Újra ellátogat Székelyföldre a Vidék Kaland Program

25 márc. 2014 Administrator

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) immáron negyedik alkalommal újra meghirdeti a nagy népszerűségnek örvendő „Vidék Kaland” Programot.

videkkaland2A program célja, hogy személyes példákon keresztül bemutassa a mezőgazdaság működését, az élelmiszer előállításban és társadalomban betöltött szerepét, tájékoztatást adjon az agrár- és vidékfejlesztési támogatások működéséről, indokoltságáról. A programot az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főbizottságának kommunikációs versenyén a legjobb EU társfinanszírozású kommunikációs programjának választották 2012 decemberében.

A pályázat keretében azoknak a kimondottan városokban élő fiataloknak a jelentkezését várják, akik érdeklődnek a mezőgazdaság gyakorlata, egy családi gazdaság mindennapjai iránt, és rövid időre szívesen bekapcsolódnának az ott zajló munkába. A program részeként gyakorló fiatal gazdák (35 év alatti fiatalok) fogadják a 35 év alatti, de 18 évnél idősebb városi fiatalokat egy-egy hétre a gazdaságukban. Ez alatt az időszak alatt 5 munkanapon a résztvevő városi fiatalok aktívan részt vesznek a gazdaságban zajló aktuális munkában, a fiatal gazda társaságában, annak irányítása és felügyelete mellett. A résztvevők a gazda munkarendjéhez illeszkedő munkarend szerint dolgoznak, amely hosszabb lehet napi 8 óránál. Ez is biztosítja, hogy megismerjék egy-egy családi gazdaság mindennapi működését, a gazdálkodók valós életét, tevékenyégét. A városi fiatalok fogadása a mezőgazdasági betakarítási csúcsidőszakra – 2014. június második felétől augusztus elejéig – esik. Így a résztvevő fiataloknak az ebben az időszakban természetes, hosszított munkarendben közepesen nehéz fizikai munkát kell végezniük.

A program részeként lehetőség van arra, hogy a résztvevő városi fiatalok Székelyföldre, Hargita és Maros megyébe, Romániába utazzanak, és ott kapcsolódjanak be a fiatal székely gazdák által vezetett gazdaságok mindennapjaiba. A székelyföldi kiutazásnál a gazdaságban töltött idő hosszabb, utazással együtt 8 nap időtartamú. Székelyföldön 5 fogadó gazdához lehet utazni, és minden kiutazó egy időben kell, hogy részt vegyen a programon 2014. július 27.-augusztus 3. között Maros megyében, vagy 2014. augusztus 3.-10. között Hargita megyében. A ki- és hazautazás szervezetten, együtt történik. A kiutazás költségeit részben az AGRYA fedezi, részben a kiutazó. A jelentkezési lapon külön meg kell jelölni, ha a jelentkező a székelyföldi program iránt érdeklődik. Lehetséges a hazai és székelyföldi program együttes megjelölése is, a részvétel azonban csak egy alkalommal lehetséges.

videkkaland3A jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy a program során szerzett élményeikről, benyomásaikról és véleményükről az AGRYA által megjelölt kommunikációs csatornákon – külön weboldalon blog, Facebook, Twitter – tájékoztatást adnak, fényképeket, esetlegesen videókat töltenek fel. A résztvevők ezen túl vállalják, hogy a programról hírt adó sajtótermékeknek (újság, rádió, televízió) nyilatkoznak. A résztvevők az elvégzett munkájukért bérezésben nem részesülnek. A foglalkoztatás munkajogi kereteit az úgynevezett alkalmi munkavállalás adja. Az ehhez kapcsolódó napi adófizetési kötelezettséget a fogadó fiatal gazda teljesíti. A székelyföldi kiutazás esetén is biztosítottak a rendezett munkajogi feltételek.

A fogadó fiatal gazda biztosítja a tartózkodás idejére az ellátást (szállás, étkezés) és szükség szerint munka- és védőruházatot. Egy fiatal gazda egy időben legfeljebb két fiatalt fogad.

A jelentkezőket az AGRYA és együttműködő partnerei képviselőiből álló bizottság meghallgatja, ezt követően választják ki a résztvevőket. A kiválasztás során elsősorban a jelentkezők motiváltságát és elszántságát

értékeli a bizottság. A programra jelentkezni 2014. április 19-ig lehet.

További információk az agrya.hu weboldalon érhetők el.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek