Címlap / Kertünk - Portánk / Károsnak hitt, de mégis hasznos kerti rovarok

Károsnak hitt, de mégis hasznos kerti rovarok E-mail
Írta: Megyeri Szabolcs   
2014. május 13. kedd

A rovarokat szinte egyöntetűen kártevőkként tartjuk számon, ám van köztük jó pár, kik igazából a kertész barátai. Közülük szemezgettünk most néhányat.

katicabogarA hétpettyes katica gyakori, és kedvelt vendég a birtokon. Ha elszaporodnak a kertben, az a legtöbbször azt jelenti, hogy a levéltetű populáció is növekedésnek indult, pettyes hátú bogaraink ugyanis miattuk érkeznek. A levéltetűvel fertőzött növény nekik felér egy ínyenc éttermi menüvel, így egyben a felmerülő problémát is azonnal kezelik. Mindazonáltal nem bízhatjuk a munkát egyedül rájuk, a legtöbb esetben a katicák nem képesek megbirkózni teljesen a tetű-áradattal, de megjelenésük mindenképpen hasznos jelzés a hobbikertésznek. A katica a tetvek mellett szövőatkát és a pajzstetveket is örömmel fogyasztja, amerikai, sárga páncélú rokona pedig a lisztharmat eltüntetésében jeleskedik.

A futrinkáról egy udvarias és illemtudó rovar. Éjszaka aktív,  nappal meghúzza magát kőrepedésekben, fákban, vagy az avarban, így jó esetben akkor sem futunk össze velük, ha egyébként beköltöztek hozzánk. Mikor a futrinkára rátör az éhség, akkor a különféle csigák, hernyók, cserebogárpajorok és a krumplibogarak kezdhetnek rettegni, ugyanis ők az étlap főbb szereplői. A futrinka falánk jószág, saját tömegének akár háromszorosát is bekebelezi naponta, sőt, már lárvaállapotban is ragadozó.

rovar1A zengőlégy nem véletlen méh-imitátor, az optikai hasonlóság a védekezést szolgálja, ám egyben a légyre is hasonlít, emiatt sokszor esik téves irtás áldozatául. Az igazság azonban az, hogy a "hagyományos" léggyel ellentétben a zengőlégy kifejezetten hasznos kerti bérlő, nagy étvággyal fogyasztja a levéltetveket, ráadásul petéit rendszerint rögtön a tetvek közé rakja le, így a kikelő lárvák rögvest nekilátnak az állomány gyérítésének.

A szentjánosbogár a katicához hasonlóan kifejezetten jó renoméval bír, főleg azért, mert "világít", ami kétségkívül egyedi és tetszetős tulajdonság. Az érdekes extra felszerelés azonban csak az egyik pozitívum, a lényegi jótéteményről kevesen tudnak, ami pedig az, hogy a szentjánosbogár valódi csigagyilkos. Lárvaállapotban mérgező harapással végzi ki a áldozatait, majd rejtekhelyére hurcolva falja fel azokat. Amelyik kertben orbáncfű is nő, ott biztos megjelennek a szentjánosbogarak is.

rovar3A nőiesen légies fátyolka olyannyira kertbarát teremtmény, hogy van, ahol tervszerűen is használják kártevő-mentesítés céljából, mivel lárvái élen járnak minden, a növények nedvét szívogató haszontalan betolakodók pusztításában, Ilyen módon természetes ellenségei a levéltetűnek, atkának és a kabócának. Egy lárva akár napi félszáz levéltetűt is be tud kebelezni, ezért egy fátyolka-sereg  a vegyszeres irtás hatékonyságával vetekszik. 

A fürkészdarázs lárvaként horrorfilmbe illő módon pusztítja fajtársait, elsősorban lepke, légy-, és egyéb bogárlárvákba furakodik be, hogy azokat belülről falja fel.  Üvegházakban gyakran tenyésztik őket eme kegyetlen tulajdonságuk miatt.

rovar5Utolsó alanyunk a fülbemászó, mely aztán tényleg az egyik legutáltabb kerti rovar. Makacsul tartja magát a tévhit, hogy a fülbemászó a gyanútlanul alvó emberek fülébe mászik, hogy aztán ott lepetézzen, vagy a városi legendák egyéb horrorisztikus fokozatainak megfelelően cselekedjen. Ez természetesen nincs így, ám ettől még makacs undorral szemléljük, és valljuk be, ha megpillantjuk, általában a cipőtalpunkkal köszöntjük. Ugyanakkor a fülbemászó akár hasznosnak is mondható, a levéltetvek, hernyók, és a lerakott peték pusztítója, de nem véletlen az "akár" kifejezés, hiszen mindemellett hajlandóságot mutat a gyümölcsök megrágására is, aminek már nem tudunk felhőtlenül örülni.  

A felsorolás természetesen nem teljes, akad még bőven hasznos kerti rovar, de talán ez a rövid lista is alkalmas arra, hogy kicsit árnyaltabban alkossunk véleményt a birtokunk bogarairól, és felismerjük, hogy nem mindegyikük ellenség. Ha megszeretni nem is tudjuk őket, tartsuk fejben, hogy a puszta számokat nézve, ők vannak többségben, ha másért nem is, ezért kijár nekik egy kis tisztelet.

Forrás: kertesz.blog.hu

Share

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

  • EZT OLVASTAD MÁR?


Mángold: a majdnem spenót

A mángold akár a spenótot elutasító gyermekekkel is megetethető, hisz nem spenót, de aki kóstolta.. >> Tovább olvasom <<

 

Hirdetés

Kiemelt cikkeink

Szereti a motorosokat és a kétkezi munkát a siroki polgármester
Hozzászólások: 0

Szereti a motorosokat és a kétkezi munkát a siroki polgármester
Lehet-e kedvelni egy polgármestert? Ki-ki válogatja, a Heves megyei Sirokon azonban aligha kérdéses, ...

Ahol ásók helyett giliszták dolgoznak
Hozzászólások: 0

Ahol ásók helyett giliszták dolgoznak
Néma krumplit, répát, zellert és napraforgót termeszt, de kertásás helyett inkább olvas. Csomor ...

Rossz hírünk van: mindnyájan rosszul szeleteljük az almát
Hozzászólások: 0

Rossz hírünk van: mindnyájan rosszul szeleteljük az almát
Grant Thompson a YouTube-on osztott meg egy remek videót, amiből kiderül, hogy is kell valójában ...

Így mutat bámulatos látványt vázánkban a virágcsokor
Hozzászólások: 0

Így mutat bámulatos látványt vázánkban a virágcsokor
Itt a jó idő, ontja a természet a szebnél szebb virágokat. Ha azt szeretnénk, hogy a csodás csokrunk ...

Levendula "Szedd magad" Tihanyban
Hozzászólások: 1

Levendula
Néhány hét, és kezdődik a Szedd Magad! levendula akció Tihanyban. A gyűjtés feltételeit már ...

Gyógynövényborok: a leghatékonyabb alkohol alapú orvosságok
Hozzászólások: 0

Gyógynövényborok: a leghatékonyabb alkohol alapú orvosságok
Magas a vérnyomása, rossz az emésztése, esetleg jobban izzad a kelleténél? Próbálkozott már ...

Témába vág

Emeljük új szintre a gyermeknevelést
Szülőnek lenni nemcsak móka és kacagás hanem sokszor kemény feladatokkal is meg kell küzdeni. Az egyik ilyen problémás korszak amikor a... >>
10 érdekesség, amit az orgona szerelmeseinek tudnia kell
Nem ismerünk olyan embert, aki ne szeretné az orgonát. És mi most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat róla. 1. Az orgona mindössze... >>
Gyógynövényeket is termeszthetünk Budapest legnagyobb közösségi kertjében
Átadták fővárosunk eddigi legnagyobb, mintegy 2600 négyzetméteres közösségi kertjét szerda délelőtt. A Kerthatár Közösségi Kertet a... >>
Pompás gyógynövényes csokrok, amiket bárki elkészíthet
Próbáljuk ki ezt a pár csokor ötletet: olcsó, elegáns és tartós konstrukció. Íme néhány példa, melyeket imádjuk! Szedjünk zsályát,... >>
12 hasznos tipp a a konyhai késhasználathoz
A konyhai munkához elengedhetetlen eszköz a kés, mely nélkül például aligha filéznénk ki a halat, vagy szelnénk apróra a pörköltbe... >>

Korábbi cikkeinkből...

Így lesz hátrányból előny - Gaztalanítsunk kecskével
Téma: Kertünk - Portánk Hozzászólások: 0