Frontok jönnek, frontok mennek

04 júl. 2014 Horváth Adrien

Egymást érik a frontok, hol hideg, hol meleg, mi meg csak azon kapjuk magunkat, hogy megint ingerlékenyebbek vagyunk, és mondjuk nem tudunk elaludni.

front1Közben itt fáj, ott sajog, nincs kedvünk semmihez. Mit tehetünk ilyenkor, hogyan védekezhetünk a frontok ellen?

Egységes, mindenkinek megfelelő terápia nincs, egyénileg kell megtapasztalnunk, hogy nekünk mi a leghatékonyabb védekezési módszer. Vannak azonban mindenkire egyformán vonatkozó „szabályok”, amiknek a követésével sokat tehetünk önmagunkért, könnyebbé tehetjük a frontok átvészelését. Lássuk ezeket:

Legyünk sokat friss levegőn, sétáljunk, kerékpározzunk, végezzünk légző gyakorlatokat.

Fogyasszunk sok szezonális zöldséget, gyümölcsöt, igyunk napi 2-3 liter folyadékot. Ez lehetőleg tisztított víz, gyógytea legyen, de a zöldség- vagy gyümölcslevek (nem a bolti cukrosok) is tökéletesek. A gyógyteák közül különösen ajánlható a levendula, a citromfű, a galagonya, a csipkebogyó, a kamilla, a borsmenta, de hasznos a zöldteák fogyasztása is. Aki fokozottan izzad, az keverjen izsópot és zsályát 1-1 arányban, ebből készítsen teát. Ízületi panaszok esetén nyújt segítséget a gyömbér és a kurkuma tea.

Napközben rágcsáljunk el néhány szem diót, vagy egyéb olajos magvakat. Ezek B-vitamin tartalmuknál fogva hatékony támogatást nyújtanak az idegrendszerünknek.

Jótékony hatásúak a savanyított tejtermékek, a kefir, joghurt, aludttej, túró, így ezek fogyasztása is javasolt.

Fontos, hogy ne terheljük túl az emésztőrendszerünket, részesítsük előnyben a könnyű ételeket, fogyasszunk több halat, levest, főzeléket (a lisztes rántásokat kerüljük, sűrítsünk inkább burgonyával).

front2Szerintem, akinek házi kedvence van, akár kutya, akár cica, vagy bármilyen más jószág, az szerencsés. Tudományosan kimutatták ugyanis, hogy azok az állattartók, akik naponta több időt töltenek együtt négylábú társaikkal, kiegyensúlyozottabbak, vérnyomásuk normális, nyugodtabbak, könnyebben veszik az akadályokat. Így kevéssé viselik meg őket a frontok is.

Fordítsunk elég időt pihenésre, akár napközben is. Fontos, hogy tiszta, jó levegőjű legyen a hálószoba, ezért a rendszeres szellőztetés télen is szükséges.

Az éjszakai pihentető alvás érdekében elalvás előtt ne nézzünk horrort, ne dolgozzunk, próbáljunk relaxálni, kellemes dolgokra gondolni. Ezek mind segítenek elaludni és hozzájárulnak ahhoz, hogy kipihenten ébredjünk egy nyugodtan átaludt éjszaka után. Használjunk természetes anyagból készült ágyneműt, gyógyfüves párnát, tönkölypárnát.

A szerző fitoterapeuta.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek