Mesteri konyhai praktikák háziasszonyoknak

04 nov. 2014 Adminisztrator

Egy jó háziasszony nem csupán sürög-forog a konyhában hanem mesteri praktikákkal nyűgözi le a családot. Most mutatunk néhányat ügyes megoldást!

praktika- A felvágott zöldséget ne áztassuk vízben, mert a sérült sejtekből kioldódik a vitamin. Inkább egészben mossuk meg, és csak utána szeleteljük fel.

- Kelkáposzta főzésénél tegyünk egy-két szál zellert a vízbe, megszűnik a kellemetlen illat.

- Panírozáskor, ha fogytán a tojás, de már nem érdemes egy újabbat feltörni, érdemes egy kis tejjel felhigítani.

- Az elsózott levesbe főzzünk bele néhány szem hámozott burgonyát, magába szívja a só egy részét.

- Befőzéskor a befőttes üvegeket állítsuk nedves konyharuhára, hogy ne pattanjanak meg a hirtelen hőmérsékletváltozáskor. Töltsük tele, ha csavaros tetejű az üveg. Ha celofánnal kötjük le, ne legyen színültig tele.

- Ha télen veszünk paradicsomot és paprikát, úgy tudjuk eltárolni sokáig a hűtőben, hogy darabonként szalvétába csomagoljuk, és egy papírdobozba helyezve tesszük a hűtőszekrénybe. Hetekig eláll!

 praktika2- Ha túl erősre sikerült az étel, tegyünk bele egészben egy megpucolt almát.

- A vöröshagymát kis időre ( 5-10 perc) tegyük a mélyhűtőbe, így nem fogja csípni a szemünket aprításkor.

- Ha főzéskor a lencséhez pár szelet paradicsomot adunk, hamarabb puhul.

- Tartsunk vizet a szánkban miközben hagymát pucolunk, és nem fogja bántani a szemünket az illóolaj.

- Ha sütőben készült ételre reszelt sajtot teszünk, hintsük meg kevés morzsával, így a sajt nem ég meg, hanem szép piros és ropogós lesz.

- Ha fokhagymát tisztítunk, egyszerűbb, ha előtte a kés lapjával megroppantjuk, utána már kézzel is pillanat alatt le lehet húzni a héját.

- Egyszerűen párolhatunk brokkolit mikróban is: egy jénai tál aljára 1-2 evőkanálnyi enyhén sózott vizet kanalazzunk, majd helyezzük bele a rózsáira szedett, 1-2 cm-es száras brokkolit. Lefedve 6-8 perc alatt megpuhul.

- A brokkoli rózsái hamarabb puhulnak meg, mint a szára, ezért főzés előtt vágjuk be hosszában a szárait.

- Ha a karfiol főzővizébe kevés tejet teszünk, akkor szép fehér marad.

 praktika3- Leveseket, pörkölteket csak akkor sózzuk meg, ha már félig megfőtt! Így sokkal hamarabb puhul meg.

- A tészta főzővizébe csak forrás után tegyünk sót és olajat, így sokkal gyorsabban felforr.

- Hússzeletek klopfolásakor, tegyünk a deszka alá több rétegben öszehajtott konyharuhát, így nem zavarjuk a szomszédot.

- A gyümölcsleves nagyon finom lesz, ha a habarásba liszt helyett puncspudingport teszünk.

- Ha a hússzeletek klopfolásakor a húst frissentartó fóliával letakarjuk, nem fröcsög a húslé és a húsklopfoló is tiszta marad.

- Ízletesebb a hús, ha panírozáskor a tojásba kevés olajat öntünk.

- Nem barnul (ég) meg az olaj, ha hasábburgonya sütésekor sárgarépát is teszünk a forró olajba.

 praktika4- Aki nem szeret fokhagymát pucolni minden főzésnél, az egy félórát szánjon rá egy este és darálja le, majd olajjal keverje össze és eláll hónapokig egy műanyag tálban. Hűtőben, mélyhűtőbe is tehető jégkocka tartóban, így megvan az adag is és könnyű kivenni a tartóból. Akár fagyosan is beletehető az ételbe, mert úgyis elolvad a főzésnél.

- Kész rakott tésztánk tetejét még forrón kenjük meg egy kis margarinnal, így nem lesz száraz, ropogós, hanem visszagyengül.

- Ha a jénai edényt kivajazzuk, nem tapad az edény falához sem a tészta, sem a hús.

- Ha a hust elkészítés előtt leöntjük fűszeres olajjal 1-2 órára betesszük a hűtőbe, fele idő alatt megpuhul a sütőben, vagy grillen.

- Elsózott ételbe tojás sárgáját teszek (óvatosan, hogy egyben maradjon). A tojás sárgája is rengeteg sót képes felvenni.

- Ha friss cserepes fűszert veszünk és nem használjuk fel az egészet, vágjuk össze és fagyasszuk le, az ételben ugyanolyan íze lesz, mint a frissnek.

- Tej forralása előtt öblítsük ki az edényt hideg vízzel. Nem ég le.

- Puding főzésekor előbb a pudingport és a cukrot keverjük össze,aztán a tejet hozzá.Nem csomósodik össze.

 praktika5- A tészta főzővizébe tegyünk pár csepp étolajat, nem ragad össze a tésztánk,főzés után.

- Bármilyen hús hamarabb megpuhul, ha főzés közben teszünk bele egy kávéskanál cukrot vagy szódabikarbónát.

- Töltött hústekercs készítésekor a a szeletet egyik oldalán kloffoljuk ki. Ez az oldala kerüljön kivülre tekeréskor.A hús nem fog összeugrani.

- Bepácolt húsokat nem szabad sózni, az olaj és a fűszerek mellé egy kis ecetet kell adni, így hamarabb átjárja a fűszer íze. Sütés közben célszerű a húst sörrel locsolni, így a hús nem szárad ki a grillen.

- Finomabb a rántott hús, ha morzsa helyett összetört chipsbe forgatjuk.

- A burgonya köretnek jobb ize lesz, ha főzés közben egy kisebb babérlevelet teszük hozzá. Ízesíthetjük rozmaringgal vagy bazsalikommal is.

- Nem keményedik meg a máj, ha a kívánt szeletekre vágjuk vagy csikozzuk és olajba vagy tejbe ázni hagyjuk legalább egy órát. Másnap is porhanyós. (Kürtös Lajosné)

- Ha keménytojást főzünk,a vízbe tegyünk sót (1 dl-hez,1 kanállal),így könnyebben lejön a héja, pucoláskor.

 Forrás: ircsike.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek