Nyári megújulás: hűsítő dinnye- és frissítő uborkaszezon!

23 júl. 2014 Kovács Viktória

A nyár folyamán mindig a hűsítő gyümölcsöket, zöldségeket keressük, olyanokat, amelyek nem hizlalnak, mégis jótékony hatást gyakorolnak szervezetünkre.

dinye3Ennek érdekében érdemes a szezonális zöldségekhez és gyümölcsökhöz fordulni. Beköszöntött a lédús, édes dinnye és frissítő uborka időszaka.

Sokan gondoljuk azt, hogy a dinnye csak egy édes, hűsítő csemege. Ám emellett alkotórészei számos betegségtől megóvhatnak bennünket, valamint segíthetnek megőrizni ideális testsúlyunkat is. Gazdag A és C vitaminban, erőteljes antioxidáns hatása pedig fokozott védelmet nyújt a nyáron felbukkanó vírusfertőzések ellen. A reumatikus fájdalmak enyhítésére is ajánlják, hiszen gyulladáscsökkentő. Megoldást nyújthat a hólyag-és vesepanaszokra is, ugyanis egyben vizelethajtó és tisztító. A dinnye fogyasztása eltávolítja a káros koleszterint az érfalakról így csökkentve a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

Gyermekként sokat hallhattuk, hogy nem szabad megenni a görögdinnye magját, de ez csak tévhit. Már orvosilag is alátámasztották, hogy magja gyógyító hatással bír. A mag gazdag fehérjében gazdag, valamint, B-vitaminokat, vasat, cinket, kalciumot, telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A magokat összetörve szórhatjuk köretekre, salátákra, így is kifejti gyógyító hatásait. Sőt készíthetünk dinnyemagból akár teát is, rendkívül jó a vesekőképződés megelőzésére.

A sárgadinnye magas cink, kalcium, foszfor, kálium, króm, magnézium, mangán, nátrium, réz és vas rendelkezik, nem meglepő, hogy a nyári ételek közül az egyik legfontosabb szervezetünk számára. Fogyasztása kiváló segítséget nyújt az emésztésnek, gyomor és bélműködésnek, erősíti immunrendszerünket, sőt betegség után elősegíti a gyorsabb gyógyulást. Fogyasztásával belsőleg hidratáljuk szervezetünket, akár még arcbőrünket is feszesíthetjük vele anélkül, hogy magunkra kennénk.

uborka1Egy igazán jó saláta elkészítéséhez elengedhetetlen az uborka, de ez a zöldség nem csak az ételek színesítésére alkalmas. Héjában rengeteg vitamin és ásványi anyag rejlik, így elfogyasztása előtt lehetőleg ne hámozzuk meg. Az uborkát előszeretettel használhatjuk bőrápoláshoz is, hiszen hidratálja és élénkíti a fakó bőrt, sőt még késlelteti a ráncosodást is. Lúgosításra az egyik legmegfelelőbb zöldség, ami segít helyreállítani szervezetünk pH-értékét, emellett jótékony hatással van a vesék működésére is így gyorsítva a méregtelenítést.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek