Fogyás szelíd módon, gyógy- és fűszernövényekkel!

10 jan. 2015 Fekécs Edit

Az alábbi gyógy- és fűszernövények nem csupán egészségesek, de segítenek abban is, hogy  elérjük ideális súlyunkat. Nézzük meg, melyik növény mire jó?

fogyasKurkuma
A leggyakrabban használt indiai fűszer, amiről bebizonyították, hogy segít csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásokat, ami többek között az egyik oka lehet az elhízásnak.

Fahéj
Ne sajnáljuk, szórjuk meg bőkezűen a reggeli zabpelyhet fahéjjal, sőt bátran turbózzuk fel vele a kávénkat. A fahéj jó hatással van vércukorszintünkre, és megvéd a cukorbetegségektől, anélkül, hogy éheznünk kellene.

Cayenne bors
A csípős paprika növeli a szervezet azon képességét , hogy minél több zsírt tudjon elégetni, feltéve, ha nem eszünk napi 3 alkalomnál többször.

Gyömbér
gyomber1A friss vagy őrölt gyömbér csökkenti az étvágyat és az étel utáni sóvárgást .

Fekete bors
A  fekete borsban lévő hatóanyag, az úgynevezett  piperine,  segíti  a szervezetet, hogy  több kalóriát égessen el,  illetve, hogy a  tápanyagokat hatékonyabban használja fel.

Koriander
A koriander gyakori összetevője az indiai fűszerkeverékeknek , melyekről  kimutatták, hogy hatékonyan növeli az anyagcsere funkciókat, és segíti a súlycsökkenést.

Kömény
Bár önállóan még nem vizsgálták, de azt már kijelenthetjük, hogy más fűszerekkel és gyógynövényekkel keverve (bors, cayenne) hatékony segítséget jelent a fogyni vágyóknak.

Több kísérlet is igazolta, hogy a Panax ginseng  segíthet a súlycsökkenésben, és lassítja a súlygyarapodást a magas zsírtartalmú ételek fogyasztása esetén is.

Kardamom
A kardamom pozitívan befolyásolja a vér glükóz-és inzulin- szabályozását, valamint csökkenti az LDL ( rossz) koleszterin szintet a vérben.

Szegfűszeg
Mint sok más fűszer a listán, a szegfűszeg is segíthet a fogyásban, hiszen felgyorsítja az anyagcserét, ezáltal a szervezet több kalóriát éget el.

Mustár
Úgy tűnik, hogy a mustármagnak termogenikus hatása van a szervezetre, emiatt több kalóriát éget, mint amennyit az étellel bevittünk. Ha tehetjük, próbáljuk minél több porított mustármaggal fűszerezni ételeinket, hogy mielőbb megszabaduljunk súlyfeleslegünktől.

Fokhagyma
fokhagymakrem2A fokhagyma friss vagy porított formában való használata szintén hatékonyan megakadályozza szervezetünkben a zsírlerakódást.

Zöldtea
A zöldteának számos jótékony egészségügyi hatása ismert. Amellett, hogy segít a rák- és a cukorbetegség megelőzésben, felgyorsítja az anyagcserét, és segít a fogyásban.

Borsmenta
Talán nem is hinnénk, hogy a borsmentának már az illata is segítségünkre lehet, hiszen étvágycsökkentő hatású. Egy tanulmányban résztvevők, akik egy hétig borsmenta illatú helyiségben étkeztek, általában 1 800 kalóriával fogyasztottak kevesebbet a kísérlet ideje alatt, mint a kontrollcsoportban.

Forrás: dailyhealthpost.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek