Címlap / Kiemelt cikkeink / Így készül a nagyi szilvalekvárja

Így készül a nagyi szilvalekvárja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. augusztus 22. csütörtök

Még mindig a szádban érzed nagymamád szilvalekvárjának az ízét? Esetleg szeretnéd utánozni? Íme egy könnyen elkészíthető recept a nagyi konyhájából. 

szilvalekiHa betartod az elkészítés menetét és technikáját, talán még a hosszú keverést is megúszhatod!

Hozzávalók: 4 kg szilva, 80 dkg cukor, 1 dl ecet (10%-os), késhegynyi tartósítószer.

Elkészítése
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és egy nagy lábasba öntjük. Megszórjuk a cukorral, meglocsoljuk az ecettel, letakarjuk, és így hagyjuk állni egy napig. Másnapra levet kell engednie. Majd felforraljuk, és legalább három órán át – keverés nélkül – főzzük.

Ha levesszük a tűzről, még legalább negyed órán át keverjük. Végül üvegekbe töltjük, a tetejükre egy-egy csipetnyi tartósítószert teszünk, és lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Forrás: eharmonia.hu

Share

Hozzászólások 

 
+1 #2 idős Seleja Györgyné 2013-08-24 11:27
Én úgy kaptam a receptet, 20%-os ecettel ki kell kenni mindenhol az edényt, amiben a lekvárt főzöm, beleteszem a gyümölcs felét, ráöntöm a cukrot, rá a gyümölcs másik felét, felteszem a tűzhelyre és kis lángon főzöm. Általában este rakom oda és reggel amikor felkelek megkeverem és még főzöm egy kis ideig, majd üvegekbe rakom és száraz dunsztba teszem.Ez nekem nagyon egyszerű és már évek óta így teszem el. idős Seleja Györgyné Ili
Idézet
 
 
0 #1 Szalai Gabriella 2013-08-22 18:17
Szuper! Én egész nap főzöm, vagyis legalább 8-10 órát, ecet helyett citromsavat teszek bele - és persze a cukort a szilvától függően adagolom. De hasonló! :)
Idézet
 

  • EZT OLVASTAD MÁR?


Aranykezű főzőasszonyok viszik tovább a nagyi lekvárjainak zamatát

E napokban bizony sok háziasszony éppen bőszen hétdecis befőttesüveget keres, hogy elrakhassa téli.. >> Tovább olvasom <<

Módosítás dátuma: 2013. szeptember 01. vasárnap
 
Hirdetés
matrix wamsler3
   

Kiemelt cikkeink

Hétrétország bája, az Őrség vendégváró köztiválja
Hozzászólások: 0

Hétrétország bája, az Őrség vendégváró köztiválja
Hétrétország: a közvetlenség ünnepe! Köztivál a fesztiválok sorában, az Őrség minden gyönyörűségével, ...

Így készül a panyolai szilvalekvár
Hozzászólások: 0

Így készül a panyolai szilvalekvár
Ha valaki meghallja a Panyola nevet, valószínűleg valamelyik finom pálinka jut az eszébe. Igen, ...

Zseniális találmány: műanyag palackból kutyaeledel
Hozzászólások: 1

Zseniális találmány: műanyag palackból kutyaeledel
A világ kóbor kutyái és a PET palackok között első hallásra nem sok párhuzamot lehet találni, ...

Elképesztő videó! Így "repkednek" a baktériumok.
Hozzászólások: 0

Elképesztő videó! Így
Itt a nyár, nem győzzük készíteni a kulináris csodákat. Nagy igyekezetünkben az ételek készítésénél ...

Üdülőfalu lett a kihalásra ítélt magyar zsáktelepülésből
Hozzászólások: 1

Üdülőfalu lett a kihalásra ítélt magyar zsáktelepülésből
Libickozmának papíron évtizedeken belül ki kellene halnia. De a zsákfaluban egyre-másra házat ...

Gyógyszerek a kertben: egy kis történelem
Hozzászólások: 0

Gyógyszerek a kertben: egy kis történelem
Reneszánszukat élik ma a fűszer- és gyógynövénykertek. Városokban és falvakban egyaránt egyre ...