Ismeretlen, ízletes gyógynövények, amiket kár lenne mellőzni

27 jan. 2015 Horváth Rita

Nincs jobb finomabbnál finomabb fűszerekkel ízesíteni az ételeinket, de a variációs lehetőségek jóval túlmutatnak az oregánón, rozmaringon és bazsalikomon.

herbs-spicesAhelyett, hogy a jól bevált gyógynövényeket használnánk, próbáljunk ki újakat is. Tartsuk mindig nyitva a szemünket a piacon, vásároljunk kedvünkre és próbálkozzunk.

Borsikafű, csombor. - Az erdélyi konyha elterjedt fűszere. Íze, illata a borsra emlékeztet, ezért diétás ételek, saláták, fűszerezésére kiváló. Felhasználható burgonya-, káposzta-, gombás ételek, kolbászáruk, vadpácok, mártások, majonéz, ecetes és vizes uborka készítésekor. Mivel csökkenti a felfúvódást, előszeretettel ízesítenek vele babos ételeket.

Citromverbéna. - A citromverbéna-levelek a menta leveléhez és a hárs virágaihoz hasonlóan, szabadon megvásárolhatók, mind gyógyszertárakban, mind élelmiszerüzletekben. A fitoterápiában mint emésztést serkentőt használják. Meleg italok, saláták és levesek ízesítésére ajánlott.

Turbolya. - A leginkább a petrezselyemhez hasonlító növényt főként levesekbe és zöldséges ételek készítésekor használhatjuk.

Lestyán. - Régebben a falusi kertekből nem hiányozhatott, mind friss, mind szárított állapotban egyaránt használták. Házi termesztésben nincs szükség nagy mennyiségre, mert intenív íze miatt csak keveset kell használni belőle. Levesek, saláták, diétás ételek és italok, ecetek fűszerezésére, de a likőr- és konzerviparban is nélkülözhetetlen.

Borágó. - Fiatal, zsenge levele apróra vágva gyenge ízű levesekhez, hideg italokhoz, krémsajtba, szendvicsek ízesítésére, mártásokhoz, salátákhoz és sószegény diétához alkalmas; azonban kis mennyiségű pirrolizidin-alkaloid tartalma miatt májproblémák esetén ajánlatosabb kerülni a fogyasztását.

Csabaíre. - A friss, fiatal leveleket gyűjtik. Diószerű ízénél fogva fűszernövényként, salátákba, nyári frissítő italokba használják fel. Étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatásuk van.

Illatos mirhafű. - Fűszerező ereje frissen felhasználva érvényesül jobban, de leveleit le is lehet fagyasztani. Termése zölden, éretlenül a legfinomabb. Gyökerét ősszel kiáshatjuk és főzeléket készíthetünk belőle. Levelével szószokat, salátákat, leveseket ízesíthetünk. Egy levél is elegendő, hogy az ételnek ánizsos, édeskés ízt kölcsönözzön.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek