Hajdina, köles, cirok és társaik: gluténmentes gabonák világa

16 nov. 2012 Horváth Rita

buza-eatingdisorderpro_comManapság sokan tapasztalnak magukon liszt- vagy gluténérzékenységet. Nem könnyű életünkből kiszűrni e táplálékokat, de a természet lehetőséget ad rá.

A XXI. században bevált szokás, hogy a gluténra érzékeny emberek búzatartalmú ételekkel egészítik ki étrendjüket. Ez a megoldás talán a legelterjedtebb, de hagy mutassunk be még néhány glúténmentes táplálékot, pontosabban fogalmazva többé-kevésbé gabonaféléket, melyek a vidéki életben jól szuperálnak.

Köles: Jól emészthető, számos tápanyag rejlik benne s antiallergén is a mogyoróhoz hasonló ízzel rendelkező köles. Lúgosítja a szervezetet és nem mellesleg gazdaságos is.

Barnarizs: „A rizs táplálja a világot” – hangzik a közmondás. Több mint hárommilliárd ember napi kalória bevételének a felét rizs teszi ki. Magas szelén- és rosttartalma csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét. Érdekesség, hogy a barnarizsben kétszer annyi mangán és foszfor, két és félszer annyi vas, háromszor annyi B3-vitamin, és tízszer annyi B6-vitamin van, mint a fehérrizsben.

Kukorica (és nem kukoricakeményítő): Kiváló forrása a vasnak, magnéziumnak, foszfornak, cinknek, és B6-vitaminnak. Jó hatással van az emésztőrendszerre, magas vérnyomásra, ödémára és epekőre is. Mivel a kukorica gyakran módosított állapotban kerül a polcokra, ezért érdemes bioboltokban vásárolni azt. Nagyon egészséges lehet, ha nem előrecsomagolt, tartósítószerrel ellátott formában fogyasztjuk.

hajdina-dailyperricone_comHajdina: Magnéziummal telített, a szív- és érrendszeri problémákkal küszködőknek hasznos lehet. Értékes eledel továbbá azok számára is, akik cukorbetegek, hisz a hajdina a cukorszintet is szabályozza szervezetünkben.

Az eddig említett gabonaféléket talán mindannyian jól ismerjük. Most lássunk néhány olyat, amiknek neve ritkábban forog nyelvünkön.

Cirok: Nagy mennyiségű rostot, fehérjét és tápanyagot tartalmaz. Kutatások során kimutatták, hogy gátolja az esetleges rák kialakulását és szabályozza a koleszterinszintet is. Kása formában gyakori a fogyasztása, de lisztként is megállja a helyét.

teff-goodlookingcook_blogspot_comTeff: A teffnek a legmagasabb a kalciumtartalma a gabonafélék között. Egy csésze lefőzött teffben 123 milligramm kalcium található, ami megegyezik egy fél csésze spenót kalciumtartalmával. C-vitaminban és tápanyagokban úgyszintén bővelkedik. Magja olyan apró, hogy finomítani nem lehet, csak egészben fogyasztható.

Disznóparéj vagy amaránt: Jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, vasat, kalciumot és B-vitamint. 13-14 százalékban található meg benne fehérje, s ezzel az aránnyal a gabonafajták közt élen jár ebben a mutatóban. Már az aztékok is ismerték, 6-8000 évvel ezelőtt ez volt a fő eledelük őseinknek. Mi több, nem csak fogyasztották, hanem vallási szertatások keretein belül is felhasználták.

Montina vagy indián rizsfű: Fő helyen volt az indián étrendben. Szuper magas fehérje- és rosttartalma van. Íze a búzáéval rokon.

Forrás: Care2.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek