Indián nyár vagy vénasszonyok nyara? Mindegy, csak jó idő legyen!

17 szept. 2015 Administrator

A köztudatban inkább a vénasszonyok nyara az elterjedtebb, azonban egyre inkább használják már az indián nyár kifejezést is. Azt azonban sokan nem tudják, hogy miért is kapta akár az egyik, akár a másik nevet ez az időszak…

 

Az iskola kezdésével a nyarat elbúcsúztatjuk, és szépen lassan beköszönt az ősz. A nap egyre kevesebbet süt, a levelek lassan sárgulni kezdenek. Néhány napra, sőt akár egy két hétre is azonban visszakacsint még hozzánk a meleg, a nyár hangulata, amikor még utoljára feltöltődhetünk a szabadban. Ezt az időszakot nevezzük vénasszonyok nyarának vagy indián nyárnak.

 

A vénasszonyok nyarának nincs néprajzi vonatkozása, népi gyökerei nincsenek. A kifejezés feltehetően a XX. században, városi környezetben születhetett, de pontos eredetét homály fedi. Egy feltevés szerint a neve onnan ered, hogy ebben az időszakban a pókok által szőtt hálókat, ahogy a nap sugara megvilágítja, látványa hasonlít a boszorkányok vagy a mitológiai nornák főkötőjére.

 

Meteorológusok szerint a vénasszonyok nyara légköri eseményekkel, tudományosan magyarázható jelenség. Ilyenkor egy nagy kiterjedésű anticiklon telepszik meg fölöttünk, amely blokkolja a légköri mozgásokat, ezzel napos, száraz időt okozva. És valóban, a népi megfigyelésekkel összhangban szeptember végén, október közepén kellemes, langyos idő tapasztalható.

 

Manapság egyre népszerűbb, divatosabb elnevezése ezen időszaknak az indián nyár. Ennek többek között az is az oka, hogy a vénasszonyok nyara némileg sértőnek tűnhet, míg az indián nyár kifejezés kellemes hangzású.

 

Az indián nyárról igazában nem lehet tudni, hogy indián nyár vagy indiai nyár. Kutatók szerint ugyanis az a legáltalánosabb értelmezés, hogy ez az időszak egybeesik az indiai nyár időszakával. De lehet, hogy azért hívták így ezt az időszakot, mert akkortájt fejezték be az indiánok a támadásaikat a telepesek ellen, illetve aratták le a termést. Azonban az sincs kizárva, hogy az "indián" egyszerűen a "csalárd" jelentésben volt használatos, tehát "csalóka nyarat" jelentett.

 

Nevezzük bárhogy ezt az időszakot, egy valami biztos. Mindenki szereti. Hiszen néhány napra újra melegség költözik az életünkbe, mely a közeledő hideg esték előtt még egy kis színt, életet hoz mindennapjainkba.

 

Forrás: teletalmagazin.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek