Magas cukortartalmú élelmiszerek, amik nem is édesek

30 dec. 2014 Vaskor Máté

Mindenki tudja, hogy például a fánkban sok a cukor, ám számos ételről és italról nem is sejtjük, hogy túlzottan is gazdag az édesítőszerben.

Ha megvizsgáljuk a napi cukorbevitelünket, akkor meglepődhetünk, hogy túlszárnyaltuk az átlagot, pedig nem is fogyasztottunk semmi édeset. Íme, néhány csalóka élelmiszer, amiben sok a cukor, mégsem édesíti életünket.

cukor

Ketchup

Milyen illúzióromboló is lenne a hamburger vagy a sültkrumpli ketchup nélkül. Egy evőkanál boltban vásárolt ketchup ugyanakkor egy gramm cukrot tartalmaz, na de ki áll meg egy evőkanálnál? 

cukor1

Ízesített joghurt

Sokan azért esszük a joghurtokat, mert egészségesek, ami persze részben igaz is. Csakhogy a tejtermék sokszor akkor is tele van cukorral, ha "light" felirattal látják el.

cukor2

Zöldég- és gyümölcslevek

Megtévesztő lehet, hogy a feliratozáson 100 százalék narancs- vagy épp paradicsomlének tüntetik fel a terméket a cégek, ám egy pohárnyi így is nyolc gramm cukrot tartalmaz. Ne hagyjuk, hogy összezavarjon minket a címke.

cukor3

Barbecue szósz

Íze savanykás, mégis tele van mézzel, melasszal és barnacukorral. Két evőkanálnak tíz gramm a cukortartalma.

cukor4

Káposztasaláta

Ugye nincs egészségesebb a káposztánál és a répánál? Csakhogy a kereskedők által készített egy csésze salátában akár 23 gramm cukor is lehet.

cukor5

Paradicsomleves

Ki hinné, hogy egy fél tányérnyi finom paradicsomleves legalább tíz gramm cukrot tartalmaz? Halkan jegyezzük meg, hogy ebédre elfogyasztunk egy normál adagot is.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek