A lapka-sajt nem sajt! Leginkább csak készítmény

24 jan. 2015 Fekécs Edit

Napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk tejtermék-utánzatokkal. Valljuk meg, ezeknek a termékeknek egyelőre több a hátránya, mint az előnye. 

lapka

Tudjuk, hogy mit eszünk?

Valljuk meg, hogy többnyire nem. Vásárláskor is sietünk, kapkodunk és az éppen aktuális receptünkhöz szükséges alapanyagokat dobáljuk a kosárba. Pedig nem ártana a körültekintés. Alkalmanként jó lenne időt szánni, hogy megnézzük, mit teszünk az asztalra vagy éppen gyermekünk szendvicsére.

 

Nézzük például a sajtokat. Nem szükséges hogy sajtszakértő legyen valaki, hogy tudja, a sajt jó esetben tejből készül. De, valljuk meg, hogy ezzel a jó esettel csak ritkán találkozunk az üzletek polcai előtt. Az pedig még bizarabb, hogy a sajtos pultban egy helyen kínálja magát a jobb minőségő sajt és a sajtszerű készítmény.

Vegyük szemügyre a legkritikusabbat, a lapka sajtot

A lapka évek óta népszerű itthon is, a legtöbben szendvicsekre feltétként használják. Ugye ismerős? Mindjárt az elején szögezzük le, hogy ezeket a sajtokat vétek sajtnak nevezni, ugyanis sem az állaguk, sem az ízük, sem pedig az illatuk nem alkalmas arra, hogy ilyen névvel illessük.

 

A csomagolásában hajszálra megegyezik valódi sajt-kollegáinak műanyag borításával, csupán az ára olcsóbb. A minőségbeli különbség pedig hangsúlyosan érezhető. A kulcsszavak: olcsó, szendvicsfeltét, koleszterinmentes.

lapka2

Sokan emelik le a polcról pedig rá van írva:

"Sajttal és növényi zsírral készült vágható készítmény"

 Különös nem? Sajtból készül a sajt! Azaz a a készítmény!

 

Nézzük az összetevőket:

sajtok ( 30-40%-ban, jó esetben kicsit több)

víz (miután a második összetevő, így feltételezhetjük, hogy nagy százalékban tartalmazza készítményünket)

növényi zsír( 15-20% pl. pálmazsír)

tejsavópor( évszázadok óta tudjuk, hogy gyógyhatású de leginkább abban az esetben ha magát a nyers savóitalt isszuk meg )

emulgeáló (homogénná teszi az összetevőket)

tejfehérje

keményítő

színezőanyag

 

Tetszik vagy sem, ezen összetevőkből készül a sajt, pontosabban a sajt-utánzat.

Mit mondanak erről a szakemberek?

"A sajt-utánzat jellemzően a 20. sz. második felében kifejlesztett olyan gyártmány, amely tej- és növényi eredetű összetevőket, tejipari melléktermékeket (savót, permeátumot) tartalmaz, illetve csak növényi eredetű alapanyagokból (pl. szójatej, szójazsír, növényi zsír) készül. Ez a termék olcsóbb előállítását eredményezi, ami végül kedvezőbb árú terméket is jelent.

 

A fogyasztók azonban gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a tejpótló anyagok felhasználása révén csökkentett tápanyagértékű termékhez jutnak, mivel az így készült élelmiszer táplálkozás-biológiai értéke nem közelíti meg a tejtermékét. Talán egyetlen pozitívumaként említhetjük kisebb koleszterintartalmát, ugyanakkor kisebb lehet kalciumtartalma, lényegesen rosszabb a zsír/fehérje aránya a hagyományos termékeknél, ami egyértelműen nem előnyös, a tájékoztatás e termékekről még mindig nem általános. Az üzleteknek nem feladatuk és nem is érdekük, hogy a fogyasztók figyelmét felhívják az utánzatok fogyasztásából adódó hátrányokra." (Dömölki Lívia)

 

És mit mondunk mi?

Nézzük meg jobban, hogy mit vásárolunk és mit eszünk. Egyre több a helyi piac és helyi bolt. Ha van rá mód, akkor vásároljunk termelőtől 100% tejből készült sajtot vagy készítsünk otthon családunk és magunk örömére.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek