Szívvédő hatású a fekete csokoládé

24 márc. 2014 Administrator

A csokoládé a legősibb gyógyszerek közé tartozik, de egy holland vizsgálat fontos, új adatokkal szolgált a kedvező egészségügyi hatások magyarázatára.

csokika1A fekete csokoládé ugyanis gátolja az érelmeszesedést és megtartja az erek rugalmasságát.

Franz Messerli, a világhírü szívgyógyász néhány éve érdekes tanulmányt közölt arról, hogy a csokoládé kifejezetten jó hatással van a gondolkodási képességre és kimutatta: a világ országaiban a Nobel-díjasok száma és az adott ország lakóinak csokoládéfogyasztása között szoros kapcsolat fedezhető fel. Egy új holland vizsgálat eredményei azt jelzik, hogy a gondolkodás képességének alapvető feltétele, az agyi véráramlás épsége a csokoládé fogyasztásával jelentősen javítható.

A Wageningen Egyetem munkacsoportja, Diederick Esser vezetésével azt vizsgálta, hogy 45-70 éves és súlytöbblettel rendelkező férfiak ereinek állapota hogyan alakul az étcsokoládé fogyasztását követően. Mivel a csokoládé gyógyhatását elsősorban a benne lévő flavanoloknak tulajdonítják, azt is vizsgálták, hogy flavanol hozzáadásával a csokoládé erekre gyakorolt kedvező hatása növelhető-e. A több lépésben szervezett, randomizált, kettős-vak vizsgálat eredményeit a Federation of American Societies for Experimental Biology szakfolyóiratának márciusi száma, a FASEB Journal közölte.  

csoki2Az első megfigyelésben 29 résztvevő napi 70 g csokoládét evett, legalább egy hétig. A kettős-vak elrendezés szerint valamelyik napon a csokoládé hozzáadott flavanolt is tartalmazott. Az eredmények arról tanúskodtak, hogy mindkét fajta csokoládé csökkentette az aorta centrális nyomást, de az endotél funkciót jelző, véráramlás-közvetítette értágulat nem változott.

A hematokrit, trombocita-szám és a fehérvérsejtek száma két órán belül megemelkedett, az egyéb laboratóriumi paraméterek változása ugyan kismértékű volt, de ezek kedvezőbb aterogén helyzetnek feleltek meg. Az inzulin szint mindkét csokoládé esetén növekedett, de a sok flavanolt tartalmazó változat után nagyobb mértékben.

Ugyanez a 29 vizsgálati alany és a hozzájuk csatlakozó további 15 személy négy héten keresztül kapta a csokoládét, majd négy hetes kimosási időszak után az ellenkező készítményt. A háttér flavanol fogyasztás ellensúlyozására, bizonyos étrendi módosítások is történtek.

A négyhetes csokoládéevés az áramlás-fokozta értágulatot növelte, míg az aorta nyomás arányosan csökkent. A kimosási időszakban mindkét változás megszűnt, a paraméterek a csokoládé terhelés előtti értékekkel egyeztek meg. A szerzők fölhívják a figyelmet arra, hogy az irodalom szerint az áramlás-fokozta értágulat egy százalékos emelkedése a szív-és érrendszeri események átlagosan 13 %-os szignifikáns csökkenését eredményezi.

csokiAzt is kiemelik, hogy a keringő fehérvérsejtek száma csökkent, ami a gyulladásos jelenségek mérséklődését jelzi, és ez az érelmeszedés kifejlődése szempontjából kedvező.  A csokoládé a különböző fehérvérsejtek felszinén megjelenő fehérjék, például a monocitákon kimutatható CD62L kifejeződését is gátolja, ezek jelenléte az endotélen az érelmeszesedés folyamatának kezdetére utal.

A tanulmány összefoglalójában szerepel, hogy flavanol hozzáadásával a csokoládé szív-és érvédő hatását igazoló laboratóriumi paraméterek nem válnak még kedvezőbb tulajdonságúvá. A fekete csokoládé szívet és érrendszert segítő, tudományos eredményekkel is igazolt hatását viszont érdemes kihasználni.

Forrás: elelmiszer.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek