Egy lengyel profi, aki hattyúnak álcázva fényképezi a madarakat

21 márc. 2013 Vaskor Máté

janowski-treehugger_comA fotósok általában távolról csípnek el varázslatos pillanatokat a madárvilág életéből. Henryk Janowski egyedülállóan, közelről kapja lencsevégre őket.

A vadvilági fotósoknak két fő problémával kell megbirkózniuk. Az egyik, hogy a repülő élőlények szeszélyesek, épp ezért nehéz közel férkőzni hozzájuk. A másik talán még nehezebb: ha sikerült megközelíteni őket, el kell érniük azt is, hogy azok természetesen viselkedjenek. Ez az esetek többségében nem sikerül, mert a szárnyasok ilyenkor megzavarodnak, és nem önmagukat adják. Ráadásul mindezt úgy kell megvalósítani, hogy a milliókat érő fényképezőgépek és tartozékaik ne sérüljenek egy fikarcnyit sem.

janowski-500px_com1Az egyik – és általában választott – megoldás, hogy a művészek távolról kezdik el lekattintgatni az állatokat. Henryk Janowski azonban nem adta fel a próbálkozást és kreatív ötletével tudja életnagyságban filmre venni őket: a mocsarakban hattyú alakban megy be a vízbe, ezzel kizárva a madarak félelmét.

A PetaPixel, Európa egyik legnagyobb fotós blogja így vélekedett cselekedetéről: „Több sikertelen kísérlet után jött az ötlete, hogy hattyúként folytatja pályafutását, amivel elrejti testét, de ugyanakkor védi kamerás felszerelését. Használatához neoprén búvárruhát húz magára, és nyakig elmerül a vízben.”

janowski-500px_comJanowski így nyilatkozott „találmányáról”: „Mindig is szerettem volna a mocsári madarakat zavartalanul fotózni, de a víz mindig akadályt állított közöttünk. Pár éve jött az ötlet: mi lenne, ha építetnék egy tutajt hattyú alakban, amellyel megvédeném berendezéseimet a süllyedéstől, és én is órákat tölthetnék az állatok között? Valahányszor a vízben vagyok, úgy érzem, egy vagyok a természettel. Melletted repülnek, játszanak, esznek, pihennek a madarak, hiába az emberi jelenlét. Ez bebizonyította számomra, hogy a vízi élővilág nem megközelíthetetlen. Mindig boldogan és elégedetten jövök ki a vízből, még akkor is, ha nem sikerültek jól a képek, mert gyönyörű maga a látvány, és én is ott lehetek, belük együtt élhetem át.”

Fusd át te is gyorsan Janowski gyönyörű képeit a hivatalos weboldalán. Ugye te sem szeretnél kimaradni a kiváló fotók sokaságainak megtekintéséből?

Forrás: Treehugger.com

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek