Címlap / Kiemelt cikkeink / Így készül a nagyi szilvalekvárja

Így készül a nagyi szilvalekvárja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. augusztus 22. csütörtök

Még mindig a szádban érzed nagymamád szilvalekvárjának az ízét? Esetleg szeretnéd utánozni? Íme egy könnyen elkészíthető recept a nagyi konyhájából. 

szilvalekiHa betartod az elkészítés menetét és technikáját, talán még a hosszú keverést is megúszhatod!

Hozzávalók: 4 kg szilva, 80 dkg cukor, 1 dl ecet (10%-os), késhegynyi tartósítószer.

Elkészítése
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és egy nagy lábasba öntjük. Megszórjuk a cukorral, meglocsoljuk az ecettel, letakarjuk, és így hagyjuk állni egy napig. Másnapra levet kell engednie. Majd felforraljuk, és legalább három órán át – keverés nélkül – főzzük.

Ha levesszük a tűzről, még legalább negyed órán át keverjük. Végül üvegekbe töltjük, a tetejükre egy-egy csipetnyi tartósítószert teszünk, és lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Forrás: eharmonia.hu

Share

Hozzászólások 

 
+1 #2 idős Seleja Györgyné 2013-08-24 11:27
Én úgy kaptam a receptet, 20%-os ecettel ki kell kenni mindenhol az edényt, amiben a lekvárt főzöm, beleteszem a gyümölcs felét, ráöntöm a cukrot, rá a gyümölcs másik felét, felteszem a tűzhelyre és kis lángon főzöm. Általában este rakom oda és reggel amikor felkelek megkeverem és még főzöm egy kis ideig, majd üvegekbe rakom és száraz dunsztba teszem.Ez nekem nagyon egyszerű és már évek óta így teszem el. idős Seleja Györgyné Ili
Idézet
 
 
0 #1 Szalai Gabriella 2013-08-22 18:17
Szuper! Én egész nap főzöm, vagyis legalább 8-10 órát, ecet helyett citromsavat teszek bele - és persze a cukort a szilvától függően adagolom. De hasonló! :)
Idézet
 

  • EZT OLVASTAD MÁR?


Aranykezű főzőasszonyok viszik tovább a nagyi lekvárjainak zamatát

E napokban bizony sok háziasszony éppen bőszen hétdecis befőttesüveget keres, hogy elrakhassa téli.. >> Tovább olvasom <<

Módosítás dátuma: 2013. szeptember 01. vasárnap
 

Kiemelt cikkeink

Ismerjük a gyógynövényeket? Teszteljük tudásunkat!
Hozzászólások: 0

Ismerjük a gyógynövényeket? Teszteljük tudásunkat!
A fenntartható gyógynövény-gyűjtésről és az egyes csodaszerekről hozott létre interaktív ...

Tulipános kenyértől az ördögszekérig
Hozzászólások: 1

Tulipános kenyértől az ördögszekérig
Roppant nehéz manapság tisztességes ételhez jutni. Tisztességes kenyérhez meg gyakorlatilag lehetetlen. ...

Határozd el és indulj! - Így kezdődik a vidéki élet
Hozzászólások: 7

Határozd el és indulj! - Így kezdődik a vidéki élet
Vidék. Oly szerethető. Kérdés, hogy mi, milyen indíttatás szükséges ahhoz, hogy valaki elinduljon ...

Verhetetlen recept ínyenceknek: sonkával, sajttal, tojással töltött zsömle
Hozzászólások: 4

Verhetetlen recept ínyenceknek: sonkával, sajttal, tojással töltött zsömle
Ha már unjuk a hagyományos reggeliket, akkor készítsük el a következő finomságot. A család ...

Január gyógynövénye: kerti kakukkfű
Hozzászólások: 0

Január gyógynövénye: kerti kakukkfű
Most kezdődő sorozatunkban az év minden hónapjában bemutatunk egy gyógy- vagy fűszernövényt, ...

Vályogház, dombház, szalmaház: melyiket válasszuk?
Hozzászólások: 0

Vályogház, dombház, szalmaház: melyiket válasszuk?
A természetvédelemnek és a lakásépítésnek van egy nagyon fontos közös tulajdonsága: mindkettővel ...