Címlap / Kertünk - Portánk / Károsnak hitt, de mégis hasznos kerti rovarok

Károsnak hitt, de mégis hasznos kerti rovarok E-mail
Írta: Megyeri Szabolcs   
2015. június 10. szerda

A rovarokat szinte egyöntetűen kártevőkként tartjuk számon, ám van köztük jó pár, kik igazából a kertész barátai. Közülük szemezgettünk most néhányat.

katicabogarA hétpettyes katica gyakori, és kedvelt vendég a birtokon. Ha elszaporodnak a kertben, az a legtöbbször azt jelenti, hogy a levéltetű populáció is növekedésnek indult, pettyes hátú bogaraink ugyanis miattuk érkeznek. A levéltetűvel fertőzött növény nekik felér egy ínyenc éttermi menüvel, így egyben a felmerülő problémát is azonnal kezelik. Mindazonáltal nem bízhatjuk a munkát egyedül rájuk, a legtöbb esetben a katicák nem képesek megbirkózni teljesen a tetű-áradattal, de megjelenésük mindenképpen hasznos jelzés a hobbikertésznek. A katica a tetvek mellett szövőatkát és a pajzstetveket is örömmel fogyasztja, amerikai, sárga páncélú rokona pedig a lisztharmat eltüntetésében jeleskedik.

 

A futrinkáról egy udvarias és illemtudó rovar. Éjszaka aktív,  nappal meghúzza magát kőrepedésekben, fákban, vagy az avarban, így jó esetben akkor sem futunk össze velük, ha egyébként beköltöztek hozzánk. Mikor a futrinkára rátör az éhség, akkor a különféle csigák, hernyók, cserebogárpajorok és a krumplibogarak kezdhetnek rettegni, ugyanis ők az étlap főbb szereplői. A futrinka falánk jószág, saját tömegének akár háromszorosát is bekebelezi naponta, sőt, már lárvaállapotban is ragadozó.

rovar1

A zengőlégy nem véletlen méh-imitátor, az optikai hasonlóság a védekezést szolgálja, ám egyben a légyre is hasonlít, emiatt sokszor esik téves irtás áldozatául. Az igazság azonban az, hogy a "hagyományos" léggyel ellentétben a zengőlégy kifejezetten hasznos kerti bérlő, nagy étvággyal fogyasztja a levéltetveket, ráadásul petéit rendszerint rögtön a tetvek közé rakja le, így a kikelő lárvák rögvest nekilátnak az állomány gyérítésének.

 

A szentjánosbogár a katicához hasonlóan kifejezetten jó renoméval bír, főleg azért, mert "világít", ami kétségkívül egyedi és tetszetős tulajdonság. Az érdekes extra felszerelés azonban csak az egyik pozitívum, a lényegi jótéteményről kevesen tudnak, ami pedig az, hogy a szentjánosbogár valódi csigagyilkos. Lárvaállapotban mérgező harapással végzi ki a áldozatait, majd rejtekhelyére hurcolva falja fel azokat. Amelyik kertben orbáncfű is nő, ott biztos megjelennek a szentjánosbogarak is.

rovar3

A nőiesen légies fátyolka olyannyira kertbarát teremtmény, hogy van, ahol tervszerűen is használják kártevő-mentesítés céljából, mivel lárvái élen járnak minden, a növények nedvét szívogató haszontalan betolakodók pusztításában, Ilyen módon természetes ellenségei a levéltetűnek, atkának és a kabócának. Egy lárva akár napi félszáz levéltetűt is be tud kebelezni, ezért egy fátyolka-sereg  a vegyszeres irtás hatékonyságával vetekszik. 

 

A fürkészdarázs lárvaként horrorfilmbe illő módon pusztítja fajtársait, elsősorban lepke, légy-, és egyéb bogárlárvákba furakodik be, hogy azokat belülről falja fel.  Üvegházakban gyakran tenyésztik őket eme kegyetlen tulajdonságuk miatt.

rovar5

Utolsó alanyunk a fülbemászó, mely aztán tényleg az egyik legutáltabb kerti rovar. Makacsul tartja magát a tévhit, hogy a fülbemászó a gyanútlanul alvó emberek fülébe mászik, hogy aztán ott lepetézzen, vagy a városi legendák egyéb horrorisztikus fokozatainak megfelelően cselekedjen. Ez természetesen nincs így, ám ettől még makacs undorral szemléljük, és valljuk be, ha megpillantjuk, általában a cipőtalpunkkal köszöntjük. Ugyanakkor a fülbemászó akár hasznosnak is mondható, a levéltetvek, hernyók, és a lerakott peték pusztítója, de nem véletlen az "akár" kifejezés, hiszen mindemellett hajlandóságot mutat a gyümölcsök megrágására is, aminek már nem tudunk felhőtlenül örülni.  

 

A felsorolás természetesen nem teljes, akad még bőven hasznos kerti rovar, de talán ez a rövid lista is alkalmas arra, hogy kicsit árnyaltabban alkossunk véleményt a birtokunk bogarairól, és felismerjük, hogy nem mindegyikük ellenség. Ha megszeretni nem is tudjuk őket, tartsuk fejben, hogy a puszta számokat nézve, ők vannak többségben, ha másért nem is, ezért kijár nekik egy kis tisztelet.

Forrás: kertesz.blog.hu

 

Share

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

  • EZT OLVASTAD MÁR?


Mángold: a majdnem spenót

A mángold akár a spenótot elutasító gyermekekkel is megetethető, hisz nem spenót, de aki kóstolta.. >> Tovább olvasom <<

 

Hirdetés

Kiemelt cikkeink

Szörpkészítés: tények és tévhitek
Hozzászólások: 0

Szörpkészítés: tények és tévhitek
A fenti címet nagyjából így tudnám összefoglalni: főzés és tartósítószer nélkül évekig ...

28 jó tanács, ami aranyat ér a konyhában
Hozzászólások: 0

28 jó tanács, ami aranyat ér a konyhában
A leggyakorlottabb háziasszonyoknak is jól jönnek azon praktikák, amikkel nem csupán időt de ...

Elérkezett az idő, hogy raklapból készíts medencét
Hozzászólások: 0

Elérkezett az idő, hogy raklapból készíts medencét
A medencék világában már a fantázia sem szab határt, bárki építhet kedvére olyan medencét ...

Gyálaréten gondolkodik a bazsalikom
Hozzászólások: 0

Gyálaréten gondolkodik a bazsalikom
Eredetileg a laoszi édesapa kedvenc ételeit akarták megfőzni itthon is, ma már elit éttermeket ...

Lótrágyával fűtenének otthonokat Finnországban
Hozzászólások: 0

Lótrágyával fűtenének otthonokat Finnországban
Az Yle finn közszolgálati műsorszóró szerint a kormány célja, hogy a következő évtizedekben ...

Gyógynövénykertek Magyarországon
Hozzászólások: 0

Gyógynövénykertek Magyarországon
Hazánkban a kedvező természeti viszonyoknak köszönhetően kb. 330 gyógynövényfajta él. Az ország ...

Témába vág

Illatháború a légy ellen - Légy a magad ura!
Vajon miért van a légy ezen a világon? Miért repül be a szobába, miért nem repül ki onnan? Mit tehetünk ellene, hogy ne a légyirtás legyen... >>
Emeljük új szintre a gyermeknevelést
Szülőnek lenni nemcsak móka és kacagás hanem sokszor kemény feladatokkal is meg kell küzdeni. Az egyik ilyen problémás korszak amikor a... >>
Így lesz egy rendőrből kisvárosi gazda
Srej Ferenc nyugdíjas rendőr a családja ellátását biztosítja: szárnyasok tenyésztésébe és nevelésébe fogott Hatvanban. A Hatvani... >>
Lakássá alakított régi vagonok - Kényelem felsőfokon
A kicsi otthonok napjainkban úgy terjednek, mint a futótűz. Nem csak divatosak, de költséghatékonyak és egyben energiatakarékosak, főleg ha... >>
10 érdekesség, amit az orgona szerelmeseinek tudnia kell
Nem ismerünk olyan embert, aki ne szeretné az orgonát. És mi most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat róla. 1. Az orgona mindössze... >>

Korábbi cikkeinkből...

Nyári megújulás - Főszerepben a dinnye és az uborka
Téma: Életmód Hozzászólások: 0

Ha van otthon fölösleges agyagcserép, dekoráljunk vele bátran
Téma: Otthon készült Hozzászólások: 0

Új ízeket varázsol az asztalra a zamatos turbolya
Téma: Otthon készült Hozzászólások: 0