Rákkeltő anyag a főzni való krumpliban

07 júl. 2014 Administrator

Ha egy burgonyára azt írják, hogy főzésre való, akkor azt tényleg csak főzzük, ne süssük, ellenkező esetben egy veszélyes anyag keletkezhet benne.

452415643Az akrilamid a műanyaggyártás egyik alapanyaga, ugyanakkor mint élőelőmiszer-szennyezőt, rákkeltőnek tartják, és most újból tudományos párbeszéd indul róla.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal ismét felvetette az akrilamid ügyét, megerősítve, hogy az állatkísérletek alapján ez az anyag veszélyes lehet az emberek számára.

A tudomány már régóta tényként kezeli, hogy az akrilamid rákkeltő, az EFSA most újból tudományos párbeszédet kezd a témában.

"A fehérjéket és szénhidrátokat egyszerre tartalmazó készítmények hőkezelése során keletkező vegyület, amely mellesleg a poliakril típusú műanyagok monomerje" - mondta Szigeti Tamás, a független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wssling Hungary szakembere.

"Az akrilamid az élelmiszerekben keletkező feldolgozási termék, amely olyan élelmiszerek hőkezelésekor keletkezik, amelyek egyszerre tartalmaznak szénhidrátféleségeket és fehérjéket is. Potenciális rákkeltő anyag, ez a legtöbb szakértő szerint faktum."

Bizarrnak tűnhet, de arról van szó, hogy a Maillard-reakciók során olyan anyag keletkezhet az ételeinkben, amely a műanyaggyártás alapanyaga lehetne. Kedvezőtlen esetben tehát egy műanyagfajta monomerje kerül a szervezetünkbe, ami ráadásul veszélyes.

84467538Főzzunk vagy süssünk?

Fontos megjegyezni, hogy az anyagot svéd kutatók azonosították az erősen sütött szénhidrátokban, mint a sült krumpli, a kenyér és a péksütemények, főzött ételekben azonban nem fordul elő. Az akrilamid a sütési hőmérséklettől függ, 140 fok alatti sütésnél nem jellemző, a felett azonban számolni kell vele.

"A Svájcban dolgozó Dr. Koni Grob kutató évek óta foglalkozik ezzel a kérdéssel, és úgy tudni, hogy javaslatára jó néhány évvel ezelőtt tudomásunk szerint Svájcban vezették be először azt a szabályt, hogy a piacokon árusított burgonyára fel kell írni, hogy az adott termény sütésre, vagy főzésre alkalmas-e" - fogalmazott Szigeti.

Ez pedig azért különösen fontos, mert a krumplifajták változó kémiai összetételétől függően bizonyos fajták hőkezelésénél nagy mennyiségű akrilamid képződik. Ezeket tehát csak főzni javasolják, sütni nem, hiszen a főzés jóval alacsonyabb hőmérsékletű technológiai eljárás, mint a sütés.

Forrás

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek