Zeller: konyhatündér és csodadoktor

13 máj. 2013 Administrator

zellerjoA zeller majdhogynem olyan, mint a népmesék harmadik és legkisebb fiúja, aki elmegy világot látni, bejárja a rengeteget, hogy aztán otthonra leljen. 

A zeller hőskorszakát - ha beszélhetünk ilyenről egy zöldség esetében -, mindenképpen az ókori olimpiák idejében élte, és ahogy a versenyszellem, úgy ő is túlélte az elkövetkező viharos időket, hogy máig kiélvezhessük a zeller nyújtotta ízeket.

A három testvér
A zellernek a világ három fajtáját ismeri, azonban mi magyarok leginkább csak az egyik válfaját használjuk a mindennapokban: ez pedig a gumós változat, amelyik levélnyelében alig található a szív- és érrendszeri betegségeket távol tartó C-vitamin, szemben a két másik fajtával, a halványító és a metélő zellerrel, amelyeknél 30-50 mg/100g C-vitamin is előfordulhat.

Ajándék
Hazánkba, a hajdani Pannóniába először római telepesek hozták a zeller gumóját, hogy aztán termeszteni kezdjék. Azonban már korábban is dicső múltra tekintett vissza. Termesztését az ókori egyiptomiak és görögök kezdték el. Utóbbiaknál annyira megbecsült gyógynövényként tartották számon, hogy az atlétikai versenyek győzteseinek a mai divatos virágcsokor helyett pár szál zellerlevelet ajándékoztak.

zellerxAzokban az időkben azonban jóval gyakrabban találkozhattunk volna vele az utcán: vértisztító növényként tisztelték, és ezért azok a férfiak, akik az esti mulatozás után távol akarták tartani maguktól a másnaposságot, zellerkoszorút akasztottak a nyakukba.

Konyhatündér
A konyhában betöltött szerepét vizsgálva, a zeller amolyan joker, amely bármihez jól jöhet. Ugyan vesebetegek diétájában nem ajánlott a fogyasztása, de egyébként széles körben felhasználható: nyersen különböző saláták remek hozzávalója, és jól fűszerezi a főzelékeket, mártásokat, hús- és tojásételeket, emellett pedig hozzájárul a vér cukorszintjének csökkentéséhez.

Szárítva leggyakrabban zellersóként (őrölt zellerlevél és só keveréke) a grillsültek fűszerezésére használják. Tárolásához ebben az állapotában egy jól záródó edényre van szükség, hogy aztán később is felhasználhassuk levesek ízesítőjeként, vagy hogy a zellerkrémleves alapjául szolgálhasson.

zellerx2Csodadoktor
A görögök ezernyi csodás gyógyító tulajdonságot tulajdonítottak a zellernek, többek között azt, hogy ajzószerként is használható, azonban ezt a modern kutatások több más gyógyhatásával együtt nem támasztották alá. Az azonban bizonyos, hogy dehidratáló hatással bír, egyesek szerint még a vesehomokot is kihatja a szervezetből. Emellett fontos tulajdonsága, hogy éhség-érzetet kelt, így például Amerikában a zellert kenyérre kenhető formában, és mártásokban étvágygerjesztőnek használják.

Piaci trükkök
Ha lehetőségünk nyílik rá, mindig vizsgáljuk meg, hogy a zeller gumója nyomásra mennyire puha, mert abból két dolog következhet: egyrészt, hogy rosszul tartották, és rothadásnak indult a belseje, másrészt lehetséges, hogy egyszerűen csak szivacsos, és sokan már ettől is ódzkodnak.

Forrás: napidoktor.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek