Szeretnél 100 évig egészségesen élni?

03 jan. 2015 Zamaróczy Ádám

Mielőtt a januári vezeklés útjára lépünk, miért is ne fogadjunk meg néhány étkezési tanácsot a világ leghosszabb életű közösségeitől?

Pillantsunk hát be a világ legszerencsésebb sarkaiba és nézzük, hogy hogyan élnek ott az emberek.

okina

Ikaria

Arányaiban az Ikaria nevű görög szigeten él a legtöbb kilencvenéves ember a Földön. Átlagban 10 évvel élnek tovább az európai és az amerikai lakosságnál.

A sziget idősebb embereinek körében a bolygónk korosabb lakosságához viszonyítva jelentősen alacsonyabb a szívbetegségek, a rák, a demencia és a depresszió előfordulása. Fontos körülmény emellett, hogy Ikaria hegyekben gazdag domborzata és limitált közlekedési lehetőségei még a 80-90 esztendős embereket is rendkívül aktív testmozgásra kényszeríti. A magas fokú fizikai igénybevétel mellett ugyanakkor a szépkorú szigetlakók módfelett intenzív szexuális élettel dicsekedhetnek.

Az ikariai étrend emellett még olívaolajban, gyümölcsökben és zöldségekben is igencsak bővelkedik. A szigeten élő emberek nem igazán fogyasztanak feldolgozott élelmiszereket.

A lakók hosszú életének titka lehet még egyesek szerint az ikariaiak által naponta többször fogyasztott, fodorka-, lilazsálya-, menta-, illetve rozmaring tartalmú gyógynövénytea is.

Okinawa

A leghosszabb várható élettartamok egyikével büszkélkedő Okinawában azért már csak tudhatnak egyet s mást a huzamosabb létezés mikéntjéről! A kutatások eredményei arra utalnak, hogy az okinawaiak körében alacsony az érelmeszesedés és a hormonrendszer-alapú daganatok előfordulása. Mi hát a titkuk?

A halakban és zöldségekben tobzódó okinawai étrendet magas tápérték, illetve alacsony kalóriatartalom jellemzi.

Míg a helyiek nagyon kevés húst és tejterméket fogyasztanak, lokálisan igen sok tintahal és polip kerül az asztalra. Magas taurintartalmuk miatt ez utóbbi ételek valószínűsíthetően szervezetünk koleszterinszintjét és vérnyomásunkat is csökkentik.

A japán szigeten ráadásul az egész világon mindenkinél több tofut és kombu hínárt esznek, továbbá a (sima) krumpli helyett az édesburgonyát részesítik előnyben, amely alacsony glikémiás indexe mellett dúskál az antioxidánsokban.

okina2Szardínia

Szardínia szigetén különösen magas a 100 év pluszos emberek aránya, melyet ők maguk a sziget tiszta levegőjének, a stresszmentes életmódnak, valamint az egészséges táplálkozásnak tulajdonítanak.

A szardíniai étrendet a helyben termesztett összetevők, az egészségfokozó tápanyagok, illetve a józan méretű adagok jellemzik.

A földközi-tengeri szigeten sok olívaolajat, zöldséget és csonthéjas gyümölcsöt, valamint helyi forrásokból származó sovány húst és olajos halat fogyasztanak.

Az Olaszországhoz tartozó szigeten nem vetik meg a bort sem, amelynek alapanyagául polifenolokban és antioxidánsokban „módos” szőlőfürtök szolgálnak, márpedig az ilyen nedűknek öregedéslassító hatást tulajdonít a kortárs tudomány.

Íme, a januári bevásárlólista

– Olajos halak, mint például makréla és szardínia

– Tintahal, polip

– Tofu

– Kombu alga

– Édes burgonya

– Sötétzöld és világos színű zöldség

– Olívaolaj

– Vörös bor

 

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek