Szépítő sütőtök az őszi depresszió ellen

27 okt. 2015 Administrator

A sütőtök erős antioxidáns hatásának hála nem csak a ráncok elleni harcban kiváló: agyserkentő nassolnivalóként segít elkerülni az őszi depressziót. 

 

sutotok2

 

A népi gyógyászat is hamar felismerte a sütőtök és a tökmagolaj jelentőségét. Gyógyító hatása régről ismert, hiszen kitűnő béltisztító, vízhajtó, valamint magas az antioxidáns tartalma is. Színe pedig jól mutatja, hogy karotintartalma is jó hatással van a szervezetünkre! Ha érett, szép narancssárga sütőtököt választunk, az hatalmas mennyiségű A-vitamint tartalmaz, de található benne B és C-vitamin is. Káliumtartalma pedig vértisztító!

 

Filléres öregedésgátló
A sütőtökpüré magas antioxidánstartalommal rendelkezik, gazdag luteinben és zeaxantinban, melyek mindegyike támogatja a látás egészségét. A béta-karotin pedig csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A bőr idővel veszít üde színéből, szárazzá válik és megereszkedik, éppen ezért a különböző zöldségek fogyasztása kiemelt jelentőségűvé válik ilyenkor.

A tök nagy mennyiségben tartalmaz, olyan antioxidáns anyagokat, melyek megkötik a káros anyagokat, és egészséges ragyogást kölcsönöznek a bőrnek. Emellett védi és táplálja,  frissíti és hidratálja, valamint eltávolítja a szennyeződéseket, melyek eltömítik a pórusokat. A bőrre közvetlenül felvéve létfontosságú tápanyagokhoz és vitaminokhoz juttatja testünket.

Segít a ráncok elleni csatában, a benne található magas C-vitaminnak hála, az A-vitaminos összetevők pedig megszabadítanak a pattanásoktól és a mitesszerektől. Éppen ezét manapság a kozmetikai cégek is előszeretettel alkalmazzák, ha viszont saját kémiai anyagoktól mentes bőrápoló csodaszert szeretnél, akár otthon is elkészítheted kedvenc őszi sütőtökös arcpakolásodat.

 

Csodatévő arcpakolás minden bőrtípusra
Hozzávalók: ¼ csésze főtt sütőtök, 1 tojás, 1 teáskanál mandulatej, ½ teáskanál méz, (száraz bőrre), 1 teáskanál almaecet (zsíros bőrre)

Elkészítése: Pürésítsd a sütőtököt sűrű masszává, majd add hozzá a tojást. Ha száraz bőrrel rendelkezel, keverd el tejjel és mézzel, ha zsíros bőrtípussal vagy megáldva használj a recepthez almaecetet. Jól dolgozd el az összetevőket, majd vidd fel a pakolást az arcodra, és hagyd fenn 10-20 percig. Végül öblítsd le hideg vízzel.

 

Tökmaggal az őszi/téli depresszió ellen
Ezzel a különleges zöldséggel megakadályozhatjuk az őszi borongós idővel érkező rossz közérzetet, és a depressziót. A B6-vitamin erős antidepresszáns hatással rendelkezik, javítja a hangulatot, és serkenti az agyműködést. A magokat se dobjuk a kukába, a tökmag ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz egy L-triptofán nevű anyagot, melyet kutatások szerint, a depressziós tünetek ellen hatásosnak bizonyult.

 

sutotok1

 

Az aszalt sütőtök, vagy a házi készítésű sütőtök chips napközben kiváló nassolnivaló, agyserkentő hatásának hála segít az irodában, hogy egész nap friss és energiával teli maradj. Bátran fogyaszthatod akkor is ha diétázol, mivel nem hizlal, nem tartalmaz semmilyen tartósítószert, és nagyon egészséges. Ha szeretnéd a ropogós sütőtök chipset te magad is elkészítheted.

 

Sütőtök chips
Mosd meg és jól hámozd meg a sütőtököt, majd egy zöldségpucolóval készíts vékony csíkokat belőle. Bélelj ki egy tálcát sütőpapírral, helyezd bele a vékony szeleteket, olajozd be őket egy kicsit, végül előremelegített sütőben süsd 150 fokon. Végül ízlés szerint, sózd, vagy fűszerezd.

 

Természetes antibiotikum
Amellett, hogy a sütőtököt kiválóan használhatjuk a lakás őszi dekorációjához, tanulmányok szerint, a benne található összetevők antibiotikus hatással bírnak, és sikeresek lehetnek a fertőzéseket okozó mikrobák ellen. Szakemberek proteint vontak ki a sütőtökből, hogy megfigyeljék a gátolja-e a mikrobák növekedését.  Az eredmény bámulatos volt, az egyik protein hatásos lehet a Candida albicans-szal szemben, mely rengeteg megbetegedéséért felelős évről-évre.

Forrás: napidoktor.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek