Vitaminok, ásványi anyagok és a kosz

11 nov. 2014 Williams Matt

Meglehet, hogy tápanyagok tekintetében nem csak az számít, ami az ételben, hanem az is, ami rajta van. Azt persze senki sem mondja, hogy együnk koszt.
koszjoAz emberi lét kezdeteitől számítva, az emberek szimbiózisban éltek a millió őket körülvevő mikrobákkal. Az antibiotikumok feltalálásával csak nőtt a mikrobafóbia, az emberek pedig ahelyett, hogy kölcsönhatásban élnének a baktériumokkal és vírusokkal, steril környezetre törekszenek.

A „higiéniai hipotézis” szerint az emberek túlsterilizálták környezetüket. Ebből eredőek az egészségügyi komplikációk. Újabb tanulmányok alá is támasztják az elméletet.
Az emberi immunrendszer olyan, mint egy üres, de kifinomult számítógép. Minden alkalommal, amikor egy új baktérium vagy vírus belép a szervezetbe, az immunrendszer értékeli azt, és megtanulja, hogyan kell harcolni ellene, vagy éppen ellenkezőleg, harmonikusan  együtt élni vele.

Az immunrendszer „memóriája” egy teljes katalógus-tudást tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan kell megőrizni testünk egészségét. Ha azonban a testet sosem tesszük ki ezeknek a „piszkos” elemeknek, immunrendszerünket minden komolyabb fertőzés teljesen felkészületlenül érheti. A tudósok azt feltételezik, hogy a túlzott higiénia tehát hozzájárulhat egy sor modern betegség kialakulásához, mint az allergia, asztma, autoimmun betegségek, az 1. típusú diabétesz és a sclerosis multiplex.

kosz2A probléma az, hogy senki sem akar koszt keverni kedvenc ételeibe, és a mosatlan termékek veszélyesek lehetnek a különböző mérgező permetezőszerek, a külföldről idekerülő baktériumok és vírusok miatt. De mit egyen az ember ahhoz, hogy erősítse immunrendszerét, ám nem akar koszt enni? Íme néhány tipp.

Együnk sok nyers zöldséget, gyümölcsöt. Minél közelebb van az étel a természetes formájához, annál több vitamin, ásványi anyag marad benne, ami a szervezet számára aranybánya.

Bio élelmiszereket fogyasszunk, kistermelői piacon vásároljunk, vagy termesszünk saját zöldségeket. A növényvédő szerek nem tesznek semmi jót immunrendszerünkkel. Nem csak a termékek lesznek frissebbek, gazdagabbak vitaminokban és ásványi anyagokban, hanem közelebb lesznek természetes állapotukhoz.

Cseréljük át a durva kémiai tisztítószereket természetes alternatívákra. A fehérítőszerek és antibakteriális szappan is túlzás a legtöbb háztartásban, mert a levegőt mérgekkel tölti meg. A sütőpor vagy az ecet képes kezelni a legtöbb tisztítási munkát, a felületeket toxin-mentesiti, és nem fertőtleníti túl.

Nem tudja, hol kezdje? Mossuk meg a gyümölcsöt és zöldséget jól. Listeria, Salmonella, E. coli baktériumok által való megfertőződés nem jó lépés az erős immunrendszer felépítéséhez.

Aludjunk sokat – nem elég ezt hangsúlyozni.

Ne mossunk kezet oly sokszor fertőtlenítővel.  A forró vízzel és szappannal való rendszeres kézmosás elegendő.


Forrás: naturahirek.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek