Egyre több termést hoz a kisvejkei összefogás

03 máj. 2013 Vizin Balázs

kisvejke1Az ízletes magyar termék népszerűsítését és a munkanélküli emberek önfoglalkoztatóvá válásának segítését tűzte zászlajára egy Tolna megyei szerveződés.

A kisvejkei Völgység Kincse Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezet működése példaként szolgálhat a vidékfejlesztési törekvésekben.

- A vidék felzárkóztatásának motorjai a szociális szövetkezetek lehetnek, a törvénymódosítás is ezzel cseng össze: azt szeretnénk, hogy minél több ilyen jellegű tömörülés jöjjön létre az országban, a meglévők pedig tovább erősödjenek, és még hatékonyabban működjenek – mondta Patay Vilmos országgyűlési képviselő. A módosítást – amelyet a közelmúltban fogadott el a Parlament – előterjesztő politikus kiemelte, az egyik legfontosabb változás a korábbi szabályozáshoz képest, hogy a szociális szövetkezetekben dolgozók nem csak a munka törvénykönyve adta keretek között vállalhatnak feladatot a jövőben. A mezőgazdaság szezonalitásához igazodva egyéni szabályok vonatkoznak rájuk a foglalkoztatásban: a szociális szövetkezeti tagsággal jöhetne létre a munkavégzésre jogosító jogviszony, így elbocsátás nélkül is lehetne azt szüneteltetni.

kisvejke3Önkormányzati szerepvállalás
Patay Vilmos a helyi önkormányzatok és a szociális szövetkezetek kapcsolatára is kitért. Mint fogalmazott, e téren is azt szeretnék elérni, hogy még gyümölcsözőbb legyen az együttműködés a vidékfejlesztés érdekében. Ezt példázza, hogy a törvénymódosítás értelmében már az önkormányzatok is (alapító)tagjai lehetnek a szociális szövetkezeteknek. Sőt, tárgyi eszközökkel is segíthetik a működésüket azzal a kikötéssel, hogy azokat a szövetkezet nem értékesítheti tovább. Patay Vilmos úgy látja, a hatékony közfoglalkoztatás érdekében a mostaninál hangsúlyosabb szerepet kell tulajdonítani a szövetkezeteknek, hiszen ők amellett, hogy tökéletesen átlátják a helyi viszonyokat, nagy érdekérvényesítő erővel is rendelkeznek.

Kisvejke példaként szolgálhat
- Éppen a napokban zártuk le az előző időszak pályázatait, de már készülünk az újabbakra, hiszen célunk a szövetkezet fejlesztése – biztosított dr. Tóth György. A kisvejkei Völgység Kincse Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezet igazgatósági elnöke örömmel számolt be arról, hogy a társulásuk létrehozásával és a léüzem létesítésével közel 100 környékbeli gazdának teremtették meg a lehetőségét annak, hogy nagyobb hozzáadott értékű terméket értékesítsenek. Vagyis, hogy az általuk megtermelt gyümölcsöt ne csak a fáról leszedett állapotában, hanem lé formájában tudják eladni. Dr. Tóth György hangsúlyozta, ma már kialakult és egyre bővülő piaccal rendelkeznek.

kisvejke2Érdekképviselet, összefogás
Példaként az iskola-gyümölcslé szolgáltatást említette: 46 oktatási intézmény számára állítják elő a Völgységi Zamatos elnevezésű, kis kiszerelésű, friss gyümölcslevet tartalmazó italt, amelyet partnerük, a Danubia Frucht Szövetkezet forgalmaz. Azt is megtudtuk tőle, hogy a minőségi, magyar termékek iránti egyre nagyobb igényekhez igazodva termékfejlesztésbe kezdtek: a jelenlegi 8 féle mellett új ízekkel rukkolnak elő hamarosan. De idővel lekvárt és aszalványt is készítenének, ezekkel is erősítve a helyi termékek piacát, és elősegítve új munkahelyek létrejöttét. Az igazgatósági elnök szerint az eredményességhez hozzátartozik az összefogás és az érdekképviselet is, amelyeken ugyancsak van még mit csiszolni.

Van mit tenni a piac erősítése érdekében
- A fiamnak Szekszárdon van egy helyi termék boltja, fogékonyak az emberek az általunk kínált magyar árucikkek iránt, de ezért még korántsem teljes a kép – osztotta meg tapasztalatait Csillag Sándor. Azt mondta, látni kell, hogy ezek a többlet garanciával, magasabb hozzáadott értékkel rendelkező termékek valamelyest drágábbak, de a minőségük is kiemelkedő. Csillag Sándortól azt is megtudtuk, jó kapcsolatot ápolnak a kisvejkei szociális szövetkezettel, sőt, már kezdeményezték, hogy tagjai lehessenek ennek az összefogásnak.

Forrás: teol.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek