A gomba-, gyümölcs- és gyógynövénygyűjtés szabályai az erdőtörvényben

13 aug. 2014 Administrator

Csak engedéllyel, és a törvényben meghatározott mennyiségben lehet az erdészeti igazgatóságok területén gombát, vadgyümölcsöt, gyógynövényt gyűjteni.

erdotorveny1Az egyéni szükségleteket meg nem haladó mennyiséget a jogszabály két kilogrammban állapítja meg. Ennél nagyobb mennyiség gyűjtéséhez már az erdőgazdálkodó engedélye szükséges, magánerdőkben mennyiségtől függetlenül, már két kilogramm alatt is szükséges az engedély – írja az origo.hu.

Gyűjtést csak az végezhet, aki a területileg illetékes erdészeti igazgatóság által kiadott gyűjtési engedéllyel rendelkezik, az engedélyt az illetékes kerületvezető erdésztől lehet beszerezni, egy hétre szól, a kiváltása 500 forintba kerül.

Csak az erdőtörvényben meghatározott mennyiségben lehet az erdészeti igazgatóságok területén gombát, vadgyümölcsöt, vagy gyógynövényt gyűjteni. Az egyéni szükségleteket meg nem haladó mennyiséget a jogszabály két kilogrammban állapítja meg. Ennél nagyobb mennyiség gyűjtéséhez már az erdőgazdálkodó engedélye szükséges, magánerdőkben mennyiségtől függetlenül, már két kilogramm alatt is szükséges az engedély.

A szabályokra éppen azért figyelmeztetett a napokban a miskolci székhelyű Északerdő Zrt., mert az esős időjárásnak köszönhetően jócskán van gomba a Bükkben és a Zemplénben, ugyanakkor Borsod-Abaúj-Zemplén megye állami tulajdonú erdeiben - az erdőgazdálkodó engedélye nélkül - egyéni szükségletre személyenként és naponta legfeljebb két kilogramm gomba gyűjtése engedélyezett, és az így összegyűjtött gombát nem szabad kereskedelmi forgalomban értékesíteni.

Nagyon fontos rendelkezés, hogy az egyéni szükségletre gyűjtött gomba, vadgyümölcs, illetőleg gyógynövény kereskedelmi forgalomba nem hozható, piacra nem vihető, házalni nem lehet vele.

Nem uratlan, van tulajdonosa, birtokosa
Az erdei életközösségek nélkülözhetetlen fennmaradása, védőhatása és termékei (hozamai) biztosítása érdekében szükséges az erdő szakszerű kezelése és a károsító hatásoktól, a túlzott használattól és igénybevételtől való megóvása, az élettelen környezet, a mikroorganizmusok, a gomba-, növény- és állatvilág sokféleségének, az erdei életközösség dinamikus és természetes egységének megőrzése.

medvehagyma-panoramiocomAz erdő fenntartása, gyarapítása és védelme az egész társadalom érdeke, az erdő fenntartója által biztosított közérdekű szolgáltatásai minden embert megilletnek, ezért az erdővel csak a közérdekkel összhangban szabályozott módon lehet gazdálkodni – szól az erdőtörvény indoklása.

Továbbá: a tulajdonost a Polgári Törvénykönyv szerint megilletik a birtoklás, a használat és a hasznok szedése, valamint a rendelkezés lehetősége. A használat és a hasznok szedésének jogából következik egyebek között az is, hogy egy adott területen vadon termő gomba nem uratlan, elsődlegesen a terület tulajdonosáé. A rendelkezési jogból alapján pedig a tulajdonos a föld birtoklását, használatát, a hasznok szedésének a jogát átengedheti, illetve korlátok között engedheti át.

Kialakultak a tulajdonosi viszonyok
A magyar szabályozás európai viszonylatban is szigorúnak számít, nem csupán a hasznok szedésének jogát írják elő pontosan, hanem elvileg az illegális fakitermelések ellen is szigorú szabályok léteznek, és bevezették a faanyag származási igazolási rendszerét, ami lehetővé teszi, hogy ne csak az erdőben, hanem a fakitermelést követően, például közúti szállítás során, telephelyeken, értékesítéskor is tetten lehessen érni az engedély nélkül kitermelt fát értékesítő személyeket.

fakitermeles2Élő fáról és cserjéről elvileg sem gallyat, sem díszítő lombot nem szabad levágni, és mohát sem szabad gyűjteni, sőt huszonnégy órát meghaladó mértékben szintén csak az erdőgazdálkodó engedélyével lehet sátrazni, sőt, az erdősítési területeken - ahol a faállomány nem érte el a két méteres átlagos magasságot - gyalogosan sem szabad közlekedni.

Erdővédelmi bírság szabható ki
A jogszabály szerint az erdei haszonvételeket jogtalanul vagy a megengedett mértéket meghaladóan gyakorolja vagy az erdei haszonvételek feltételeit megsérti, erdővédelmi bírságot kell fizetnie. Folytatólagos jogsértés esetén az erdővédelmi bírság ismételten kiszabható. A mértéket az erdőt védő bírságokról szóló kormányrendelet, nem pedig az erdőtörvény határozza meg.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek