Környezetünk értékeit népszerűsíti az elhivatott természetfotós

17 márc. 2013 Tóth B. Zsuzsa

vasutagabor1Vasuta Gábor természetfotós csaknerm hét éve él feleségével Apácatornán, és a vidék nemzeti parkjainak, állat- és növényvilágának jó ismerője lett. 

Gábor feleségével, Krisztinával együtt tíz éve járja a természet ösvényeit Veszprém megye területén. Ahogy vallja, a természet apró kis mozzanatainak, rezdüléseinek megörökítését tekinti fő feladatának. Reményei szerint ezek a nagyszerű értékek nem csak képeken maradnak fenn, hanem sok-sok év múlva is láthatók lesznek. Az biztos, hogy ő minden tőle telhetőt megtesz ezért. A természet mindennapjaiból ellesett pillanatokat nem tartja meg magának, hanem örömmel közreadja. Krisztivel számos fényképes előadást tartott már művelődési házakban, iskolákban megyeszerte. Gábor vallja, hogy az emberek a mai rohanó világban a valós értékek mellett mennek el, pedig körülöttünk rengeteg természeti kincs található. Sokszor nem is kell más, mint egy kerékpár, hogy felfedezzük és megcsodáljuk ezeket.

vasutagabor2- Ezért most az eddigieknél is sokrétűbb feladatra készülünk – mondja Gábor5. – Környékbeli iskolákat, idősotthonokat, civil szervezeteket célzunk meg a céltudatos természetvédelem érdekében, hogy mások se menjenek el a valós értékek, természetünk szépségei mellett. Interaktív előadásokon mutatjuk be eztán is a körülöttünk lévő növény- és állatvilágot, de akár még a madáretető készítésében, kihelyezésében és szemmel tartásában is szeretnénk partnerek lenni. Segítünk a termések, a vadak lábnyomai, a madárhangok felismerésében, állat- és növényfajok meghatározásában. Kirándulásokat, kastélypark-látogatásokat, vetélkedőket is szervezünk a témában.

- Gondoljunk csak bele: filléres dolog egy madáretető készítése egy pillepalackból, vagy madárkalács gyúrása faggyúból. A gyerekek naplójukban megírják, hogy milyen madárfajok érkeztek az általuk készített téli etetőhöz, ezzel is közelebb hozzuk őket környezetükhöz, így a céltudatos természetvédelemre nevelve. Hiszen, ha valamit megszeretnek, elkezdik védeni. Ezt pedig fiatal korban érdemes elkezdeni. Fontos, hogy vetélkedőket szervezzünk nekik, hogy megírják a legszebb élményüket, amely a természetben érte őket. Jó érzés látni a legjobbak díjazásakor, ahogy örülnek a somlói kecskekörömnek – mondja Gábor, aki még arra sem rest, hogy bizonyos növényfajok virágzásakor szaktúrákat vezessen.

vasutagabor3Így ismertetheti meg minél több érdeklődővel a vetővirágot, a halvány sáfrányt, a tavaszi tőzikét, az orchideákat. Téli madárvonulások idején a ritka madárfajok megfigyelésére vezet szaktúrákat, hogy akár a havasi szürkebegyet is láthassuk a várromoknál.

A természet éjszakai hangjait akár a baglyok násza idején is hallhatjuk, de segítségével ritka lúdfajokat figyelhetünk meg, kirándulásokat tehetünk romantikus kastélykertekben, ismerkedhetünk különféle növényekkel. Gábornak már négyezer fényképe található az interneten, olyan, állatokról, növényekről, parkokról, kastélyokról készített felvételek, amelyekre a hétköznapi ember idő és megfelelő fényképezőgép hiányában nem tehet szert. Az ő felvételei viszont segítenek környezetünk megismerésében, megértésében és remélhetőleg védelmében is.

Forrás: veol.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek