A hobbi-vadászatot nem támogatjuk - videóval érvelünk

19 jan. 2015 Fekécs Edit

Ma egyre több vita zajlik a vadászatról. Érvek, ellenérvek, pro és kontra. Egyet mindenképpen látnunk kell: más a hivatásos- és más a hobbivadászat.

vadasz2

 

Nézzük az egyik oldalt. A szakmai információt a vadászat.net oldal szolgáltatta

A vadászat megítélése
A mai vadásznak gyakran kell ismerõsök, barátok egyszerû kérdéseire válaszolni: "miért vadászol, hogy van szíved lelõni az ártatlan állatot?". Erre kézenfekvõ és közvetlen választ adni nehéz, noha a vadászat természetes dolog.

Az ember a természet része. Az ökológiai rendszerben ugyanúgy megvan a helye, mint a többi állatnak és növénynek. Az ember a természet többi szereplőjével együtt – mint pl. a róka és a fecske – vadászik. Évezredeken keresztül az életben maradása érdekében zsákmányt szerzett (vadászott). Nem is kérdőjelezte meg senki annak helyénvalóságát.

Természetesen a mai világban – talán a természeti népeket kivéve – a vadászatot kedvelők nem a túlélésért vadásznak. A világ, amelyben élünk, folyamatosan változik, s benne mi is és a vadászat is.

Miért szabad/kell vadászni?

A kertészt senki sem ítéli el azért, mert az általa gondozott gyümölcsfákon beérő termést nem hagyja tönkremenni, hanem leszüreteli, eladja, elfogyasztja. Mint ahogy az állattenyésztőt sem kárhoztatják azért, mert vágóhídra hajtja az általa felnevelt jószágot. És a mészárosokat sem tartják oktalan gyilkosoknak, mert a vágóhídon naponta marhák százait, sertések ezreit, baromfik tízezreit vágják le, dolgozzák fel és szállítják a boltokba. Nem keseredik meg a vadászatot ellenzők szájában a vadhúsból készült finom falat, és nem gondolnak a vadászatra ellenségesen, amikor fehér asztal mellett élvezik, dicsérik annak ízét, zamatát.

Mégis komoly hiba lenne a vadászatról kialakult kép eltorzulása miatt csak másokat okolni. Sajnos a vadásztársadalom elmulasztotta megtenni azokat a lépéseket, amelyek révén ma természetes dolognak tartanák a vadászatot. Soha nem késő, de ma sokkal nehezebb megváltoztatni, mint korábban lehetett volna. Ezért mindannyiunkat felelősség terhel. Közös kötelességünk tehát megtenni mindent a helyes értékítélet kialakítása érdekében.

A vadat, vadgazdálkodást-vadászatot jól ismerők pontosan tudják, hogy a vadállomány évente megújulni képes természeti erőforrás. Tudják, hogy az évente megszületett utódok fajra jellemző hányada felnevelkedik, növeli az állományt. Ebből az éves növekményből veheti ki a vadgazda azt a hányadot, amely nem veszélyezteti a faj hosszú távú fennmaradását. Ha ezt nem tenné, egyes fajok (elsősorban a természetes ellenség hiánya miatt a nagyvadfajaink) annyira elszaporodhatnának, hogy nagymértékben károsíthatnák élőhelyük növényvilágát (érzékeny kárt okozva erdőben, mezőgazdasági termelvényekben).

vadasz5

Mi tehát a vadászat?

Ma a vadászat sokaknak hivatás, de a legtöbb ek számára sport és rekreáció. A vadászat részben fizikai erőfeszítés, de szellemi erőpróba is, és természetesen lősport.

Rekreáció – azaz felüdülés a természetes környezetben – a vadászat elengedhetetlen része. A vad elejtésénél is fontosabb, hogy egészséges, kellemes természeti környezetben tölthessük a vadászatra szánt időt. Végre elszabadulva az aszfalttói, a városi zajtól és a rossz levegőtől, az embertömegtől! A vadászat tehát természetes és szükséges dolog, egyidős az emberiséggel!

Ami nem megbocsájtható vagyis mi a baj a rekreációs vadászattal?

Másik oldal... Sok állatbarát azt szeretné, hogy a szabadidős vagy "sport-vadászat" eltűnne a modern életből. Akik táplálékszerzés céljából vadásznak, akik számára a túlélést jelent a vad elejtése, azok jogos igénye, hogy etikailag is elfogadható legyen a zsákmányejtés. Ez rendben is van. Akiknek viszont a vadászat csak sport, kikapcsolódás és élvezet azok estében nem csak etikailag kérdőjelezhető meg a vadászat megengedhetősége. Ez esetben ugyanis az állatok védelme nagyobb prioritást kellene hogy jelentsen, mint a hobbi. Miért?

vadasz7

Nézzük a szomorú tényeket

A hobbivadászok sok esetben csak megsebzik az állatokat. Minden évben állatok milliói szenvednek az ilyen félresikerült lövésektől, és elmenekülve, fájdalmakkal küzd a túlélésért. Sok esetben életképtelenné válik és vagy éhen hal vagy ragadozók áldozataivá válik. Ez senki számára nem elfogadható. 

Becslések szerint az ilyen hobbivadászok csupán a célzott állatok csupán felét ölik meg. A másik fele megsebezve megy tovább és lassan haldoklik.

Az amerikai Fish and Wildlife Service felmérése szerint csak az USA-ban és Kanadában 3,4-3,7 millió kacsát sebesítettek már meg így a vadászok.

Nagy-Britanniában, a becslések szerint a szarvasok 11 százalékát kellett két-három alkalommal "újralőni", hogy meghaljon.

Végezetül egy figyelemfelkeltő videó

Nézzük, milyen az, amikor a vadász válik üldözötté. Amikor a megsebzett vad nem elmenekül, hanem megpróbálja védeni magát és az életterét. Mélyen elgondolkodtató!

{youtube width="570" height="428"}LNGGbozilko{/youtube}

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek