Címlap / Életmód / Juhásznak születni kell

Juhásznak születni kell E-mail
Írta: Pongor András   
2012. október 08. hétfő

juhaszember4Keletjük van manapság a pásztoroknak. Hol gulyást, hol juhászt keresnek az interneten és a lapok apróhirdetéseiben. Áldás ez az állás a mai világban!
De vajon kell-e ehhez a munkához némi szakértelem? Vagy elég, ha fűszálat rágcsálva, butykosból kortyolgatva éberen figyeli a nyájat az ember? Miért így keresnek pásztort a gazdák?

Régen megbecsült foglalkozás volt a nyáj őrzőié. A tudós pásztor természetfeletti személynek számított, „rokona volt” a boszorkánynak, az „ördöngös molnárnak”, a hiedelem szerint távollétében irányította a jószágot, vagy mágikus tárgyai (tarisznyája, botja, kalapja) őrizték helyette az állatokat. „A tudós pásztor lehet gulyás, kondás vagy csikós, de juhász nem, az ő tudományát nem becsülte sokra a pásztortársadalom – áll a Néprajzi lexikon egyik szócikkben.

Manapság mégis juhászt keresnek a legtöbben. Felhívom hát az egyik hirdetés feladóját, telepvezető egy somogyi magángazdaságban: vajon alkalmas lennék-e az állásra?

 juhaszember2– Találkoznunk kéne – mondja férfi. – Mindenki azt hiszi, olyan könnyű foglalkozás ez, mintha ganét rakna odébb a villával. Látnom kell, hogyan fogja meg a birkát. Ha azt mondom, sántít az állat, csinálja meg, maga mit tenne? Többfajta sánta van: egyiknek pállott a lába, a másik meg büdös. Lehet, hogy a kukac eszi? Mit csinálna vele? – záporoznak a kérdések.
Bevallom, fogalmam sincs.
– Tudja, ha űződik a birka, akkor könnyen beköphetik a legyek.

– Mi van a birkával?
Hát, amikor a bak megy rá.

 – Az olyan, mint amikor a kutya tüzel?
– Olyasmi. De tudnia kell azt is: ha kukoricatáblára megy a jószág, a vérméregbe belepusztulhat.

– Megszúrja a lábát?
– Dehogy! Ha a rosszabb takarmányról hirtelen a jobbra tér át, megdöglik.

– Ezt mind tudni kellene?
– Mind.

– És mennyit kéne dolgoznom?
– Ha bódézik...

– Mit csinálok?
– Ha bódéban ül, akkor heti hat napot, reggel hattól este kilencig. Amúgy, ha a közelbe’ lakik, délután kicsit hazamehet. Kettőszáz birkára kell vigyáznia. Előnyt jelent, ha van kutyája. Ha nincs, adunk.

– És mennyit fizetne?
– Nettó százat. De már felvettem egy juhászt.

– Akkor lekéstem róla.
– Le. Rengetegen jelentkeztek. Csak sokan isznak, vagy nem kitartóak. Nincs ma már a munkának becsülete. Nem szeretnek dolgozni, de a pénz az kell nekik. Lassan kihalnak, akik igazán értenek a juhokhoz. Ezért adtam fel hirdetést. Nehéz jó embert találni. Juhásznak születni kell.

– Hát én nem annak születtem.
–  Kiderült az. Mindjárt a beszédjéből.

Forrás: 168ora.hu

Share

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

  • EZT OLVASTAD MÁR?


Kecskéket tart és madarakat keltet a tamburás népi hangszerkészítő

Az amerikai Beatles, a The Byrds több mint 45 éve a Mr. Tambourine Man című dallal lett világhírű... >> Tovább olvasom <<

 
Hirdetés
ecolounge kocka wamsler3
golya140x140 jop banner
esz280140px

Kiemelt cikkeink

Krisztina Farm: a tanya varázsa disznótorral és kakastejes cipóval
Hozzászólások: 0

Krisztina Farm: a tanya varázsa disznótorral és kakastejes cipóval
Mintha a népszerű Piramis-dal, a Kóbor angyal szövege járta volna át a környéket, amikor úticélunk ...

Vidéki hangulat csontkováccsal és pelyhes paplanokkal Túrkevén
Hozzászólások: 0

Vidéki hangulat csontkováccsal és pelyhes paplanokkal Túrkevén
Alighanem Túrkeve egyik legújabb ékköve a gyönyörű környezetben magasodó épület, melynek ...

Kopár Csárda: újragondolt hagyomány és a természet harmóniája
Hozzászólások: 0

Kopár Csárda: újragondolt hagyomány és a természet harmóniája
Fennállásának több mint négy évtizede alatt sok mindent átélt a Pilisvörösvár és Piliscsaba ...

Hévizgyörki western magyar cowboyokkal
Hozzászólások: 0

Hévizgyörki western magyar cowboyokkal
Ritkaság, hogy az ember születésnapjára kap egy lovastanyát és egy vendégházat. Bár áttételesen, ...

Ételmaradékok újrahasznosítása: a fantázia nem ismer határokat
Hozzászólások: 0

Ételmaradékok újrahasznosítása: a fantázia nem ismer határokat
Az ételmaradékok újratálalásának ötlete mindazoknak bizonyosan hasznos praktikát nyújt, akik ...

A falu, ahol a kor nem számít
Hozzászólások: 1

A falu, ahol a kor nem számít
Ecuadorban, a perui határ közelében, az Andok vonulatai között 1400 méteres magasságban, a Csendes-óceántól ...

Témába vág

Mátraalján, falu szélén, híres lett a kecskesajt
Divatba jött a kecskesajt. De Sánta Judit már akkor ennek az üzletágnak a nagyasszonya volt, amikor hungarikumokról és természethez közeli... >>
Túlsúlyos a magyarok többsége: felmérés következik
Újra felmérik az idén a felnőtt lakosság tápláltsági állapotát, a vizsgálatban több mint háromezer felnőttet keresnek meg az ország... >>
Mesterséges édesítők – együk vagy ne együk?
A hagyományos fehér cukor ideje lassan leáldozóban van, mivel az egészséges életmód jegyében manapság egyre többen térnek át alternatív... >>
Kézmosás világnapja 2014: húsz másodperc az egészségért
Október 15. a kézmosás világnapja. Sokan megvonják a vállukat, hogy miért érdemes egy mindenki számára egyértelműnek gondolt... >>
Ízek, illatok, aromák: az ősz kedvelt fűszerei
Ha eljön az ősz, az nem csak bizonyos zöldségek, gyümölcsök előtérbe kerüléséhez vezet, de egyes fűszerek is nagyobb hangsúlyt kapnak a... >>

Korábbi cikkeinkből...

Őszi finomság: almás, gyömbéres sütőtökleves
Téma: Otthon készült Hozzászólások: 1

Képzéssel és vetőmaggal segítenek
Téma: Mozaik Hozzászólások: 0

Elképesztő! Romlott sajtból gyártottak "frisset".
Téma: Mozaik Hozzászólások: 0