Mire van jó hatással a vöröshagyma?

25 júl. 2014 Háner Lászlóné

A vöröshagyma rendszeres fogyasztása egészséges: csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, a trombózis veszélyét, tágítja az ereket és a hörgőket.

hagyma1A magyar háztartások jellegzetes zöldségeés fűszernövénye a vizet, rostanyagot, B1-, B2- és C-vitamint, nikotinsavat, káliumot, kalciumot, vasat, foszfort, valamint jellegzetes illatát adó kénvegyületeket tartalmazó, baktériumellenes hatású, aprításakor a környezetében lévő mikroorganizmusokat elpusztító vöröshagyma. Mire használhatjuk?

1. Köhögés ellen
A kora ősztől egészen tavaszig köhögcsélő embereken néhány napon belül segít a hagymából és a héjából készült tea és a vele való inhalálás.  1 l vízbe tegyünk 3 nagy fej hagymát héjastul, 8 részre vágva, s miközben daraboljuk,  szívjuk be mélyen az illatát! Főzzük a hagymákat 10 percig, majd a levéből vegyünk ki 0,5 l-t (ezt napközben igyuk meg melegen, egy kis mézzel ízesítve), a megmaradt levet pedig főzzük tovább a hagymákkal együtt, és közben fölé hajolva inhaláljunk vele! Ez segít felső légúti  gyulladás, száraz vagy hurutos köhögés, asztma, hörhurut és megfázás esetén, vagy ha csupán szeretnénk megkönnyíteni a hamarosan kezdődő szénanáthás időszakot.

2. Pattanások ellen
A hagymás gőzölés hatására a pattanásos bőr nem fertőződik el. A kénvegyületek csökkentik a faggyúmirigyek túlműködését, ezzel gátolják a pattanások és a zsíros bőr, haj kialakulását. A csak hagymahéjból készített tea szintén hasonló hatású, de akkor legaálbb 5 nagy hagyma héjára van szükség.

3. A fényes hajért
A hagymahéjból készített főzettel hajat is moshatunk vagy öblíthetünk, a barna hajnak vöröses árnyalatot és szép fényt ad.

hajmos24. Hagymapakolás
Gyulladásos betegségeknél hagymapakolást alkalmazhatunk. A hagymát főzzük meg, nyomjuk szét, tegyük két gézlap közé, majd helyezzük a fájó testrészünkre (arc- és homloküreg-gyulladás esetén a tarkóra és a talpra)!

5. Köhögés ellen másképp
Köhögés ellen úgy is akalmazhatjuk, ha fölszeleteljük, mézet csepegtetünk rá, és néhány órát állni hagyjuk, majd az eresztett léből kétóránként egy mokkáskanálnyit beveszünk.

6. Szemölcs ellen
Ha egy fölszeletelt hagymát lesózunk, és az eresztett levével naponta kétszer bekenjük a szemölcsöt, nagy segítség a gyógyuláshoz. Aki rendszeresen fogyaszt vöröshagymát, ritkábban lesz szemölcsös. Sőt, a hagyma serkenti az agyműködést is.

7. Rovarcsípésre
Ha megcsíp egy rovar, szorítsunk a csípésre egy sütésre váró hagymadarabot!

8. Ájulás, asztma esetén
Ha környezetünkben valaki elájul, a frissen kettévágott hagyma szagoltatásától magához tér; de az asztmásoknak is segítség, ha a tünetek megjelenésekor egy kis fej hagyma héját a körmükkel átszakítják, és az illatát mélyen beszívják.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek