Ötletek a békés, nyugodt otthon megteremtéséhez

26 nov. 2014 Vaskor Máté

Hogyan érzed magad, mikor hazaérsz? Idegesnek? Feszültnek? Túlterheltnek? Pedig a stressznek nincs helye otthonunkban, s sokat tehetünk is ellene.

lakas0Otthonunk vagy feltölt energiával, vagy elgyengít, kimerít minket. A mai rohanó világban nagyon fontos, hogy békés, nyugodt körülményeket teremtsünk odahaza.

Minden szoba értékes

Hiába, hogy bizonyos szobákban kevés időt töltünk, s inkább bezárjuk az ajtót, minthogy egy napot a takarítással, díszítéssel töltenénk, nagy szerepet játszanak tudatalattinkban. Az otthoni harmónia csak úgy elérhető, ha minden lakásrészt egyaránt kedvelünk.

Uralkodjunk a rendetlenség felett

A rendetlenség nem csak akkor okozhat káoszt az életünkben, ha nem találjuk a kulcsunkat, hanem ha nem látjuk a monitorunkat a sok holmitól. Készítsünk tervet: mivel kezdjük a takarítást és mivel folytatjuk. Semmit ne hagyjunk figyelmen kívül, még az íróasztalon fekvő papírhalmazt sem.

Fontos a színvilág

Lelki és fizikai szinten is nagyon fontos a jól eltalált színharmónia. Tanulmányok kimutatták, hogy kedvelt színeinket látva nagyobb az étvágyunk és hatással lehet a hangulatunkra is. Mielőtt festjük a falakat, legyünk tisztában a színárnyalatok hatásaival.

lakas

Inspiráló díszek

Ha nagy jelentőséget tulajdonítunk az emlékeknek, akkor csak olyan fotókat helyezzünk a falakra, amik jó érzéssel töltenek el minket. Egy-egy szép emlék mosolyt csalhat az arcunkra, ami lendületet vihet az életünkbe.

"Szentély szlogen"

Döntsük el milyen hangulatot szeretnénk vinni otthonunkba, és nevezzük el - ez lesz a mi szentélyünk szlogene. Mindannyiunknak vannak egyedi igényei, így csak magunk választhatjuk ki a szlogenünket. Ha megvan, ragasszuk ki egy jól látható helyre, ez pedig minden nap segíteni fog az ideális otthoni élet megteremtésében.

Vigyünk természetet otthonunkba

A természet szépsége különös fontossággal bír napjainkban. A növények mellett egy kisebb szökőkút vagy egy tányéron elhelyezett pár makk is jó ötlet lehet.

lakas1

A növények ereje

A növények több szempontból is értékesek számunkra. Azon kívül, hogy jól mutatnak, újratöltik oxigénnel a levegőt. A káros gázoktól megszabadítják a belső teret, így nyugodtan sóhajthatunk egy nagyot a négy fal között is.

Ablakok, ablakok, ablakok

A fülledt levegő diszharmóniát okozhat a lakásban. Sajnos az otthoni levegő gyakran már károsabb, mint a benti, így a gyakori szellőztetés nélkülözhetetlen. Persze más funkciója is van az ablakoknak, hisz a megfelelő mennyiségű fény is elengedhetetlen a kiegyensúlyottságban.

Zónák

Manapság már csak keveseknél találunk dolgozó szobát, holott ez nagyon hasznos. Próbáljuk meg megszabni, hogy melyik helység mire való, így ha belépünk a nappaliba, akkor automatikusan tudjuk, hogy a számítógépen most már csak egy szórakoztató eszköz.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek