Hűsítő élelmiszerek a kánikulai napokra

20 jún. 2014 Administrator

Nyári kánikulában a leginkább hűsítő élelmiszerek a gyümölcsök, a zöldségek, s ne feledkezzünk meg a gyógynövényekről sem. Fogyasszuk ezeket bőséggel!

dinye1Az összes citrusféleség, úgymint a narancs, a citrom, a lime, a grapefuit, valamint a kivi is a hűsítő táplálékok közé sorolhatók. Ezek azonban nyáron kevésbé elérhetőek, és helyettük inkább javasolt az aktuális idénygyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani.

A dinnyeféléket (sárga, görög, cukor) ehetjük csak magában, készíthetünk belőlük leveseket (különösen a sárga és a zöld alkalmas erre), az előbbiekben felsorolt fűszernövényekkel, gyümölcssalátákat magukban vagy más gyümölcsökkel keverve.

Déli népek kedvelt hűsítő zöldsége a dinnyék unokatestvére, az uborka (Cucumis sativus), amely a magyaros tejfölös-fokhagymás variáció helyett nagyon finom hűsítő étel joghurttal, kaporral, de nem csak salátaként, hanem lehet hideg leves is - közismert nevén tzatziki (fogyókúrázóknak alap!). A nyár egyik slágere a kovászos uborka is nagyon finom frissítő. Még a fürdőszobában is fontos szerepet játszik, hiszen remekül tisztítja a bőrt. A megdagadt szemhéjra téve pedig lelohasztja a duzzanatot.

uborkaVégül, de nem utolsó sorban jöjjön a tök, úgymint a cukkini (Cucurbita pepo), a spárgatök és a csillagtök (patisszon). Hazánkban az utóbbi 25-30 év kivételével leginkább a spárgatök volt ismert, főzelék formájában, esetleg (hússal, kapros túróval) töltött változatban. Mindegyik remek hűsítő étel számos recept található belőlük az interneten, sütve, főzve, párolva, rakott ételként. A család igazi kedvence lehet a majoránnával, korianderrel, bazsalikommal grillezett tökök bármelyike (esetleg kis reszelt sajttal gazdagítva).

Általánosságban elmondható, hogy nyáros friss gyümölcsöket és zöldségeket együnk, a lehető legkevésbé megváltoztatott formában. Ha mégis főzzük, akkor a zöldségeket hagyjuk roppanós állagúra akár a levesekben vagy párolt köretként.

cukkini1Kerüljük mind a nagyon forró, mind a nagyon hideg ételeket és italokat, hiszen ezekkel komoly sokkot okozunk a szervezetünknek, továbbá hagyjuk meg télre most az erős fűszereket, mint a piros paprika, a chili, a bors, a só.
Vidám és egészséges nyarat kívánunk!

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek