Gyógyító lovak

22 szept. 2012 Lovász Lilla

lo1Régóta ismert gyógymód az állatokkal való foglalkozás: egyes betegségeket nem csupán szinten tart, bizonyos esetekben jelentős javulás tapasztalható.
A lovasterápia éppen erre épül: a gyerekeket, felnőtteket igyekeznek a terapeuták fejleszteni a nem mindennapi módszerrel.

A ló évezredek óta az ember segítője, társa, barátja. Csakhogy, ami régen természetes volt, ma tanulni kell; a lovaglás azonban egyre elterjedtebb, jótékony hatásait kezdi felfedezni a tudomány is.

- A lóval való együttműködés, a lovaglás nem csupán az egészséges emberek számára nagyszerű kikapcsolódás. A különböző pszichés problémákkal, mozgásszervi gondokkal küzdők, illetve az enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékosok fejlesztésére kiváló módszer a lovasterápia - sorolja a pákozdi Székelyhidi Tímea, gyógypedagógus-lovasterapeuta, aki egész életében lovak között forgolódott. Maga is lovagol gyerekkora óta, volt lovasoktató;  nagyjából öt évvel ezelőtt belekóstolt a terápia világába, s rögtön tudta, ennél jobb életcélt nem találhat magának.

lo2- Csodálatos látni a fejlődést a beteg gyerekeken, s azt a boldog mosolyt, amit a lovaglás csal az arcukra - mondja Tímea, aki három éven át segítőként gyakorolt, két éve pedig önálló terapeutaként dolgozik a pákozdi lovardában.

A lovasterápia három ágra bontható: létezik hippoterápia, gyógypedagógiai lovaglás és lovas pszichoterápia. A hippoterápiát általában gyógytornászok alkalmazzák, mint kiegészítő eljárást a tartási és mozgásfunkciók javítása, korrekciója érdekében.

A ló-mediált pszichoterápiában az állat "koterapeutaként" működik közre, könnyítve a pszichológus munkáját. A módszer sokféle pszichiátriai probléma kezelésére alkalmas, így  a szenvedélybetegségek, a viselkedési- és személyiségi gondok enyhítésében, sőt, a skizorfénia esetén ugyancsak jó eredményekről számolnak be a szakemberek.

lo3A gyógypedagógiai lovasterápia - amit szakképzett gyógypedagógusként Tímea is végez - alkalmazási területe azonban még a fentieknél is szélesebb. A lovardai környezet, a lóval való együttműködés és a lovaglás a figyelem-, illetve viselkedési zavarokkal, például hiperaktivitással küzdő gyerekek és fiatalok számára ugyanúgy jó megoldás lehet, mint a depressziós, szorongásos gondokkal küzdő felnőtteknek, önbizalom növelésre kiváló. Segíthet a  tanulásban valami miatt akadályozott - mint a diszgráfiás, diszlexiás - gyerekeknek, de a mozgásszervi- vagy  fejlődési rendellenességeken is javíthat.

- A terápia sok más mellett arra épül, hogy a lovon ülés az állat biomechanikájának köszönhetően olyan érzetet kelt, mint a járás. Ha lovaglás közben különöző egyéb feladatokat is végzünk, például labdát dobálunk egy karikába, az nagyjából olyan, mintha sétálás közben rejtvényt fejtenénk. Ám, amíg az utóbbi nem működik, a lovas feladat annál inkább: aktivizálja az agyat, így fejleszt. Nem utolsó sorban pedig felejthetetlen élményt ad.  

Forrás: fmh.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek