Lelkének tükre a nagyvisnyói fafaragó művészete

11 máj. 2013 Németh Emília

fafarag1Több szakmai elismerés és díj tulajdonosa, munkái valódi mesterművek. Tóth Lóránt villanyszerelői munkája mellett szabadidejében alkotja meg remekeit.

Nem mindennapi képességekre utal, amikor valaki 30 évesen a kitüntető Népi Iparművész elismerés birtokosává válik. Ráadásul ezen felül számtalan elismerést hódított el magának fiatal kora ellenére. Egyik legjelentősebb díja a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetés, amelynek szintén 30 évesen lett büszke tulajdonosa. A másik jelentős elismerést 2012-ben kapta meg, ekkor vált Zilahy György díjas iparművésszé.

A 40 éves Tóth Lóránt tehetségét és rátermettségét bizonyítja ez a sokféle díj, amiért ma a fafaragás kiemelkedő mesterei között tartják számon. Önállóan, a saját megérzései és a kitűnő kézügyessége révén tornázta fel magát arra a szintre, ahol pillanatnyilag áll. A művészet iránti érdeklődését nem örökölte senkitől, saját maga érzett rá, hogy tehetsége van hozzá. Festéssel indította a pályáját, ám hamar elcsábult más irányba. Az ecsetet felváltotta a véső, és a faragás vált a fő csapásvonallá. Érdekesség, hogy bár a díjak és a növekvő népszerűség igazolják a tehetségét, mégsem pusztán a fafaragásból él.

fafarag2Hétköznapi foglalkozása is van, főállásban villanyszerelőként dolgozik. A munkahelye mellett megmaradó kevéske szabadidejében, hétvégén vagy olyakor éjszaka születnek meg alkotásai. Hogy miért nem kötelezi el magát a faművesség mellet és miért nem adja fel hivatását véglegesen? Erre a következő magyarázatot adta:

- A faragás a lelkem mélyéből fakad, megnyugvást, boldogságot, büszkeséget biztosít. Ha ebből kellene megélnem ebben a rohanó világban, lehetséges, hogy elveszítené értékét, hiszen azt kellene készítenem, amire a piacnak, a vevőnek szüksége van, és nem azt, amit szeretek csinálni.”

Kínálata igen széles. Ékszerdobozok, gyerekjátékok, mézeskalács ütőfák, hangszerek mellett nagyobb kihívásokat is precízen teljesít. Például emlékoszlop, hirdetőtábla, kopjafa vagy a régi idők kiülős beszélgetéseit idéző lóca is a nagyobb munkái közé tartoznak.

fafarag3A fához előszeretettel társít egyéb természetes anyagokat is. A gyerekjátékok megalkotásához nádat, diót, mákgubót, kobatököt is felhasznál. Egyébként a tökből önálló tárgyak is születnek. Nagyon ötletes kivitelezéssel válik a tök terméséből helikopter, lovas szekér vagy éppen malom. Igen sok kreativitást igényel ezeknek a cseppet sem átlagos tárgyaknak az elkészítése. Szomorúan nyilatkozik róla, hogy sokan nem is sejtik micsoda munka áll még a legkisebb darabok elkészítésében is. Általában ez a nem látható időráfordítás az, ami a kedvét szegi azoknak a lelkes tanoncoknak, akik szeretnének elmerülni a faragás rejtelmeibe. Ezért nehéz követőre találni.

Lóránt nagyon fontosnak tartja a hagyományok ápolását, a népi mesterségek életben tartását. Sajnos manapság egyáltalán nem megbecsült dolog, amikor valaki a régi idők hagyományait, eszméit, érzésvilágát vagy stílusát görgeti maga előtt és minél többet igyekszik megtartani ezekből a kincsekből. Mégsem szegi kedvét, se nem tántorítja el a mai világ művészet-háttérbeszorító nézete. Minden nehézség ellenére szeret alkotni, boldogsággal tölti el, hogy azzal foglalkozhat, amit szeret. Láthatóan ő az a művész, aki akkor sem hagyná el a pályáját, ha a legmostohább körülményeket hozná az élet.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek