"Az ALS elképesztően félelmetes, el sem tudjátok képzelni"

25 aug. 2014 Vaskor Máté

Nehéz felhívni a világ figyelmét egy betegségre, de a jeges víz kétség kívül parádés ötlet volt. De tudjuk-e, mi is az amiotrófiás laterálszklerózis?

alsAz ALS az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség. A beteg végül teljesen elveszíti mozgásképességét, majd a légzőizmai sem működnek. A betegség 1939-ben került az érdeklődés középpontjába, amikor végleg kettétörte a New York Yankees baseballcsapata híres tagjának, Lou Gehringnek a karrierjét.

Amit tudnunk kell a kórról:

  • Nem fertőző.
  • Bárki elkaphatja, nagyjából 5-10 százalékban genetikai eredetű az oka.
  • A korai tünetek közé tartozik az izommerevség és gyengeség, az elkent beszéd, a kézügyességi problémák, és a nyelési nehézség. 
  • Nem lehet diagnosztizálni az ALS-t. Neurológiai vizsgálatok és tesztsorozatok alapján lehet kizárni más betegségeket.
  • A legtöbb ALS-beteg légzési elégtelenségben hal meg. A halál többnyire a betegség kialakulását követő 3-5 évben következik be, de van, aki tíz évet is elél utána.
  • Bár nem gyakori, de páraknál sikerül megállítani a betegség terjeszkedését a szervezetben.
  • Nincs gyógymód az ALS-re. Egy rilozol nevű gyógyszer ideig segít csökkenteni a neurológiai károsodást, de hosszú távon nem jár eredménnyel.
  • Az elmúlt egy hónapban több mint 53 millió dollár adományt sikerült összeszedni a kampánnyal. Tavaly ugyanebben az időszakban "csak" 2.2 millió dollárt.

Sokan nem értenek egyet a kampánnyal, amely egyébként már rég túlszárnyalta a várt eredményeket.

Egy amerikai srác elérzékenyülve beszélt egy televíziónak érzelmeiről. A fiú édesanyja beszélni, és mozogni sem tud, ALS-ben szenved már évek óta. 

Ha valaki nem értené, a felvétel közepén a srác csak annyit mond könnyeivel küzdve: "Az ALS rohadtul félelmetes, el sem tudjátok képzelni."

Az eddigi legmeghatóbb Ice Bucket Challenge videó.

{youtube width="570" height="321"}EEbUhWbWGRw#t=19{/youtube}

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek