyaHangyák. – A kis állatok egy tunéziai sivatagban nem csak a nagy hő ingásnak és a szélviharoknak vannak kitéve, de a geometria és a trigonometria is szerepet játszik életükben. Útjukon hazafelé az integrálás rejtelmeibe vetik bele magukat: az apró lények a Nap állásából és annak szögéből észlelik, hogy merre is található hangyabolyuk.

Az állatok világa tehát újabb rejtelmeket tárt fel az emberiségnek, és még nincs vége. Ha egy háromnapos csirke tud bánni a számokkal, akkor egy három éves egyed vajon mire lehet képes?

Véleményedet oszd meg velünk hozzászólásban!

Forrás: Care2.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek