Gyógyszer az út szélén: bodzabogyó

09 okt. 2014 Administrator

Európa-szerte varázserővel ruházták fel és titokzatos hagyományok övezték a bodzát, míg gyógynövényként való használata szinte az emberiséggel egyidős.

bodzadzsem1 copyGyógyhatásainak se szeri se száma, a talajt is javítja, finom illatú, esztétikus és szinte bárhol megterem.Igénytelen és szívós, szinte kipusztíthatatlan, így a fekete bodza majdnem mindenütt megél. Már elődeink is tisztában voltak azzal, hogy fehér színű ernyős virágzata, valamint a később beérő, sötét színű bogyók is tele vannak gyógyító erővel. Mivel számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkezik, a hiedelem szerint a háznál található bodzabokor távol tartja a betegségeket.

Tápértéke

A bodzabogyó igen gazdag létfontosságú vitaminokban (C-, A-, E-, B1-, B2-, B3-vitamin), ásványi anyagokban, aminosavakban, fehérjékben és flavonoid típusú vegyületekben, antociánokban (ezektől fekete a bodzabogyó), mikroelemek-ben (vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) és illóolajokban. Természetes C-vitamin tartalma duplája a citrusfélékének!

Jó immunerősítő
Az érett bodzabogyóból préselt lé igen gazdag ásványi anyagokban, ezért tökéletesen alkalmas a vér tisztítására. Fogyaszd kúraszerűen, és 2 héten keresztül mindennap igyál meg belőle 1 pohárnyit. Az eredmény: sokkal fittebbnek érzed majd magad, és a teljesítőképességed is javul.

Élettani hatások
Gyógyító ereje a hatóanyagok összességében rejlik, ennek tulajdonítható általános immunműködést serkentő és ellenálló-képességet fokozó hatása. Kimutatták, hogy fogyasztásával növekedett bizonyos citokinek (gyulladások leküzdésében szerepet játszó fehérjék) mennyisége, illetve jelentősen megnőtt a TNF (tumor nekrózis faktor - a rákos sejtek elpusztításában szerepet játszó fehérje) koncentrációja is.

Neuralgiás fájdalmakra (különböző ideggyulladások) is bizonyítottan igen kedvező hatást fejt ki. Lelki válság vagy túl sok stressz, vagy fronthatások esetén a bodzabogyó segít normalizálni a keringést, és hozzájárul a panaszok enyhüléséhez. Sok finomságot készíthetünk belőle!

bodzadzsem2 copyA bodzabogyó hatékonynak bizonyult számos influenza vírus törzzsel szemben, mind a laboratóriumi, mind a klinikai vizsgálatok során. A klinikai vizsgálatokban A- és B-típusú influenza vírussal fertőzött betegeknél az átlagos gyógyulási idő (6-10 nap), míg a bodzabogyó instantot szedő betegeknél csak 3-4 nap volt. A betegek vérének vizsgálata kimutatta, hogy a terméket fogyasztók vérében magasabb volt a vírus ellen termelt ellenanyagok szintje, mint azoknál, akik nem kaptak bodzabogyó instantot.

Laboratóriumi körülmények között a H1N1 vírus szaporodását is gátolta a készítmény.

Nem csak a különféle influenza vírusok hatását gyengíti, gátolja, hanem többféle herpesz vírusra is hasonló módon hat a bodzabogyó, sőt tüdőgyulladás és tüdőgyengeség ellen is hatásos.

A bodza hatását a népi gyógyászat régóta ismeri: enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, immunerősítő és izzasztó hatású.

Figyelem! A bodzafajákat gyakran keverik: a fekete bodza érett termése bokrokon található, ám a hasonló kinézetű, bíborszínű porzójú gyalogbodza - mely nem bokor, hanem egy száron álló termés - ciánglikozid tartalma miatt mérgezési tüneteket okozhat.

Forrás itt és itt.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek