Tökmag: 5 jótékony hatás egyetlen magban

24 okt. 2015 Administrator

A tökmagok természetes gyógyhatása többféle betegségben is elismert. A vérszegénységtől a vese-, szív- és májbántalmakig sok mindenre pozitív hatású.

tök3

 

Habár a tökmagok méretben és alakban is különböznek egymástól a tök típusának függvényében, mégis egyazon hatásuk van: kiváló energiaforrásként, féreghajtóként, afrodiziákumként, nyugtatóként/altatóként, hashajtóként és vérszegénységorvoslóként tartják azokat számon.

A tökmag-kúra hatékonyan kezeli a prosztata-problémákat, az álmatlanságot, és enyhíti a vashiányból fakadó panaszokat is. A kezelés ugyanakkor távol tartja a csontritkulást, és megelőzi a prosztatarákot. A tökmagokból kivont olaj tisztítja a szervezetet, és nyugtatja a felzaklatott idegeket.

Az orvosság-növényként számon tartott tök aromás, egészséges, valamint E- és C-vitaminban gazdag. Rengeteg benne a magnézium és kálium, ugyanakkor antioxidánsokkal is bővelkedik. Zsírtartalma alacsony, és kalóriában is szegény.

A benne rejlő tökmagok olajban, lecitinben, enzimekben gazdagok, ezáltal csökkentik a koleszterint, továbbá hashajtó és féregűző hatással is rendelkeznek. A magok cinket, magnéziumot és foszfort is tartalmaznak, ezáltal visszaszorítják a vérben raktározott zsírok mennyiségét, rendezi a hormonháztartást a nők esetében, és növeli a termékenységet.

 

tök2

 

Jó megoldás az álmatlanságra
A tökmag triptofánban – alapvető aminósavban – gazdag, ezáltal megelőzi a stresszt és az álmatlanságot. Amennyiben már egy ideje „nincsenek álmaid”, illetve nyugtalan, ideges vagy, egy csésze tökmagból készített tea sokkal hatékonyabb, mint egy marék gyógyszer! A teát készítsd el egy evőkanál héjas, összezúzott tökmagból és egy csésze vízből. Hagyd, hogy a víz kb 5 percig forrjon a magokkal, édesítsd mézzel, és fogyaszd el 30 perccel lefekvés előtt. Legalább 14-szer ismételd ezt meg, esténként.

Kezeli és regenerálja a bőrt
A tökmag segít olyan bőrbetegségek kezelésében, mint a korpásodás, kelés vagy a haj korpásodása. Naponta ha 20 nyers tökmagot elfogyasztunk, ebéd előtt, biztosítjuk a szervezetünk számára a szükséges cink-adagot. Ugyanakkor A-vitaminban is gazdag, így ezáltal a látásunk épségéről is gondoskodhatunk.

Óvja a szívet
A szakértők szerint, a tökmag kiváló magnézium-forrás. A magnézium pedig az az ásvány, amely a szív normális működéséért felelős. Megelőzi a szívinfarktust, és az érrendszert is védelmezi. Ugyanakkor telítetlen zsírsavakat is rejteget magában, támogatva a vérerek egészségét. A tökmag-kúra képes regenerálni a szívizmokat is. Ennek érdekében, naponta 80–90 szem nyers tökmagot kell megenned, egy hónapon keresztül. Ezidő alatt mellőzd a zsíros ételeket, a sülteket, valamint a pék- és cukrászsüteményeket.

 

tök

 

Gyógyír a prosztata-bántalmakra
Cink-tartalmának köszönhetően, amely alapvető ásvány a prosztata számára, a tökmag ideális orvosság a mirigy számára. Hatékony szert így készíthetsz belőle: darálj meg két evőkanál héjas tökmagot a diódarálón, majd tedd főni egy csésze vízben. Az ebből készülő teát kb 15 percig kell főzni, és naponta két-háromszor kell megismételni mindaddig, míg a panaszok nem enyhülnek.

Enyhíti a köszvény-okozta fájdalmat
A köszvényben szenvedők számára kiváló orvosság a tökmag, mivelhogy segít a szervezetben felgyülemlő húgysav kiszűrésében. Úgynevezett tejet kell ahhoz készíteni, méghozzá úgy, hogy 6 evőkanálnyi zúzott tökmagot kell egy agyagedénybe tenni, majd erre három csésze fövő vizet kell tölteni, rendre. Ebből egy adag nyerhető. A kapott oldatot leszűrve, étkezések előtt kell fogyasztani, egy hónapig. A kúra során enyhülnek a fájdalmak – vélik a szakértők.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek