Állami támogatás nélkül is sikeres a családi biogazdaság Tahitótfalun

11 nov. 2014 Csendes-Erdei Emese

Annyi család rendel tőlük hetente zöldséget, hogy az újaknak várniuk kell a sorukra. Tahitótfalun megnéztük, hogy működik a valóságban egy igazi biogazdálkodás.

bijo„Azért Háromkaptár, mert három család összefogásával kezdtünk el másfél hektár földön zöldségeket termeszteni. Kezdetben csak saját magunkat akartuk egészséges zöldséggel ellátni, de idővel egyre több feleslegünk lett, amit piacra vittünk” – meséli Daniella, a Háromkaptár egyik alapítója. A Pest megyei családi biogazdaság – amelyet a múlt héten látogattunk meg – Tahitótfalu szélén működik immár tíz éve. Ebből négy éve – francia mintájú – közösségi gazdálkodást folytatnak, ami azt jelenti, hogy éves szerződésben állnak olyan felvásárló családokkal, akik hetente tőlük vásárolják meg a heti zöldségadagjukat minimum egy évig. A gazdaság ebből tartja fenn magát, ugyanis állami támogatásra eleve nem pályáznak.

bijo2Jelenleg száz – főképp fővárosi, illetve Pest megyei – családot látnak így el egész évben zöldségekkel. A családok azért szerződnek le évente a termelővel, hogy bebiztosítsák a földjéből élő, az időjárás szeszélyeinek kitett gazdálkodót, hogy egész évben, a termés mennyiségétől és minőségétől függetlenül lesznek állandó vásárlói. „Idén a sok esőzéstől tönkrement a paradicsom, és nagyon sok volt a kártevő is. Pockok és meztelencsigák dézsmálták meg a termést, de a vevőink tisztában vannak azzal, hogy hogyan működnek itt a dolgok. Amikor vágott és rágott káposztát csomagolunk nekik, akkor tudják, hogy az miért van, mert szervezünk nyílt napokat, amikor eljönnek a kertbe és látják. hogyan működik a gazdaságunk” – mondja Daniella, aki korábban a gyógyszeriparban dolgozott.

A heti adagot – egész évben – dobozokban kapják meg a vevők. Lehetőség van egész dobozt (ez 4500 forintba kerül) vásárolni, ami 3-4 fős családok heti zöldségadagját fedezi, illetve van fél doboz, értelemszerűen fele ennyiért, fele ennyi élelemmel. Az első novemberi egész dobozban csíra (lucerna, mustár, len), 1 kg krumpli, 1 kg reszelt sárgarépa, saláta, kelkáposzta, 50 dkg hagyma, 8 db fokhagyma, 80 dkg csicsóka és 1 kg cékla volt. A dobozokat személyesen szállítják le a vevőknek, akiket Danielláék csak tagoknak hívnak. „Három átvevőpontunk van, egy Szentendrén, egy Vácon és egy Budapesten. A család ilyenkor háromfelé válik, és mindenki máshová viszi el szerdánként a dobozokat” – mondja Daniella, akinek édesanyja és az unokaöccse is a Háromkaptárban dolgozik, ahol öt állandó munkatárs van. (Danielláék csecsemőknek, illetve cseperedő gyerekeknek szükséges dobozt is összeállítanak igény szerint.) „Minden zöldséget termesztünk, ami szabad földön megterem. A zöldségek mellett van eprünk is, és a jövőben szeretnénk gyümölcsfákat is ültetni” – mondja Daniella, miközben körbevezet minket a földön.

bijo4„Nehéz kiszámolni, hogy mennyire tudunk ebből megélni, hiszen mi ezt esszük, ami lefedi azeltartás egy részét. Elszántak vagyunk, így azt tudom mondani, hogy abból, hogy egy család évente 100 családot, vagyis körülbelül 250 embert lát el zöldségekkel, szűköcskén, de megélhet” – mondja. Sikerüket jelezheti, hogy várólista van a biokertnél, mert többen érdeklődnek a biozöldségek iránt, mint amennyit a gazdaság a másfél hektár méretű földdel el tudna látni. A gazdák örömére nagyon tudatos a vásárlói körük, hiszen ha valaki elköltözik külföldre, vagy egyéb okból nem tudja igénybe venni a Háromkaptár szolgáltatásait, akkor keresnek maguk helyett új tagot, ezért a vásárlói létszám állandó marad.

A Háromkaptárt meg lehet találni az interneten is. Ezen a honlapon nemcsak követhető a heti doboz tartalma, de számos recepttel segítenek a tagoknak abban, hogy változatosan tudják felhasználni a szezonális zöldségeket.

A cikk további részleteit itt olvashatjátok.

Fotó:Németh Dániel

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek