Jön a kullancs, vigyázat!

18 márc. 2013 Administrator

kullancs1A kullancscsípés elleni védekezésre szólít fel az ÁNTSZ, hangsúlyozva, hogy a kullancs által okozott vírusos agyvelőgyulladás esetében van védőoltás.

Kora tavasztól késő őszig találkozhatunk a kullanccsal a számára kedvező életfeltételeket biztosító élőhelyeken. Európa legnagyobb részén, így Magyarországon is a közönséges kullancs a leggyakoribb fajta, amely több kórokozót hordozhat és terjeszthet, és ezekkel vérszívásakor az embert is megfertőzheti. E betegségek közül Magyarországon elsősorban a Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás fordul elő.

Az ÁNTSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy a patikában kapható teszt, amely a Lyme-kórokozót képes kimutatni, nem ad százszázalékos bizonyosságot, nem alkalmas az ember betegségének megállapítására. Ha a kullancscsípés után betegségtünetet - például bőrtünetet, izomfájdalmat, lázat, fejfájást - tapasztalunk, orvoshoz kell fordulni.

kullancs3A szívás és a kórokozók átvitele ellen többféleképpen lehet védekezni. Ezek közül a legfontosabbak, hogy az erdei túrák alkalmával ajánlatos kullancsriasztó szert használni, amelyeket a bőrünkre, esetenként pedig a ruházatunkra juttathatunk. A túrán világos ruházat ajánlott, mert azon könnyebben észrevehető az anyagba kapaszkodó kullancs.

Fontos továbbá - hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ -, hogy a kirándulások után gondosan át kell vizsgálni bőrünket, elsősorban a hajlatokat és a deréktájékot, hogy nem fúródott-e be kullancs. Az eltávolításhoz legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancs a bőrhöz legközelebb eső részénél ragadható meg anélkül, hogy utótestét összenyomnánk. A kullancsot ezután határozott mozdulattal húzzuk ki a bőrből. Szükség esetén azonban két körmünk közé fogva, gyengén csavaró mozdulattal is kihúzható a kullancs, mert az a legfontosabb, hogy minél előbb eltávolítsuk bőrünkből..

kullancs2A tisztiorvosi szolgálat szerint ajánlott a sebet langyos, szappanos vízzel leöblíteni, és célszerű a befúródott kullancs helyét és eltávolításának idejét a naptárba feljegyezni, hogy az esetleges betegségtünetek megjelenésekor az orvost tájékoztathassuk a kullancscsípés időpontjáról.

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás megelőzhető védőoltással. Mivel azonban a megfertőzött haszonállatok teje is közvetítheti a vírust, a nyers kecske- és tehéntejet fogyasztás előtt fel kell forralni, mert így a kórokozó elpusztul – írta az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek