Olajrágás: ősi ájurvéda módszer a méregtelenítésre

27 jan. 2015 Administrator

Hatásmechanizmusa még nem ismert, de a szakemberek úgy vélik, hogy az olaj a nyirokkeringést aktiválva serkenti a nyálelválasztást.

oil pullingVannak olyan feltételezések is, hogy a pepszintartalmú zsíros folyadék a nyelvre lerakódó lepedékből távolítja el a mérgeket. Az viszont bizonyított, hogy a szájban megtelepülő kórokozók kedvelik a lipon­savat, ezért napraforgóolajjal lehet a leghatékonyabban elérni, hogy előbújjanak. Sok kórokozó anyagcseretermékei zsírban oldódnak, az olaj megköti őket, ezért hatékony módszer az olajrágás ezek eltávolítására.

Az „olajrágásnak” is nevezett módszer elsősorban a fej területén fellépő betegségek ellen hatásos, de segít a bőrproblémák, az emésztési zavarok, reumatikus panaszok, a vérképzéssel és az erek­kel kapcsolatos bajok leküzdésében is. A garatban levő nyirokcsomók szöveteinek is javul az anyag­cseréjük, ezáltal hatékonyabban képesek védekezni a kórokozók támadásával szemben.

Egy holland vizsgálat szerint 30 olajrágással gyógyított páciens közül 24-nél jelentős javulás lépett fel. Mellesleg ez a különös kúra a szervezet méregtelenítésén kívül a fogakat is kifehéríti. A szürcsöléses technika megszünteti még a fogínyvérzést, és megszilárdítja a laza fogakat.

Teaolajjal hatásosabb

Tegyünk reggelente 1 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó- , kókusz- vagy szezámolajat a nyelvünk alá, és fogainkon átszűrve negyedóráig forgassuk a szánkban. Eközben a sűrű olaj felhígul, fehér habbá válik, és rengeteg baktériumot valamint salak­anyagot szív magába. Ezt követően köpjük ki, majd meleg vízzel kétszer öblítsük át a szánkat. Ha fokozni akarjuk a hatást, akkor ezt a műveletet minden étkezés előtt ismételjük meg. Még hatékonyabbá válik az eljárás, ha az olajhoz egy csepp teaolajat is adunk, mert ez az adalék elpusztítja a baktériumokat.

A szezámolajnak rendkívül magas az antioxidáns tartalma, de nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint és többszörösen telítetlen zsírsavat. A kutatások kimutatták, hogy ezek az antioxidánsok megakadályozzák a máj által termelt koleszterin felszívódását. E mellett a szezámolaj kiváló antibakteriális képességekkel is rendelkezik.

Egy 2007-as tanulmány ugyanakkor kimutatta, hogy a napraforgóolajjal való öblítés jelentősen csökkenti a fogínygyulladás kialakulását, míg egy 2008-as kutatás szerint a szezámolaj nagymértékben csökkenti a szájban megtelepedett baktériumok számát.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek