Fizess, ahogy tudsz - Egy közösségi étterem sikere

22 febr. 2015 Megyeri Nóra

Inkább maradunk és segítünk mosogatni! – humorizálunk olykor egy-egy borsosabb éttermi számla láttán. Talán különös, de ez a valóságtól elrugaszkodottnak tűnő ötlet mára bizonyítottan működőképes elképzelés.


közkert3Az amerikai énekes, Jon Bon Jovi étterme az önkéntesség elvén működik évek óta sikerrel: pénz helyett közvetlenül munkával is lehet fizetni az ételért a Soul Kitchen-ben.
 
A tavaly októberben hároméves fennállását ünneplő Soul Kitchen egy közösségi étterem, amely azzal a céllal jött létre, hogy az ízletes és egészséges ételek fogyasztása közben a vendégek kerüljenek közelebb egymáshoz, beszélgessenek és így hosszabb távon egy segítő-támogató közösséget alkossanak.

 

Jó társaságban jön meg az étvágy

 Az étterem az étkeztetési funkcióján túl a közösségi tér szerepét is betölti.
Míg a közösségi kertek esetében a kertészkedés adja a találkozási pontot az emberek között, addig itt a közös étkezés nyújt lehetőséget új barátságok kialakítására. Szlogenjük: „Evés előtt mutatkozz be a körülötted ülőknek!” – az első lépés megtételére buzdít minden vendéget.
A „Remény ízletes” mottó jegyében ételeik egészségesek, jó minőségű, lehetőség szerint bio alapanyagokból készülnek.

közkert

Az étterem filozófiája szerint az egészséges ennivaló a lelket is táplálja

Ezért a szakácsok mindig friss, helyi nyersanyagokkal dolgoznak, melyek egy része az étterem saját biokertjében nő. Minden étel nem titkos összetevője továbbá a szeretet, segíteni akarás, vidámság és kedvesség.
A menü felépítése a 3 fogásos amerikai konyhán alapszik: választható leves vagy saláta, egy főétel (húst tartalmazó vagy vegetáriánus), végül az étkezést egy frissen sült desszert zárja.
 

Ahol szeretet van, ott bőség is van

 A New Jerseyben található közösségi étkezde a Jon Bon Jovi Soul Foundation égisze alatt működő nonprofit program.
közkert2                                     Az alapító, Jon Bon Jovi


Egyik különlegessége, hogy étlapján nincsenek árak, az ételekért adománnyal lehet fizetni, mindenkinek belátása – pénztárcája – szerint. A minimális összeg 10 dollár, ami viszont szükség esetén kiváltható egy óra önkéntes munkával. Ugyanakkor ha valaki támogatni szeretné embertársai étkeztetését, megteheti azzal, hogy a minimumnál nagyobb összeget adományoz.

Két típusba sorolhatók az étteremben dolgozó önkéntesek

Vannak, akik csak a munkájukkal tudnak fizetni az ételért, és vannak, akik pedig a közösségen szeretnének segíteni azzal, hogy itt vállalnak valamilyen munkát. A rászorulók természetesen elsőbbséget élveznek a többiekkel szemben, de mindig szükség van segítő kezekre, így folyamatosan lehet jelentkezni a konyhai munkákra azoknak, akik tenni szeretnének valamit a közösségért – szerencsére erre sokan éreznek belső késztetést!

 
Az étterem három éves fennállása eredményesnek mondható, a közösségben önkéntesként résztvevők száma évről évre gyarapszik. 2014-ben a rászorulók és a segítő önkéntesek aránya elérte az 50-50%-ot, valamint már több mint 11.500 menüt szolgáltak fel. Egy helyi gazda pedig egy hold földet adományozott a Soul Kitchen részére, így a biokertészkedés nagyobb volumenben folytatódhat tovább.

A Soul Kitchen kívülről és a saját kert, amit szintén önkéntesek gondoznak.

A Soul Kitchen kiváló példája annak, hogy egy jó ügy mentén az emberek együttműködése hosszútávon gyümölcsöző lehet, míg az így létrejött helyi kisközösség pozitív hatással van tagjainak életminőségére is.

 

Egy haza példa Szegeden: Egy hely, ami összekapcsol

 Fotók: Jon Bon Jovi Soul Foundation

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek