Készíts vadvirágból földlabdát és szépítsd a városod!

15 jan. 2015 Fekécs Edit

Szenvedélyed a vidék, de nincs szándékodban elhagyni a várost? Nem baj! Légy gerillakertész és zöldítsd!

gardenA gerillakertészet viszonylag új keletű mozgalom. Az aktivisták célja a világon mindenhol ugyanaz: növényekkel széppé varázsolni egy-egy gondozatlan területet a tulajdonos tudta és engedélye nélkül. Ez lehet akár egy magánszemély kertje is, de persze minél feltűnőbb helyen van az adott földdarab, és minél nagyobb hatóság orra alá lehet ezzel borsot törni, annál jobb. Az igazán nagyratörők nem állnak meg a virágtelepítésnél: tudunk olyan akcióról, ahol fákat ültettek közterületre, hogy felhívják a figyelmet a nagyvárosi parkok elhanyagoltságára.


A gerillakertészet egyik legkedveltebb módja és talán egyben a legnagyobb élmény is a magbombázás.

garden7

A vadvirágok magjaiból készítenek földlabdákat

Ezeket elhagyatott, elhanyagolt területekre (akár körforgalomban), gondozatlan virágágyásokra dobálják a virágos városért és szép környezetért rajongók. Kerékpárról, gyalogosan vagy éppen autóból is záporozhatnak a magbombák.

A "virágvetés" ezen módjának legjobb időszaka tavasz és tél, tehát ha kedvetek van hasonló akciókhoz, akkor adunk egy kis segítséget.

Hogyan készítsünk virágmagból földlabdát?

Először az adott helyszínnek, helynek megfelően válasszuk ki a magokat. Árnyékot kedvelő növényeket ne "dobjunk" napos oldalra.

A követekzőkből bátran választhattok: apróbojtorján, búzavirág, réti imola,réti margitvirág, mezei szarkaláb, évelő bokros len, mezei pipacs, tavaszi kankalin, vadrezeda, ligeti zsálya, ligetszépe, koronafürt, szappanfű, bíbor kasvirág, buglyos fátyolvirág, vasfű, fehér libatop.

Ha nehéz a választás, akkor mezőgazdasági boltokban vagy internetes portálon már csomagos kiszerelésben is hozzájuthattok virágkeverékhez.

Hozzávalók  

  •      virág vetőmagok
  •      agyagpor
  •      tőzegmentes komposzt vagy kiváló minőségű virágföld
  •      víz
  •      egy tál

garden5

Elkészítés

Keverjük össze a magot, az agyagot és a komposztot együtt egy tálba úgy hogy az arány három marék agyag, öt marék komposzt és egy marék mag legyen. Ezután óvatosan adjunk hozzá vizet lassan, fokozatosan (ne vizezzük túl). Keverjük össze az egészet, addig míg nem kapunk egy egységes masszát. Ezután körülbelül pin-pong labda nagyságú golyókat gyúrjunk. Egy vagy több tálcára fektessük sorba egymás mellé és és száraz-napos helyen (ablakban) szárítsuk 3-4 órán keresztül.

Hol vethetjük be? A barnamezős, ipari területekre ne szórjuk, de elhanyagolt ültetvényeket, kerteket, parkokat "bombázhatunk".

Ajándékba is adhatjuk!

garden8Ha a fent említett összetevők arányait megváltoztatjuk és leginkább csak agyagot használunk, akkor mutatós ajándékot készíthetünk ismerőseinknek, barátainknak. Próbáljátok ki és válogassatok magokat méhecske-, kutya-, macska- madárbarát vagy éppen hegyes-árnyékos területekre való változatot is. És ne felejtsük a gyógynövényes vagy fűszernövényes "gombócokat" sem. Bátran kérdezzünk meg ez ügyben szakembereket.

Fotó:gardenista.com

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek