Gyógynövény teák a húsvéti trakta után

22 ápr. 2014 Kormos Olga

Ha húsvét végére túl sok lett volna a sonka, a tojás, a kalács, vagy túl csípős volt a torma, a gyógynövényekből készített tea rendbe teszi a gyomrot.

teazas2Ezek a teák többféle bajra kiválóak, ezért is fontos megismerni hatásukat és ajánlott fogyasztásukat.

Borsmenta és ánizs – a zsírbontás szakértői, kiváló epeserkentők, elősegítik az epeürülést, oldják a puffadást, csökkentik a hányingert.

Kamilla - legfontosabb hatása a gyulladáscsökkentésben rejlik, de illóolajai a gyomornedv-elválasztást és a gyomor ürülését is szabályozzák. Javítja az epeelfolyást, serkenti az emésztést, csökkentve ezzel a teltségérzetet. Kitűnő görcsoldó, különösen gyomor- és nyombélfekély és epegörcs ellen javasolt.

kamillaCitromfű - oldja a vegetatív idegrendszer feszültségét, ezért enyhíti a stressz okozta hasi panaszokat, de kiváló ideges hányásra, vízhajtásra, megfázásnál izzasztásra és alvási problémákra.

Édeskömény – az édesanyák hasfájós kisbabáknál is alkalmazzák, de felnőtt korban is bélműködést segítő, oldja a felfúvódást, javítja a gyomorsav- és az epetermelést, remek görcsoldó és szélhajtó.

Ezerjófű – a gyomorkeserűk elengedhetetlen szere, tökéletes étvágy- és emésztésjavító, epehajtó, gyomor-fájdalomcsillapító. Intenzív kesernyés íze miatt csak mértékkel célszerű teákhoz keverni.

fahej3Fahéj - a közismert fűszernövényről talán csak kevesen tudják, hogy gyomornyugtató, emésztésserkentő, baktérium- és gombaölő hatással is rendelkezik. De óvatosan vele, mert nagy adagban szapora szívműködést válthat ki.

Tárnics - fokozza a nyálelválasztást és a gyomorsavtermelést, serkenti az emésztést, kitűnő epehajtó, ezen kívül meglepően jó növényi antibiotikum, azaz gyulladáscsökkentő. Általános roboráló hatását különösen a leromlott étvágyú, emésztési panaszokkal küszködő betegek becsülik nagyra.

Articsóka - májvédő, epehajtó és vérzsírcsökkentő hatású, ezért különösen alkalmas epebetegséggel és magas vérzsírokkal küszködő betegek kezelésére.

Gyömbér - fokozza az emésztőnedvek működését, csökkenti a puffadást és a bélgázok termelődését, a görcsös hasi fájdalmat és gyomorrontás esetén is jótékony hatású.

Forrás: marmalade.hu

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek