Fogyókúrázik az egész egész falu

04 jan. 2015 Borzák Tibor

Nincs többé töltött káposzta és tejszínhabos sütemény, ezután csak zöldség és gyümölcs kerül az asztalra! No, azért persze nem ennyire riasztó a helyzet Székkutason, ahol október eleje óta fogyókúrába kezdett a falu. Az akciót a háziorvos kezdeményezte.

fogyokura2 800x539Miután a szabadfold.hu munkatársa tett egy sétát a Csongrád megyei községben, bekopogtatott a falufogyás ötletgazdájához, dr. Bakos Attilához.

A háziorvos maga is meglepődött a helyiek szűrővizsgálatainak eredményein: a 2300 lakos tíz százaléka szenved cukorbetegségben. Többeknél már elkerülhetetlen a kezelés, de minden esetben javíthat a helyzeten a helyes étrend és a sportos életmód. Leginkább a testsúlycsökkentés.

A doktor úr felhívást tett közzé a legnagyobb közösségi oldalon:

féléves fogyókúraversenyt hirdetett, az első három helyezett huszonöt-, húsz-, illetve tizenötezer forintos élelmiszer-utalványt nyer.

Sokakat nem a jutalom izgat, a nélkül is értelmét látják a programnak. Harmincnegyvenen jelentkeztek, közülük mintegy húsz-huszonöten járnak rendszeresen a testsúlyellenőrzésre.

– Szeretnék személyes példát mutatni, ezért én is csatlakoztam a csapathoz – árulja el a fiatal orvos, aki két éve kezdte itt a praxisát.

– Mivel nemrég még 140 kiló voltam, tennem kellett valamit.

Most némi előnnyel indultam, hiszen már korábban, körülbelül egy éve változtattam az étkezésemen, s azóta sportolok is. Most 128 kilónál tartok, de ezzel még nincs vége.

Alig várjuk, hogy a kilócsatában jeleskedőkkel találkozzunk, de senki nem vállalja a szereplést. Először nem értjük az ellenállást, aztán Bakos doktor magyarázattal szolgál. Miután a sajátos versengés híre eljutott a bulvártévékhez, egymás után rohantak a stábok Székkutasra.

fogyokura1 800x440A nyilatkozók egy idő után besokalltak, mivelhogy a képernyőn nem azt látták viszont, amit szerettek volna. Az utcai kérdezősködés végkicsengése az volt: mindenki imád enni, nincs jobb a töltött káposztánál, a húsleves pedig úgy az igazi, ha megáll benne a kanál. Nem csoda hát, hogy a falubeliek már nem akarnak erről beszélni. Békésiné, a vegyesbolt melletti zöldségárus először visszakérdez: – Nem lesz nekem ebből bajom? – majd hozzáteszi: – Rohamosan nem nőtt a forgalmam. A kínálat bőséges, csak a pénztárca szab határt a vásárlásnak.

Márpedig aki fogyni akar, annak sok zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztania.

Bemegyünk a Koronába, a sütemények birodalmába, amely tulajdonképpen a hódmezővásárhelyi Zója cukrászda kihelyezett üzlete. Túródesszert, mézkúp, habroló, maciszelet – ínycsiklandozó csemegék, de mellettük cukormentes készítmények is találhatók: külsőleg semmiben sem különböznek társaiktól, de a cukorbetegek is fogyaszthatják. Ambrus Marianna eladó azt mondja: azok is betérnek ide, akik részt vesznek a fogyókúrázásban. Miután a cukrászdában régebben is elfogytak a diabetikus csemegék, az életmódváltás nemigen vehető észre a forgalmukon.

– Nem fenyeget a bezárás veszélye – közli velünk Kapocsi Jánosné, a székkutasi húsbolt eladója. – Azt mondom: pár falat kolbász vagy szalámi nem befolyásolja a fogyókúrát sem!

fogyokura3 800x532A főút menti italboltban a jelenlévők jókedvén túl a falakat díszítő – főleg a szocializmus idejéből származó – táblagyűjtemény is dob a hangulaton. Ahogy elnézzük, akadna tennivaló az alkoholizmus, a dohányzás visszaszorítása terén is. Ezt a háziorvos sem tagadja, de annyi a munkája, hogy

pluszfeladatokat már nem tud vállalni.

Éppen a fogyókúraverseny kapcsán vetődött fel, hogy két asszisztense mellett nagy szükség lenne egy prevenciós nővérre is, aki személyre szabottan foglalkozhatna a gondozottakkal, rendszeresen szervezne előadásokat és szűréseket.

Ezzel sokan sokat nyernének Székkutason.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek