Sajátos életmód a nőuralom földjén

14 jan. 2015 Administrator

Az indiai Mawlynnong igazán egyedülálló hely, hiszen a bangladesi határ mellett fekvő települést a khasik lakják. Egészen különleges matriarchális társadalom ez.

nouralom2Itt a nők öröklik a földet, a gyerekek az anyjuk családi nevét veszik fel, és a férfiak költöznek a nőkhöz.Akár meg sem kell lepődnünk azon, hogy Mawlynnongot tartják India legtisztább településének, hiszen az itt élő khasik hagyományos matriarchális társadalma ezt szinte előrevetíti.

Ide utazott el a német fotós, Karolin Klüppel, hogy megörökítse ezt az egészen sajátos mikrotársadalmat, ahol a

kislányok néha akkora ékszereket hordanak, hogy az még egy felnőttnek is becsületére válnék,

és ahol már idejekorán arra készítik fel őket, hogy nekik kell majd a vezető szerepet betölteni.

Karolin Klüppel Mädchenland (azaz Lányország) című sorozata egészen lenyűgöző képekben adja vissza a település hangulatát, elsősorban a kislányokra figyelve, az ő életüket dokumentálva.

Célja az volt, hogy visszaadja a koraérettségüket, és kicsit (jó értelemben véve) eljátsszon ezzel a nyugati kultúrának különleges helyzettel.

Ami feltűnhet a képeken, hogy a kislányok mennyire

komolyak, egyik sem nevet, vagy szaladgál,

mind komoly „felnőtt” pózokban látható. Első ránézésre akár kicsit nyomasztónak is mondhatnánk a képeket, a kislányokat pedig letargikusnak, ám ha jobban megnézzük a fotókat, akkor inkább az jön le, mennyire tudatában vannak a saját kis közösségükön belüli szerepüknek.

nouralom1Karolin Klüppel talán legnagyobb érdeme, hogy nem próbálja meg egyfajta romantikus mázzal bevonni ezt az életformát, egyszerűen csak megpróbálja megmutatni azt a nyomást, amit a leendő felnőtt szerep elvárása pakol ezekre a gyerekekre.

A fotósorozat itt - a képekre kattintva - található.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek