Izzadd ki a betegséged, mártózz meg a szénapolyvában

07 jan. 2015 Timcsi

A szénapolyva sokoldalú felhasználás ma már homályba veszett. Pedig a legváltozatosabb külső és belső betegségekkel szembeni gyógyhatását érdemes újra felfedezni.
fű2Először is nézzük, mi is a szénapolyva? Amikor a gazda az aszú-szénát a pajtába behordta, annak alján "hulladék" képződik. Ez a "hulladék" a széna virágjából és polyvájából áll.

Felhasználása elsősorban a meleg fürdőhöz való hozzátétellel (szűrve vagy az egész főzettel) történik; de igen előnyösen alkalmazható göngyölésre, gőzölésre, borogatásra, kötésre.

Két gyógytényező az, mellyel ez esetben számolhatunk, egyrészt a szénapolyvában rejlő gyógyítóanyagokkal, másrészt az általuk kifejtett meleg hatásával. Ez utóbbi tulajdonságát alkalmazzák igen jó hatékonysággal a népi gyógyászatban is fagyásos betegségek kezelésében.

Jó eredményt érünk el tüdőgyulladás, tüdő-elnyálkásodás, tüdőhurut, mellhártyagyulladás, petefészek- és anyaméhgyulladás, köszvény, reuma, de más hasonló esetben is, különösen hólyag és vesebántalmaknál.
A szénapolyva borogatás azon a helyen, amelyre alkalmazzuk, aktív vérbőséget idéz idéz elő. A vérbőség folytán a környező szervekben és a beteg testrészen fokozódik az életműködés és a meleg hatására beáll a gyógyulás.

fűA meleg a gyógyulási folyamat serkentésére elsőrendű tényező

Heveny (akut) gyulladásnál meleg szénapolyva borogatást vagy meleg pakolást alkalmazunk. A fájdalmat a meleg borogatás, a gyulladás természetétől függően különbözőképpen befolyásolja. Amikor még nem gennyesedett el a gyulladás. a meleg borogatás a fájdalmat lecsökkenti, néha meg is szünteti.

A gennyes gyulladásoknál a fájdalmak különösen erősen fokozódnak. Tapasztalati tény, hogy meleg, különösen szénapolyvás borogatásra vagy göngyölésre, esetleg növényfürdő után pl. reumánál, a beteg nehezen mozgatható testrészei fájdalom nélkül mozognak. Gennyes esetekben viszont ezek a fájdalmak szinte kibírhatatlanok.

Ugyancsak ajánlják a szénapolyva-borogatást a gyomor- és bélműködés zavarainál, a női tisztulás kényelmetlenségeinél, rendellenes vérkeringés, vértorlódás eseteiben, amikor igen jó eredményt érünk el vele.
A természet ébredését, a növényi élet megindulását, a tavaszi meleg váltja ki, mert meleg nélkül nincsen élet. Éppen így a meleg felhasználása hozza meg a gyógyulást is. A hideg vizet is csak azért használjuk, mert belső meleget fejleszt. Ha azonban a hideg víz hatására nem fejlődik meleg- meghűlünk, megfázunk.
A kórt okozó anyagokat ki kell küszöbölni a szervezetből. A gyógyulási folyamatot fokozni és siettetni kell minden gyógyító kezeléssel. Ebből a szempontból közömbös, hogy melyik testrész, a tüdő, mellhártya, gyomor vagy belek, az alsótest, hólyag, vese, vagy ízületek betegednek-e meg, vagy bőrkiütés, daganat-e az, amit gyógykezelni kell

A belső meleg képződés hiánya, sok gyógyíthatatlannak látszó betegség okozója.

A szervezetnek mesterséges meleggel való telítését meleg szénapolyva segítségével érjük el.
Ezzel behatóan a tudományos kutatás még nem foglalkozott, úgy, hogy tulajdonképpen csak a gyakorlat igazolta, hogy a vérszegények, idegesek és azoknál, akik hirtelen fogytak le, valamint a sápadtság bizonyos eseteiben, feltűnő gyógyeredmény lehet elérni.
Ezen betegségek gyógyításánál az az eljárás, hogy lábra, csípőre, combokra, felsőtestre meleg szénapolyva főzetbe mártott lepedőt helyezünk és takaróba göngyöljük a beteget, 10-15 perc után megitatjuk gyorsan forró kamilla-, hársfa-, vagy bodzateával, mely után kiadós izzadás fog bekövetkezni. Az ilyen gyöngyölésben egy óra hosszat is lehet maradni. (Gyengébb egyének, gyerekek, vagy öregek negyed vagy fél óra hosszat maradjanak a göngyölésben) A kipakolás után állott vizes lemosást kell adni.
A szénapolyva borogatás, göngyölés egyszerű és teljesen ártalmatlan és rendszerint azt is megizzasztja, akinek az a meggyőződése, hogy őt nem izzasztja meg semmilyen szer.
Az általános megizzasztásra jó szer még - amellett, hogy a legtöbb betegségnél jótékonyan hat - a szénapolyva fürdő. Már a régi, kiváló természetgyógyászok igen kedvelt gyógyítószere volt; amennyiben alaposan és veszélytelenül váltja ki a hatásos izzadást. A gőzkamra, gőzfürdő szívbajos, asztmatikus, vesebajos, ideges embereknél veszélyes lehet. A szénapolyva fürdő gyermekeknél is alkalmazható.
A test általános kiizzadása jótékonyan befolyásolja a betegség kedvező lefolyását. Sok betegséget csak úgy lehet leküzdeni, hogy felfokozzuk a belső izgalmat; ilyen izgalom kiváltás a mesterségesen előidézett izzasztás.
Régi és közismert házi-szer izzasztásra a hársfa- és bodzatea is.

Hogyan készítsük el a szénapolyva fürdőt?

Ezzel a kezeléssel az anyagcserét, a vérkeringést serkenthetjük, és a szervek fokozottabb életmûködését eredményezzük. A szénapolyva meleg pakolás felmelegít, megizzaszt. Igen jó eredmény érhetõ el tüdõgyulladás, mellhártyagyulladás, petefészek- és méhgyulladás, köszvényreuma, hólyag- ésvesebántalmaknál.

5 l vízhez veszünk 1 kg tiszta szénapolyvát és lefedett edényben lassú melegítéssel felfőzzük, vagy zacskóba téve belelógatjuk a vízbe. Ezt a főzetet, vagy ennek többszörösét, esetleg szükség szerinti kisebb mennyiségét használjuk fel aszerint, hogy egész vagy fél fürdőt készítünk-e vagy csak egyes testrészeket fürösztünk. A fürdő 35-40 fokos legyen.

Gyermekeknél 30-35 fok. Időtartama 20-30 perc, esetleg kevesebb.
Az elkészített főzetet hozzáöntjük a meleg fürdőhöz.

Forrás: Timcsigyógynövény.blogspot

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek