Kalciummal a zsírsejtek ellen

06 okt. 2014 Administrator
A kalcium fontos szerepet játszik a csontok felépítésében, nélkülözhetetlen az idegrendszer működéséhez, a véralvadáshoz, sőt a normális szívritmus megőrzésében is kiemelkedő szerepet játszik. Mintegy 99%-a a csontszövetben raktározódik. Számos kutatás vizsgálta, hogy van-e szerepe a kalciumnak a fogyás elősegítésében.
makIgazi kalciumbomba a mák

Kiderült, hogy komoly összefüggés áll fenn a táplálkozás során bevitt kalcium mennyisége és a zsírsejtekben felhalmozódó koncentrációja között. Ha túl kevés kalcium jut a szervezetbe, a zsír sokkal könnyebben raktározódik el a zsírszövetekben, s nehezebben távozik onnan, amikor szükség lenne rá. (Nem nehéz belátni, hogy ez vezet az elhízáshoz.) A kutatók szerint az agy érzékeli a kalciumhiányt, ezért túlevéssel próbálja elérni, hogy a szervezet elegendő mennyiséghez jusson ebből az ásványi anyagból. Ez viszont azt is jelenti, hogy ha elegendő kalcium kerül a szervezetbe, akkor csökken az evés utáni vágy. Egy vizsgálat során két csoportra osztották a fogyókúrázókat. Az alacsony kalóriatartalmú étrend mellé az egyik csoport 1200 mg kalciumpótlást kapott tabletta formájában, a másik csoport pedig placebót. A program végére a kalciumkiegészítést szedő nők csaknem 6 kg-ot fogytak, míg a kontrollcsoport tagjai csupán 1 kg-ot.

Persze a kalciumot természetes módon is hatékonyan pótolhatjuk. A napi adag 800–1000 mg, de serdülő- és időskorban, valamint a terhesség ideje alatt többet igényel a szervezet. Ez nem kevés, ha megnézzük, hogy melyik élelmiszer mennyit is tartalmaz belőle. Mivel a zsírosabb tejtermékeknek a kalóriatartalma is magas, a súlyvesztéshez elengedhetetlen a mindennapos mozgás. Aki nem fogyaszthat tejtermékeket, szerencsére találhat megoldást arra, hogy hozzájusson ehhez a fontos ásványi anyaghoz.

MIBEN HÁNY MILLIGRAMM KALCIUM VAN?

10 dkg mákban 968
10 dkg szezámmagban 430
10 dkg szardíniakonzervban 382
10 dkg szárított fügében 130
10 dkg fehérrépában vagy zöldjében 130
10 dkg banánban 110
10 dkg félzsíros túróban 80
10 dkg trappista sajtban 600
10 dkg dióban 202
10 dkg mandulában 230
10 dkg parajban 133
10 dkg brokkoliban 87
1 pohár (2 dl) 2,8% zsírtartalmú tejben 228
1 pohár natúr joghurtban 168

 

Forrás: Szabad Föld

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek