Só: fehér halál vagy életadó őselem?

07 nov. 2014 Horváth Réka

Jót is, rosszat is hallunk a sóról. Van, aki kóstolás nélkül mindent sóz, de van, aki fehér halálnak nevezi. Szinte már minden élelmiszerben megtalálható.

so1A só kétségkívül létfontosságú a szervezetünk számára, ugyanakkor a túl sok só bevitele számos civilizációs megbetegedés kialakulásában játszik szerepet. 

A legtöbb ember kémiai úton előállított, értéktelen, egészségtelen sót eszik, amely már csak nátrium-klorid. Rosszabb esetben még egy kis csomósodásgátlóval megspékelve. Viszont a finomítatlan só, a maga természetes formájában több mint nyolcvannégy nyomelemből áll.

Érdemes tehát megnézni, mit rejt otthon a sótartónk!

Káliumveszély

A főzéshez használt só nagy részének kálium tartalma sokkal nagyobb a kívánatosnál. A túlzott káliumbevitel pedig súlyos következményekkel jár. Felborítja a szervezet ionegyensúlyát, rövidtávon csökkenti a veseműködést, ezáltal folyadék-visszatartást és méregtelenítési problémákat, később veseelégtelenséget okozhat.

Megzavarja az idegrendszer és a szív működését, ritmuszavart kelt. Középtávon többek között általános meszesedést, csontritkulást okoz. Hosszú távoncsökkenti az élő spermiumok számát. Az utóbbi 40 évben (a magas káliumtartalmú só elterjesztése óta) a civilizált országokban végzett mérések szerint a férfiak spermaszáma a felére csökkent.

1 gramm só 100 ml folyadékot képes megkötni, ha pedig túl sok víz halmozódik fel a szervezetben a szívnek erősebben kell pumpálnia, a veséknek pedig több vizet kell kiválasztaniuk. Ekkor a test és az arc felpuffad, a testsúly növekszik. Ugyanakkor a narancsbőr kialakulásáért is az egyik felelős a túlzott sóbevitel.

soGyomorrák és sófogyasztás

A sóban gazdag táplálkozás akár meg is duplázhatja a gyomorrák kockázatát – figyelmeztetett a Brit Rákkutató Központ egy japán tanulmány alapján. A japán kutatók szerint azok az emberek tekinthetők veszélyeztetettnek, akik az ajánlott 6 gramm helyett átlagon felül sok sót, napi 12-15 grammot, vagy annál többet fogyasztanak. A kutatók már régóta gyanítják, hogy összefüggés áll fenn a túlzott sófogyasztás és a gyomorrák kialakulásának fokozott kockázata között.

Sószükséglet

Naponta csupán 2-5 gramm sóra van szüksége az emberi szervezetnek, azonban ennél sajnos jóval többet fogyasztunk, Magyarországon átlagosan 16 g-ot. Az egy főre jutó éves sófogyasztás pedig 7 kg !!! hazánkban. A só nagy része a feldolgozott élelmiszerekből kerül a szervezetünkbe. A legtöbb ember ízlelés nélkül sózza az ételt, így hamar hozzászokik az erőteljes sós ízhez és minél több sót eszik, annál több kell a sós íz eléréséhez.

Ha napról napra kevesebb sót használunk, sokat tehetünk az egészségünkért. Viszont ha már sózunk, használjunk olyan tengeri vagy a Himalája hegységből származó rózsaszín árnyalatú, vagy más természetes sót, amelyben több az ásványi anyag, főleg a jód, hiszen Magyarország jódhiányos terület.

A változatos fűszernövényekkel ízesített étel, pedig már nem is igényli az utánsózást, így könnyen leszokhatunk a túlzott és felesleges sófogyasztásról.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek