Ropogós házikenyér nagymama után szabadon

24 júl. 2013 Németh Emília

Nap mint nap találkozunk ezzel a tésztaféleséggel. Az ember számára ez a péktermék étkezés szempontjából az alapvető élelmiszerek csoportjába tartozik.

kenyersut1Azok közé, amit minden egyes nap hazaviszünk a bevásárlásból. Igen, a kenyérről van szó, amivel olyan gyakran találkozunk. Rettentően szeretjük is a puha belű, ropogós héjú, ha lehet, langyosan az asztalra kerülő mindennapi betevőnket. Általában a kerek vagy a hosszúkás, esetleg a szögletes formájában vásároljuk meg és mondhatjuk, hogy többnyire egy kaptafára készülnek a kenyereink. Él azonban egy nagymágocsi asszony, aki továbbgondolta a kenyérről alkotott elképzeléseket. Olyan szemet gyönyörködtető mindennapit alkot, hogy bel kell szerelmesedni a kenyereibe…

Azokról a fotókról, amelyeket Atkári Ferencné Terike készít a maga sütötte kenyerekről és kalácsokról, egyszerűen sugárzik a szépség. Mint formára, mint mintázásra, mint frissességre és gusztusosságra nézve, árad a képekből a gyönyörűség. Terike kenyerei nem csupán ropogós héjúak és aranybarnák, de ami a lényeg, nem néhány átlósan bemetszett vágással „fejeződnek be”. Különböző rátétekkel variálva teljesen egyedi külsőt kap a kenyér és a sütemény. Van olyan kenyér, amelyikre búzakalászt formáz, van, amelyikre virágot vagy levelet rajzol, másokat pedig a megszokottól eltérő bemetszésekkel variál meg.

Kalácsai készítésében teljesen elrugaszkodott a megszokott formától. Szinte határtalan a variáció, ahogyan alkotni képes a kelt tésztából. Virágoskosár formájú, növények, állatok, hangszerek és megannyi féle és fajta kreáció kerül ki a sütőjéből. Egyébként ezek a kreatív tésztaétkek nem kívánnak se másabb, se bonyolultabb készítési módot a hagyományos kenyérnél vagy kalácsnál. Terikének régi, jól bevált receptek segítenek a tökéletes tészta elkészítésében. A sütést illetően sem szükségeltetik nagyüzemi felszerelés. A saját konyhájában, villany- vagy gázsütőben készülnek a remekművek. A tésztát üveg- vagy mázastálban süti. Nincs is szüksége az ipari kialakításra, hiszen kreatív tésztaművessége pusztán hobbi, kellemes és hasznos elfoglaltság. Bár az érdeklődők, csodálók egyre szaporodnak közösségi oldalán, még külföldről is bejelentkeztek nála, ennek ellenére nem szeretné nagyüzemi szintre fejleszteni a sütést. Egy-egy kiállításon, bemutatón vagy versenyen szívesen megmutatja és megméretteti a kreációit, de kizárólag a saját családja számára süt.

kenyersut2Mivel a másik kedvenc elfoglaltsága a fotózás, képein nagyon precízen szemlélteti a készítés folyamatát. Már a hólyagos keléstől kezdve, a sütőbe helyezés előtti állapoton át, az aranybarna finomság asztalra kerüléséig minden fázis megörökít. Ezt közszemlére is bocsájtja blogján.

Ha pedig üres a sütő és a dagasztó tál, a fényképezőgép sincs a keze ügyében, akkor az állatok gondozására és segítésére áldozza az idejét. Aktív állatvédő, gyakori látogatója a menhelyeknek. Otthonában is szép számmal akadnak utcáról befogadott, gazdátlan négylábúak, akikkel nagy szeretettel bánik.  Az otthoni fotókat elnézve, kétlábú jószágok is akadnak a ház körül. Őket is rendszeresen megörökíti egy-egy újabb fotón, ebből is látszik, hogy milyen szeretettel van irántuk.

Aki a nyers tésztával szobrász módon tud bánni, attól semmilyen kézimunka nem esik távol. Sütés, fotózás, állatgondozás mellett a kézművesség is helyet kap Terike életében. A kötésben, a hímzésben, a horgolásban, de még a mozaik-rakásban is otthonosan mozog és szívesen vált egyikről a másikra.

Ha valaki nem érné be pusztán a nézelődéssel, annak az a jó hír, hogy ezeknek a szépségeknek a receptjei nem hétpecsétes titokként kezelendők. Terike részletes útmutatással és tanáccsal szolgál mindenkinek nagymama jól bevált receptjeinek segítségével. Tehát sütésre fel! Olvassunk, tanuljuk meg, hogyan lehet finom otthoni kenyeret szervírozni a családunk elé és a bátrabbak szárnyaltathatják a kreativitásukat is.

Az alábbi videón nézzük meg, Terike hogyan készít el egy kenyeret!

{youtube width="400" height="266"}__FwAfWl1Cc{/youtube}




 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek