Címlap / Kiemelt cikkeink / Így készül a nagyi szilvalekvárja

Így készül a nagyi szilvalekvárja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. augusztus 22. csütörtök

Még mindig a szádban érzed nagymamád szilvalekvárjának az ízét? Esetleg szeretnéd utánozni? Íme egy könnyen elkészíthető recept a nagyi konyhájából. 

szilvalekiHa betartod az elkészítés menetét és technikáját, talán még a hosszú keverést is megúszhatod!

Hozzávalók: 4 kg szilva, 80 dkg cukor, 1 dl ecet (10%-os), késhegynyi tartósítószer.

Elkészítése
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és egy nagy lábasba öntjük. Megszórjuk a cukorral, meglocsoljuk az ecettel, letakarjuk, és így hagyjuk állni egy napig. Másnapra levet kell engednie. Majd felforraljuk, és legalább három órán át – keverés nélkül – főzzük.

Ha levesszük a tűzről, még legalább negyed órán át keverjük. Végül üvegekbe töltjük, a tetejükre egy-egy csipetnyi tartósítószert teszünk, és lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Forrás: eharmonia.hu

Share

Hozzászólások 

 
+1 #2 idős Seleja Györgyné 2013-08-24 11:27
Én úgy kaptam a receptet, 20%-os ecettel ki kell kenni mindenhol az edényt, amiben a lekvárt főzöm, beleteszem a gyümölcs felét, ráöntöm a cukrot, rá a gyümölcs másik felét, felteszem a tűzhelyre és kis lángon főzöm. Általában este rakom oda és reggel amikor felkelek megkeverem és még főzöm egy kis ideig, majd üvegekbe rakom és száraz dunsztba teszem.Ez nekem nagyon egyszerű és már évek óta így teszem el. idős Seleja Györgyné Ili
Idézet
 
 
0 #1 Szalai Gabriella 2013-08-22 18:17
Szuper! Én egész nap főzöm, vagyis legalább 8-10 órát, ecet helyett citromsavat teszek bele - és persze a cukort a szilvától függően adagolom. De hasonló! :)
Idézet
 

  • EZT OLVASTAD MÁR?


Aranykezű főzőasszonyok viszik tovább a nagyi lekvárjainak zamatát

E napokban bizony sok háziasszony éppen bőszen hétdecis befőttesüveget keres, hogy elrakhassa téli.. >> Tovább olvasom <<

Módosítás dátuma: 2013. szeptember 01. vasárnap
 

Kiemelt cikkeink

Kertünk dísze lehet a gyönyörű növénylabda
Hozzászólások: 0

Kertünk dísze lehet a gyönyörű növénylabda
 Ki ne emlékezne azokra a filmekre melyekben a színészek olyan pazar kertekben ejthetik meg délutáni ...

Igazi vagy hamis méz? Így különböztethetjük meg
Hozzászólások: 0

Igazi vagy hamis méz? Így különböztethetjük meg
Tanulmányok derítettek fényt arra, ha sajnos ma már egyre több üzlet polcain méz címszó alatt ...

Ingyenes albérlet jár a diákoknak, akik foglalkoznak az idősekkel
Hozzászólások: 1

Ingyenes albérlet jár a diákoknak, akik foglalkoznak az idősekkel
Lakást biztosítanak azoknak a fiatalok számára, akik óvják a beteg öregek fizikai és lelki állapotát. Egészen ...

Józan paraszti ész tanúsítvány lesz a kisnánai táborozás jutalma
Hozzászólások: 0

Józan paraszti ész tanúsítvány lesz a kisnánai táborozás jutalma
Jó dolog az, ha a (nagy)városi tinik sem lilának képzelik a tehenet és fán termőnek a burgonyát, ...

Csomagolás nélküli élelmiszerbolt: akár két darab fahéjat is adnak
Hozzászólások: 1

Csomagolás nélküli élelmiszerbolt: akár két darab fahéjat is adnak
Egy csomagolás nélküli „Nulla Hulladék” élelmiszerbolt hálózat bukkant fel pár hónapja ...

Nagyszüleink modern csodafegyvere: a keserűsó
Hozzászólások: 0

Nagyszüleink modern csodafegyvere: a keserűsó
Az epsom só, vagy, ahogy nagyszüleink nevezték a keserűsó, számos kultúra csodaszere sok száz ...