Az allergia szellemi és lelki okai

25 márc. 2013 Száraz György

buzafuAllergia: az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek egészséges körülmények között nem váltanak ki szélsőséges választ a szervezetből.

De mi az oka, hogy ugyanarra az anyagra az egyik ember immunrendszere extrém válaszokat ad, míg a másiké normálisan kezeli azt? Vajon milyen láthatatlan okok játszanak szerepet az allergiatípusok kialakulásában és drámai elterjedésében?

Az allergia erőssége, szintje egyénenként eltérő, azonban e tünetcsoport abban közös, hogy viszonylag jól definiálható anyagok váltják ki azt, amelyeket allergéneknek nevezünk. Hogy miből válhat allergén, azt nem lehet röviden megválaszolni. Mert a pollentől a hétköznapi porig, a vegyszerektől és nehézfémektől az állati mérgekig, a tejtől a tojásig (élelmiszerallergia) szinte bármi képes heves immunválaszt kiváltani az emberből. Különösen fontos megemlíteni a gyerekkori élelmiszerallergiákat.

Az allergia fizikai tüneteinek vizsgálatakor egyértelműnek látszik, hogy sok esetben egy túlérzékenységi reakcióknak köszönhetően alakul ki az allergia, amely azután kézzelfogható gyulladásos és egyéb tüneteket okoznak. A légzőrendszerben, az emésztőrendszerben, illetve a bőrön jelentkező tünetek hihetetlenül kellemetlenek és irritálóak lehetnek, megkeserítve ezzel az ember életét. Évente 4-5%-kal, tehát drámaian nő az allergiások száma a teljes lakosságra vetítve.

tejtermek1Ismerünk sokkal súlyosabb, agresszívebb allergiatípusokat is, amikor az egész szervezetben anafilaxiát okoz, vagyis egyfajta sokkos reakcióhoz vezet. Ez könnyen akár életveszélyes állapotot is előidézhet.

Az allergia kimutatható vérvizsgálattal és provokációs bőrtesztekkel. Utóbbi úgy működik, hogy minimális mennyiségű allergént juttatnak a szervezetbe, ami rövid időn belül kiváltja az adekvát hatást.

A természetgyógyászat és a holisztika az allergia diagnosztizálására alkalmazza többek között az elektro-akupunktúrás és a kineziológiai teszteket.

Az allergia fizikai okai között az élmezőnyben találjuk a helytelen táplálkozást és a környezetszennyezés drasztikus mértékét, amelyek nyilvánvalóan összefüggnek az iparosodott civilizációnk életvitelével, de a különféle gyógyszerek is szép számban felelőssé tehetők az egyre inkább romló allergiás ráta kialakulásáért. Tegyük hozzá, hogy az immunrendszerünk esetenkénti alul- vagy túlműködése sok más megbetegítő tényezőt kapcsolhat be egészségünk meggyengülésének folyamatába, ily módon az allergia csak a jéghegy csúcsa, avagy melléktünete lehet egyes egészségügyi problémáinknak.

Az allergia megszüntetésének egyik lehetséges módja, ha lokalizáljuk az allergéneket és amennyire lehet, kiiktatjuk, vagy legalábbis csökkentjük jelenlétüket az életünkben. Ugyanakkor az antiallergiás gyógyszerek, illetve a szándékos allergén-túladagoláson alapuló, orvosilag ellenőrzött terápiák is sok sikert hoztak az utóbbi időben.

so3Ha azonban szélesítjük a látókörünket, akkor észrevehetjük, hogy a látható fizikai ingereken kívül a technikai sugárterheltségünk, a mindennapi stressz és állandó hajsza sem elhanyagolható körülményei, mi több, katalizáló faktorai lehetnek az allergiának.

Ha még mélyebbre ásunk, akkor feltárulhatnak az allergiának a mentális és a lelki okai is. Az allergiák szellemi oka egyértelműen az, hogy az egónk túlérzékeny valamire. Ez lehet pusztán egy rossz emlék, de gyakoribb, hogy valamilyen rendszeresen ismétlődő helyzettel nem tudunk megbirkózni. Így személyiségünk állandóan egy kihegyezett állapotban van az adott tényezőre, amely többnyire egy másik ember valamilyen tulajdonsága vagy viselkedési mintája. Sokszor sértődöttség, elfojtott agresszió, harag és meg nem élt szándék munkál az érzékenységünk hátterében, amely csak gyűlik-gyűlik, de mivel kiutat nem talál, így önmaga ellenében dolgozik.

fejfajas-richmondsmilecenter_comAz allergia lelki okai között vezető szerep jut az elfogadás hiányának. Amikor valakinek a viselkedését nem vagyunk képesek elfogadni, tolerálni, amikor rugalmatlanok vagyunk, s nem akarunk, vagy nem tudunk alkalmazkodni a mássághoz, akkor idegennek érezzük a másikat. A csapda ebben az egészben az, hogy a Sors többnyire olyan emberekkel hoz és kapcsol össze bennünket, akiktől így vagy úgy függünk, következésképpen nem tudunk megszabadulni, kitörni egy adott helyzetből. Így marad a kesergés és az önsajnálat, ahelyett hogy felülemelkednénk és nagyvonalúan elfogadnánk mindenkit és mindent olyannak, amilyen. Ne gondoljunk mindjárt a végletes megoldásokra, pusztán arra, hogy az allergiás tünetek arra mutatnak rá, hogy mi lelkileg elutasítunk valamit vagy valakit, illetve nem szívleljük meg a jó tanácsokat és nem olvasunk helyesen a Sors jelzéseiből.

Az allergia mentális és pszichikai okainak felszámolása tehát úgy kezdődik, hogy a fenti szempontok alapján átvizsgáljuk a belső világunkat – természetesen a külsőt is –, majd őszintén és kérlelhetetlenül beismerjük, hogy kivel vagy mivel nem voltunk hajlandók szembesülni eddig, kit vagy mit toltunk vagy utasítottunk el magunktól. Ha így teszünk, akkor az allergia meggyógyítása így a hagyományos és a még hagyományosabb módszerek latba vetésével azon nyomban megkezdődhet.

Forrás: boldognapot.hu/blog

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek